Zoals ieder jaar kreeg toernooidirecteur Richard Krajicek het ook tijdens het ABN Amro Open Rotterdam 2023 weer voor elkaar om een fraaie line-up voor het toernooi te presenteren. Met Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor, Tim van Rijthoven en Gijs Brouwer stonden er niet alleen vier Nederlanders in het hoofdtoernooi; er kwamen bovendien liefst acht spelers uit de mondiale top 15 naar Ahoy om het Nederlandse publiek weer van de mooiste en beste tennispartijen te voorzien.

Zo waren Stefanos Tsitsipas en Andrey Rublev respectievelijk eerste en tweede geplaatst en maakten ook Daniil Medvedev, Holger Rune, Jannik Sinner, Alexander Zverev, Hubert Hurkacz en titelverdediger Felix Auger-Aliassime deel uit van de line-up. Tel daar de aanwezigheid van routiniers als Stan Wawrinka, Roberto Bautista-Agut en Richard Gasquet en andere publiekstrekkers als Grigor Dimitrov en Alexander Bublik nog eens bij op en je hebt van tevoren al een toernooi om van te smullen. Het feit dat spelers als Sinner en Alex de Minaur niet tot de geplaatste spelers hoorden dit toernooi zegt ook wel wat over het ijzersterke deelnemersveld.

Highlights ABN Amro Open Rotterdam 2023

Een toernooi om van te smullen werd het dan ook zeker en dat was mede te danken aan de inzet van de Nederlanders. Waar Van Rijthoven het toernooi helaas al na de eerste ronde moest verlaten door een nederlaag over drie sets tegen de Amerikaan Maxime Cressy, lukte het Van de Zandschulp, Griekspoor en Brouwer wel om de tweede ronde te bereiken. Zij waren te sterk voor Quentin Halys, Mikael Ymer en Marc-Andrea Huesler. David Goffin zal geen goede herinneringen overhouden aan het ABN Amro Open Rotterdam in 2023. Onze Belgische buurman werd in twee sets uitgeschakeld door qualifier Grégoire Barrère (6-0/7-6).

De tweede ronde werd er voor de Nederlandse fans eentje om van te genieten. Helaas moest Van de Zandschulp het veld ruimen na een 6-2 6-2 nederlaag tegen Medvedev, maar voor zowel Griekspoor als Brouwer werd het een wedstrijd om niet snel meer te vergeten. Griekspoor, die enkele weken voor het ABN Amro Open Rotterdam 2023 zijn eerste ATP-titel in Pune veroverde, moest het opnemen tegen de Duitse topper Zverev. De eerste set ging nog met 6-4 verloren, maar middels een fabelachtige comeback – hij won uiteindelijk met 4-6/6-3/6-4 – stootte hij alsnog door naar de kwarfinales van de 50e editie van het ABN Amro Open in Rotterdam.

Brouwer stunt tegen Rune

Waar de overwinning van Griekspoor tegen Zverev al als een enorme stunt mocht worden gezien, maakte Brouwer het vervolgens nog net even wat bonter. Brouwer, op dat moment de nummer 160 van de wereld, mocht het opnemen tegen Rune, de Deen die op dat moment de mondiale nummer negen was. Brouwer maakte grote indruk en bleef ijskoud onder alle omstandigheden, terwijl Rune zich zichtbaar ergerde aan de toeschouwers in Ahoy. De eerste set ging al verrassend met 6-4 naar de Nederlander en toen het in de tweede set maar liefst 4-0 voor Brouwer stond, gaf Rune zich gewonnen en flikte de nummer 160 van de wereld het om door te gaan naar de kwartfinale. Hier nam hij het op tegen Griekspoor, wat betekende dat er sowieso een Nederlander in de halve finale van het ABN Amro Open Rotterdam 2023 zou gaan staan. Deze pot werd met 6-4/6-4 een prooi voor Griekspoor, die het in de halve finale vervolgens nipt af moest leggen tegen het Italiaanse talent Sinner (7-5/7-6).

Finale ABN Amro Open Rotterdam 2023

Zo bereikte Sinner dus de finale van het ABN Amro Open Rotterdam 2023 en hierin mocht hij aantreden tegen Daniil Medvedev, die na Van de Zandschulp ook nog titelverdediger Auger-Aliassime (kwartfinale) en Dimitrov (halve finale) had verslagen. Onder toeziend oog van de vele fans en onder meer Koning Willem-Alexander maakten de twee er een hoogstaande finale van. Waar de eerste set nog nipt naar de 21-jarige Italiaan ging (7-5), raakte de tank van Sinner in het vervolg van de wedstrijd wat leeg. Medvedev bleef echter doorgaan met waar hij gebleven was en zo won de Rus zowel de tweede als de derde set met 6-2 en daarmee ook het toernooi. Op die manier werd Medvedev tijdens zijn vijfde deelname aan het toernooi voor de eerste keer de winnaar van het ABN Amro Open Rotterdam 2023.

Door Jeffrey Kool

Vind vergelijkbare artikelen

Blog

Alle blogs bekijken

Veel toppers aanwezig op het Libéma Open in Rosmalen

Vanaf 10 tot en met 18 juni staat de Rosmalen Libéma Open weer op het programma. Tijdens de vorige editie van dit toernooi verraste Tim van Rijtho...

Hoe vergaat het de Nederlanders op Roland Garros?

Roland Garros 2023 is inmiddels al meer dan een week onderweg en van de vele spelers die aan het begin van het toernooi op de deelnemerslijst stond...