De US Open is één van de meest prestigieuze tennistoernooien ter wereld. Net als Wimbledon, Roland Garros en de Australian Open is dit één van de vier Grand Slam-toernooien die op de tenniskalender staat. We kunnen dus met zekerheid zeggen dat de US Open bij de meest bekende toernooien ter wereld hoort. Toch begon ook het tennis op de US Open bescheiden, voordat het uitgroeide tot één van de meest fascinerende toernooien ter wereld. Sjeng Sports zet de geschiedenis van de US Open daarom graag voor je uiteen.
Het ontstaan van de US Open
De wortels van de US Open gaan terug naar het jaar 1881. In dat jaar werd voor de eerste keer in de geschiedenis het Amerikaans kampioenschap, beter bekend als de U.S. National Championship, georganiseerd. De organisator destijds was de United States National Lawn Tennis Association (USNLTA) en het toernooi werd gespeeld op gras in Rhode Island. Het begon bescheiden, want er mochten enkel mannelijke tennissers deelnemen en zij moesten bovendien lid zijn van tennisclubs die waren aangesloten bij de USNLTA. De eerste kampioen van het toernooi heette Richard Sears en ook de volgende zes edities werden door hem gewonnen.
Enkele jaren later, in 1887, werd er ook een dameskampioenschap georganiseerd dat plaatsvond in Philadelphia. De eerste editie op de Philadelphia Cricket Club werd gewonnen door Ellen Hansell. Het invoeren van het dameskampioenschap was tekenend voor de groei van het toernooi én voor de groei van tennis als sport in Amerika. Het leidde tot meer veranderingen, zoals het verplaatsen van het herentoernooi naar New York in 1915. Uiteindelijk zou dit een iconische locatie worden voor het kampioenschap.
Professionalisering van het US Open tennis
Eén van de meest ingrijpende veranderingen in het toernooi vond plaats in 1968. In dat jaar werd het toernooi opengesteld voor professionele spelers en werd de US Open in het leven geroepen. Het was het eerste open toernooi in de geschiedenis. De verandering kwam voort uit het feit dat er steeds meer roep kwam om professionalisering binnen de sport en leidde tot een aanzienlijke toename van de internationale allure en het niveau van het tennis op de US Open. Ook het prijzengeld voor onder meer het winnen van de finale op de US Open werd fors verhoogd. Reden genoeg voor de beste spelers over de hele wereld om mee te doen aan het toernooi in Amerika.
Verhuizing naar Queens in New York
Tien jaar later, in 1978, verhuisde de US Open naar de locatie waar het toernooi nu nog steeds wordt gespeeld: het USTA Billie Jean King National Tennis Center in de wijk Queens in New York. Waar het toernooi eerst nog werd gespeeld op eerst gras- en daarna gravelbanen, werd hier de switch gemaakt naar het hardcourt. Ook nu wordt vindt het US Open tennis nog altijd plaats op hardcourtbanen. Eén van deze hardcourtbanen ligt in het Arthur Ashe Stadium, dat in 1997 werd geïntroduceerd. Het stadion staat, met ruimte voor ruim 23.000 toeschouwers, bekend als het grootste stadion ter wereld en werd vernoemd naar Arthur Ashe. Hij was de eerste Afro-Amerikaanse tennisser die de US Open in 1968 wist te winnen.
Ook na de eeuwwisseling heeft de US Open nog een aantal fraaie innovaties ondergaan. Zo werd in 2006 de Hawk-Eye-technologie ingevoerd, waardoor er elektronische lijnbeslissingen konden worden genomen. Verder werd er in 2016 een uitschuifbaar dak op het Arthur Ashe Stadium gezet, zodat vertragingen door de regen geminimaliseerd konden worden.
Van Billie Jean King tot Roger Federer
De US Open heeft door de jaren heen dus gediend als podium voor de beste tennissers van de wereld, die ook in New York hun beste spel konden laten zien. Spelers als Billie Jean King, John McEnroe, Serena Williams en Novak Djokovic hebben hier de US Open Cup aan hun (lange) erelijsten toegevoegd. Het tennis op de US Open is dus uitgegroeid van een lokaal evenement tot een wereldwijd fenomeen dat jaarlijks duizenden fans trekt. Met de rijke geschiedenis, legendarische kampioenen en voortdurende innovaties is de kans dook groot dat dit de komende jaren nog wel even zo blijft.