Top 15 tennisspelers vrouwen in 2023 van Nederland

  1. Home
  2. blog
  3. Top 15 tennisspelers vrouwen in 2023 van Nederland

Zeer recent hebben we met Kiki Bertens de hoogst geklasseerde Nederlandse vrouw op de WTA-ranking ooit gehad. Bertens, die goed was voor tien WTA-titels en haar tennisracket inmiddels heeft opgeborgen, was op een gegeven moment de nummer vier van de wereld. Eerder waren er met Betty Stöve en Brenda Schultz al eerder Nederlandse tennissters die in de mondiale top tien stonden. Maar hoe staat het er momenteel voor met het vrouwentennis in Nederland en wat is de top 15 vrouwelijke tennisspelers in 2023 in ons land? We zetten het voor je op een rijtje.

Arantxa Rus foto

1 – Arantxa Rus

Arantxa Rus is degene die de lijst ‘beste tennisspelers vrouw 2023 in Nederland’ momenteel aanvoert. Rus is inmiddels 32 jaar oud en staat op plek 130 in de WTA-ranking. Haar hoogste notering op die WTA-ranking pakte ze in 2021, toen ze de 64e plaats bemachtigde. In het enkelspel won ze meermaals een ITF-toernooi en kwam ze tot drie WTA-finales in het enkelspel, die ze alle drie verloor. In het dubbelspel wist ze wel vier WTA-eindzeges te noteren. Dit deed ze samen met Tamara Zidansek (2x), Viktoria Kuzmova en Quirine Lemoine.

Suzan Lamens foto

2 – Suzan Lamens

Suzan Lamens is 23 en speelt vooral ITF-toernooien. Daarvan wist ze er tot nu toe dan ook twee te winnen. In 2021 was ze de beste op het Georgische gravel van Telavi, waar ze in de finale afrekende met de Zwitserse Joanne Zuger. In 2022 volgde haar tweede ITF-titel in Medellin, Colombia. Tijdens dit toernooi verloor Lamens slechts één set en won zij in de finale van Yiena In-Albon uit Zwitserland. Momenteel neemt Lamens de 211e plek op de WTA-ranking in.

Lesley Pattinama-Kerkhove foto

3 – Lesley Pattinama Kerkhove

Net als Rus kan Lesley Pattinama Kerkhove met haar 31 jaar als een ervaren vrouw in dit rijtje worden gezien. Pattinama Kerkhove stond zes jaar lang in de mondiale top tweehonderd, maar moet het momenteel doen met de 229e plek. Samen met de Wit-Russische Lidzija Marozava won ze in 2017 het WTA-toernooi van Luxemburg in het dames dubbelspel. Ze haalde, samen met Marozava, Bibiane Schoofs en Aleksandra Krunic nog vijf WTA-finales in het dubbelspel, maar deze gingen allen verloren. Op ITF-toernooien was Pattinama Kerkhove goed voor negen individuele eindzeges.

Arianne Hartono foto

4 – Arianne Hartono

De 26-jarige Arianne Hartono staat met een 233e plek op de WTA-ranking net onder Pattinama Kerkhove. Hartono maakte in 2022 haar Grand Slam debuut op de Australian Open, waarbij ze in de eerste ronde in drie sets haar meerdere moest erkennen in Amanda Anisimova. Ook in 2023 lukte het haar om door te dringen tot het hoofdtoernooi, maar ook toen was de eerste ronde het eindstation. Hartono was tot nu toe goed voor twee ITF-titels in het enkelspel en wist in het dubbelspel al vijftien ITF-titels op haar naam te schrijven.

5 – Eva Vedder

Ook Eva Vedder is vooral op het ITF-circuit te vinden en deze 23-jarige heeft ook al de nodige titels op haar naam staan. In 2019 was Vedder tot twee keer aan toe de sterkste op een toernooi in het Tunesische Tabarka en de meest recente ITF-eindzege van Vedder was in april 2022 in Santa Margherita di Pula in Portugal. Daarnaast slaagde Vedder er samen met haar partner Andrea Gámiz in om een WTA-finale in het dubbelspel te halen. Elisabetta Cocciaretto en Olga Danilovic bleek echter net iets te sterk voor het Nederlands/Venezolaanse duo.

6 – Lexie Stevens

Lexie Stevens (23 jaar) won in 2022 in het Algerijnse Oran zonder setverlies een individuele ITF-titel, maar ook zij heeft in het dubbelspel een grotere erelijst dan in het enkelspel. Zo won ze in de afgelopen drie jaar bij elkaar opgeteld negen ITF-titels in het dubbelspel en staat er ook in 2023 alweer een eindzege genoteerd. Samen met Maria Fernanda Herazo Gonzalez uit Colombia schreef ze het toernooi in het Argentijnse Tucuman op haar naam.

7 – Jasmijn Gimbrere

Op nummer zeven in de lijst ‘beste tennisspelers vrouw in 23 uit Nederland’ komen we Jasmijn Gimbrere tegen. Gimbrere is 22 jaar en is onderweg om de mondiale 500 binnen te komen. In het dubbelspel heeft ze die top 500 al lang en breed bereikt, door de inmiddels al acht ITF-titels die ze in die categorie met haar partners heeft binnengesleept in onder anderen Caïro (2x), Istanbul (2x) en Den Haag.

8 – Bibian Schoofs

De inmiddels 34-jarige Bibiane Schoofs maakte van 2012 tot 2019 deel uit van het Nederlandse Fed Cup-team en won veel ITF-titels in zowel het enkelspel (8) als in het dubbelspel (21). Daarnaast heeft ze in het dubbelspel ook de nodige titels op WTA-niveau op zak. Op het Challenger-toernooi in Mumbai (2017) was ze het beste duo samen met Victoria Rodriguez, waarna ze ook in Auckland (met Sara Errani, 2018) en Lyon (met Cristina Bucsa, 2023) nog titels veroverde.

9 – Joy de Zeeuw

Joy de Zeeuw is met haar zeventien lentes jong de jongste van de tien beste tennisspelers vrouw in 2023 uit Nederland. Het talent uit Vlaardingen won onlangs haar eerste internationale toernooi in Emmeloord en traint bij Raymond Knaap en Roel Oostdamen. Door haar leeftijd speelt ze nu nog met name jeugdtoernooien, maar De Zeeuw heeft als ultieme doel om Grand Slam-toernooien en dan met name Wimbledon te gaan spelen. Wie weet wat we in de toekomst nog allemaal van dit talent gaan zien!

10 – Quirine Lemoine

De top 10 wordt afgesloten door de 31-jarige Quirine Lemoine, die al een aantal jaren mee gaat. Haar beste jaar was 2021, waarin ze – met name in Nederland – zowel in het enkelspel als in het dubbelspel de nodige ITF-titels aan haar erelijst toevoegde. Dat jaar sloeg ze zowel in Alkmaar als Amstelveen door het enkel- en het dubbeltoernooi te winnen, terwijl ze individueel ook nog eens de beste was in Den Haag. In het enkelspel won ze tot op heden zeventien ITF-titels, terwijl ze in het dubbelspel tot liefst 24 ITF-eindzeges en één WTA-titel (met Arantxa Rus) kwam.

Anouk Koevermans (11), Julie Belgraver (12), Anouck Vranken Peeters (13), Merel Hoedt (14) en Stephanie Visscher (15) maken de lijst met de top 15 vrouwelijke tennisspelers in 2023 uit Nederland compleet.

Menu