Tennis enkelspel en dubbelspel: de verschillen

  1. Home
  2. blog
  3. Tennis enkelspel en dubbelspel: de verschillen

Zoals je waarschijnlijk wel weet, heb je in het tennis verschillende disciplines. Wanneer je een balletje gaat slaan, kan je in het tennis namelijk voor het enkelspel of het dubbelspel kiezen. In principe doe je bij beide vormen hetzelfde – je slaat de bal en mikt hem zodanig dat je er een punt mee kunt binnenhalen – maar toch is het een heel ander spelletje. In deze tekst leggen we je de verschillen tussen het dubbelspel en het enkelspel in het tennis uit, zodat jij straks misschien wel precies weet waar jouw voorkeur ligt!

Close-up foto van een vrouw in sportieve houding die een tennisracket en tennisbal vasthoudt.

Enkelspel

Laten we eerst eens even rustig uitleggen wat enkelspel en dubbelspel in het tennis precies is. Met enkelspel speel je één tegen één. De rechter- en linkerzijde van de baan, oftewel de ‘tramrails’, doen tijdens een enkelpartij niet mee. Speler A begint met serveren en wanneer de game is afgelopen, serveert speler B. Dat gaat steeds zo om en om door, tot de wedstrijd is afgelopen.

Dubbelspel

Een tenniswedstrijd in het dubbelspel speel je niet met twee, maar met vier spelers. Je kunt een herendubbel- (twee heren tegen twee heren) , een damesdubbel- (twee dames tegen twee dames), of een gemengd dubbelpartij (heer en dame tegen heer en dame) spelen. Goed om te weten is dat bij het dubbelspel in tennis de tramrails wel weer meedoen in het spel en volgens de officiële lezing hangt het net iets lager dan bij het enkelspel. Het serveren gaat, net als bij het enkelspel, om beurten. Eerst serveert speler A van team 1, vervolgens serveert speler A van team 2, waarna speler B van team 1 en speler B van team 2 ook aan de beurt zijn om op te slaan.

Grootste verschillen in tennis enkelspel en dubbelspel

Nu je weet hoe enkelspel en dubbelspel in tennis in het werk gaat, is het ook belangrijk om te weten wat de belangrijkste verschillen bij tennis in enkelspel en dubbelspel zijn. Want bij de verschillende disciplines wachten er uiteraard ook verschillende uitdagingen. Kijken we bijvoorbeeld naar het enkelspel? Dan is het zeer belangrijk dat je mentaal goed in je schoenen staat. Je doet het namelijk helemaal alleen en je hebt geen medespeler die je tussen de punten door even kan oppeppen. Heb je een punt verloren? Dan is het van belang dat je direct kunt schakelen en je zelf weer gaat richten op de volgende bal die komen gaat. Wanneer dat ene verloren punt net even wat te lang in je hoofd blijft spoken, dan is het wellicht funest voor de volgende punten in de wedstrijd waardoor je die punten – en vervolgens ook de wedstrijd – misschien ook wel verliest.

In het dubbelspel speel je dus wel met een ‘maatje’. Deze kan je oppeppen als het even tegenzit, zodat je de volgende punten weer vol vertrouwen tennist om zo uiteindelijk de winst te grijpen. Het is belangrijk om veel vertrouwen in je partner te hebben en dat de communicatie goed op elkaar is afgestemd om onnodige foutjes te voorkomen. Het is mogelijk om tactieken met elkaar door te nemen om jullie tegenstander op die manier te kunnen verslaan en het is dan ook verstandig om veel met elkaar te oefenen. Wanneer je veel samen oefent, raak je op elkaar ingespeeld en weet speler A op een gegeven moment exact wat speler B in iedere situatie kan of gaat doen. Dat helpt om uiteindelijk de beste resultaten te boeken!

Enkelspecialisten, dubbelspecialisten en alleskunners

Er zijn tennissers en tennissters die goed zijn in het enkelspel, maar er zijn zeker ook dubbelspecialisten. Gezien het feit dat het enkelspel wat vaker op televisie wordt uitgezonden, zijn de enkelspecialisten – denk bijvoorbeeld aan Novak Djokovic, Rafael Nadal en Iga Swiatek – vaak wat bekender. Toch zijn er ook veel tennissers die zich hebben gespecialiseerd in het dubbelspel en zodoende vaak überhaupt geen enkelwedstrijden spelen. De Nederlander Wesley Koolhof is hier een goed voorbeeld van. Samen staat hij met zijn maatje Neal Skupski bovenaan de ATP Rankings in het dubbelspel, terwijl hij in het enkelspel vrijwel geen wedstrijden tennist.

Uiteraard zijn er ook spelers of speelsters die het enkelspel én het dubbelspel in het tennis goed beheersen. Serena Williams is hier een goed voorbeeld van. De Amerikaanse won niet alleen 23 Grand Slam-titels in het enkelspel, maar schreef ook in het dubbelspel veel eindzeges op haar naam. Zo won ze bijvoorbeeld samen met haar zus Venus drie gouden medailles op de Olympische Spelen.

Vooral lekker doen waar jouw voorkeur naar uitgaat

Nu je precies weet wat het enkelspel en het dubbelspel in het tennis zijn en wat er allemaal bij komt kijken, weet je waarschijnlijk ook wel wat jou het leukst lijkt. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om het beide te doen. Wij zouden zeggen: ga lekker veel oefenen in beide disciplines en kijk wat er het beste bij jou past. Dan kan je later alsnog altijd even kijken wat voor jou het beste past!

Menu