Dubai Tennis Championships 2023

De Dubai Tennis Championships 2023 werd ook dit jaar weer vroeg in het jaar gespeeld en voor veel spelers geldt dit dan ook als een goede voorbereiding voor de BNP Paribas Open (Indian Wells) en de Miami Open, ATP 1000-toernooien die beide in maart plaatsvinden. Om die reden wist bijvoorbeeld Novak Djokovic de weg naar Dubai te vinden en zagen we ook topspelers als Daniil Medvedev, Alexander Zverev, Felix Auger Aliassime en Andrey Rublev op de deelnemerslijst staan.

Naast de Russen Medvedev en Rublev stond er met Karen Khachanov nog een Russische speler uit de mondiale top 15 in de line-up. Voor hem zaten de Dubai Tennis Championships 2023 er echter vroeg op en dat was te danken aan een puike prestatie van één van de Nederlanders die naar Dubai was afgereisd. Botic van de Zandschulp toonde zijn goede vorm en sloeg Khachanov met 7-5/6-2 naar huis. De andere Nederlander die in het hoofdtoernooi van de Dubai Tennis Championships 2023 zat, was Tallon Griekspoor. Ook hij overleefde de eerste ronde door in drie sets af te rekenen met de Fransman Constant Lestienne.

Highlights Dubai Tennis Championships 2023

Wie er ook drie sets nodig had om door te stoten naar ronde twee van de Dubai Tennis Championships 2023, was Novak Djokovic. Hij leek in de eerste set onverstoorbaar naar een zege toe te werken op de Tsjech Tomás Machác (6-3), die de stand echter op 1-1 in set zetten door de tweede set met dezelfde cijfers te winnen. Ook in de derde set hield de 22-jarige Machac knap stand en knokte hij zich zelfs naar een tiebreak. Uiteindelijk was het toch de Serviër die deze tiebreak won en daarmee met veel pijn en moeite de tweede ronde bereikte, waarin hij Griekspoor trof.

Helaas voor onze landgenoot had Djokovic tijdens deze wedstrijd wel zijn topvorm te pakken en ondanks dat Griekspoor er alles aan deed om punten af te snoepen van de nummer één van de wereld, eindigde de eerste set in 6-2. Toen de tweede set vervolgens 5-0 in het voordeel van Djokovic stond, leek het snel gedaan met de Nederlander. Hij revancheerde zich echter en kwam terug naar tot 5-3, waarna Djokovic het afmaakte. Beter nieuws was er voor Van de Zandschulp, die tijdens deze ronde in actie kwam tegen Mikael Ymer. De eerste set ging weliswaar met 6-3 naar de Zweed, maar Van de Zandschulp rechtte zijn rug en boekte vervolgens met twee keer een setstand van 6-3 in zijn voordeel een ticket voor de kwartfinale.

Rublev overleeft vijf matchpoints op rij

Wie ook doordrong tot de kwartfinales, was Rublev. Lange tijd leek het er echter op dat de tweede ronde voor hem het eindstation zou zijn. Tegen de Spanjaard Alejandro Davidovich Fokina werd de eerste set met 6-1 verloren en stond Rublev in de tiebreak van de tweede set ook nog eens met 6-1 achter. Wonder boven wonder kreeg de Rus het voor elkaar om al deze vijf matchpoints te overleven en vervolgens ook nog de wedstrijd naar zich toe te trekken. Ook voor Auger-Aliassime hield het overigens op in de tweede ronde. Hij beet zich stuk op de kwaliteiten van de Italiaan Lorenzo Sonego.

Omdat Rublev het uiteindelijk toch voor elkaar kreeg om te winnen tegen Davidovich Fokina, mocht hij het in de kwartfinale opnemen tegen Van de Zandschulp. In de eerste set werd de service van onze landgenoot al snel gebroken, waarna Rublev snel uitliep naar setwinst (6-3). In de set die daarop volgde lukte het Van de Zandschulp om langer bij te blijven. Nadat hij op eigen service drie matchpoint overleefde knokte hij zich naar een tiebreak, waarin Rublev uiteindelijk de sterkste was. Naast Rublev wonnen ook Djokovic, Zverev en Medvedev hun kwartfinales, waardoor de halve finalisten bekend waren.

Medvedev schakelt Djokovic uit

In die halve finale moest Djokovic het opnemen tegen de in uitstekende vorm verkerende Medvedev. Medvedev stond in de drie voorgaande wedstrijden op de Dubai Tennis Championships 2023 nog geen set af en was ook in de eerste set tegen Djokovic de betere. Hij stond binnen no-time met 5-2 voor en won de set uiteindelijk met 6-4. Omdat hij er ook in slaagde om de tweede set met 6-4 te winnen, versloeg hij vijfvoudig toernooiwinnaar Djokovic en kon hij zich opmaken voor een finale tegen zijn landgenoot Rublev. Die was in zijn halve finale namelijk met 6-3/7-6 te sterk voor Zverev.

Finale Dubai Tennis Championships 2023

De finale van de Dubai Tennis Championships 2023 werd een eenzijdige finale die slechts ruim een uurtje duurde. Medvedev was in alle opzichten de baas over Rublev en was met een 6-2/6-2 uitslag dan ook snel klaar. De lange Rus verloor zo geen enkele set tijdens het toernooi en boekte hier, na de toernooien in Rotterdam en Doha, al zijn derde ATP-titel van 2023.

Door Jeffrey Kool

Vind vergelijkbare artikelen

Blog

Alle blogs bekijken

Verslag BNP Paribas Open 2023 vrouwen

Het vrouwentoernooi van de BNP Paribas Open 2023 kon rekenen op een enorm sterk deelnemersveld. De volledige top tien van de wereld reisde naar Am...

Top 10 beste sportleggings voor dames

De 10 beste sportleggings voor vrouwen! Sporten moet een plezier zijn en een goede sportlegging draagt daar aan bij. De beste dames sportlegging...