Wimbledon staat al sinds jaar en dag te boek als een prestigieus, iconisch tennistoernooi. Op het magische gras in Londen, waar Wimbledon al in 1877 georganiseerd werd, worden jaar in jaar uit de mooiste wedstrijden afgewerkt. Het toernooi blijft dan ook één van de fraaiste hoogtepunten in het tennisseizoen en bovendien is het een bron van inspiratie voor zowel spelers als tennisfans van over de hele wereld. In juli staat Wimbledon opnieuw op het programma en mogen de spelers hun witte outfits weer uit de kast trekken, om in Londen hun beste spel te laten zien. Reden genoeg voor Sjeng Sports om wat dieper in te gaan op de geschiedenis van Wimbledon.

 

Het ontstaan van Wimbledon

Wimbledon werd dus voor het eerst gespeeld in 1877. Destijds werd het – toen nog bescheiden toernooi met ‘slechts’ 22 deelnemers – georganiseerd door de All England Croquet and Lawn Tennis Club. Spencer Gore was in dat jaar de allereerste winnaar van de Wimbledon finale. Het toernooi vond vanaf dat moment al plaats op grasbanen, een traditie die tot op de dag van vandaag voortduurt. Overigens speelden de beginjaren van Wimbledon een cruciale rol in de standaardisering van de spelregels van tennis, dat bijdroeg aan de groei van de sport wereldwijd.

 

In 1884 werd Wimbledon uitgebreid. Het toernooi had vanaf dat jaar namelijk ook een damesenkelspel en een herendubbelspel. De eerste vrouw die de Wimbledon finale dat jaar wist te winnen was Maud Watson. De uitbreidingen van Wimbledon in 1884 markeerden het begin van Wimbledon als toonaangevend, internationaal sportevenement. In de decennia die daarop volgden groeide het toernooi steeds meer in populariteit en prestige, mede door de deelname van beroemde tennissers die het toernooi naar een alsmaar hoger niveau tilden.

 

Open Era en modernisering

Een volgende belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Wimbledon was de introductie van het beroemde ‘Open Era’ in 1968. Deze Open Era stelde professionele spelers en beroemde tennissers in staat om deel te nemen aan Wimbledon, wat resulteerde in een hoger niveau en een grotere, wereldwijde aantrekkingskracht voor het toernooi. Beroemde tennissers als Rod Laver, Björn Borg en Billie Jean King domineerden in deze periode, prestaties die bijdroegen aan de legendarische status van Wimbledon. Niet voor niets zijn deze namen nog steeds zeer bekend in het tennis: denk aan de Rod Laver Cup (de strijd tussen Team Europa en Team Wereld) en de Billie Jean King Cup (de internationale tenniscompetitie voor vrouwelijke landenteams).

 

In de jaren die volgden onderging Wimbledon steeds meer moderniseringen. Zo werd in 1986 bijvoorbeeld het elektronische scorebord geïntroduceerd en in 2009 werd er een uitschuifbaar dak op het centre court gebouwd. Hierdoor kan er tegenwoordig, ook wanneer het regent, in ieder geval constant door worden getennist in Londen. Mede door dit soort technologische en infrastructurele verbeteringen blijft Wimbledon tot op de dag van vandaag een toonaangevend toernooi in de tennissport.

 

Legendarische wedstrijden

Tennis op Wimbledon blijft dus een iconisch fenomeen en door de jaren heen zijn er dan ook veel, heel veel legendarische duels uitgevochten op het fraaie gras in Londen. We kunnen natuurlijk niet ál deze roemruchte wedstrijden voor je uitlichten, maar we hebben er twee voor je uit gepikt waar je wel meer over moét weten.

 

John Isner v Nicolas Mahut (2010)

Een partij van liefst elf (!) uur en vijf minuten. Dat was de partij tussen de Amerikaan John Isner en de Fransman Nicolas Mahut in de eerste ronde van Wimbledon in 2010. De wedstrijd, die verdeeld was over drie dagen, staat te boek als de langste wedstrijd ooit. Vooral de vijfde set, die langer dan acht uur duurde, was een set om niet meer snel te vergeten. Hij eindigde uiteindelijk in 70-68 in het voordeel van de lange Amerikaan, die deze wedstrijd liefst 113 aces wist te slaan. Inmiddels zijn de regels van Wimbledon gewijzigd en komt het dus niet meer voor dat er liefst 138 games in één set worden gespeeld. Bij een stand van 6-6 in de vijfde set volgt nu een match tiebreak.

 

Rafael Nadal – Roger Federer (2008)

Veel mensen zien de Wimbledon finale van 2008, die tussen Rafael Nadal en Roger Federer, nog steeds als één van de beste wedstrijden aller tijden. Vijf jaar op rij was de Zwitser de beste op het heilige gras in Londen, maar de verhoudingen lagen nu anders. Zeker omdat Nadal zijn rivaal een paar weken eerder op Roland Garros nog met dikke cijfers versloeg. Nadal leek ook deze wedstrijd de sterkere en won de eerste twee sets beide met 6-4, maar toen liet Federer zijn beste spel zien. Hij won zowel set drie (7-6) als set vier (7-6) en de beslissende vijfde set moest dus uit maken wie Wimbledon 2008 zou winnen. Na bijna vijf uur tennis was het zover: Nadal wist een break te plaatsen op de service van Federer en hij pakte de set met 9-7, waardoor hij zijn eerste titel op Wimbledon in zijn loopbaan pakte.

 

Nederlanders op Wimbledon

Als we kijken naar de meest succesvolle Nederlanders op Wimbledon, dan zijn alle pijlen natuurlijk direct gericht op Richard Krajicek. Hij schreef in 1996 geschiedenis door als eerste Nederlander ooit de titel op Wimbledon te winnen. In de finale was bij te sterk voor zijn Amerikaanse tegenstander MaliVai Washington, die hij in drie sets versloeg. In het vrouwenenkelspel wist Betty Stöve de Wimbledon-finale te bereiken in 1977. Zij verloor uiteindelijk van Virginia Wade. In het dubbelspel was er vaker Nederlands succes in Londen. Zo wisten bij de heren Jacco Eltingh, Paul Haarhuis en Jean-Julien Rojer de titel in het dubbelspel al eens te pakken en was Wesley Koolhof vorig jaar nog (2023) de gevierde man samen met zijn dubbelpartner Neal Skupski. Bij het vrouwendubbelspel wist Stöve zich als enige Nederlandse te verzekeren van een eindzege op Wimbledon.

 

Start van Wimbledon 2024 op 1 juli

Het afgelopen jaar wist Carlos Alcaraz Wimbledon te winnen bij de heren, terwijl Marketa Vondrousova de sterkste was in het damesenkeltoernooi. Wat de Nederlandse tennissers in het enkelspel betreft was het Botic van de Zandschulp die op Wimbledon met zijn plek in de tweede ronde het verst reikte. Wie gaan er dit jaar, op Wimbledon 2024, met de eindzeges vandoor? We zien het vanaf 1 juli!

 

Wimbledon winnaars afgelopen jaren
2023:
Carlos Alcaraz (m) en Marketa Vondrousova (v)
2022:
Novak Djokovic (m) en Elena Rybakina (v)
2021:
Novak Djokovic (m) en Ashleigh Barty (v)
2020:
niet gespeeld vanwege de coronapandemie
2019:
Novak Djokovic (m) en Simona Halep (v)

Door SenS Sjeng

Vind vergelijkbare artikelen

Blogtennis

Alle blogs bekijken

Voorbeschouwing Wimbledon 2024: kan Alcaraz zijn kunstje herhalen?

In 2023 had het mannentoernooi van Wimbledon, nadat Novak Djokovic viermaal achter elkaar had gedomineerd op het heilige gras in Londen, eindelijk ...

Starten met padel: waar moet ik op letten?

Padel is hot. Steeds meer mensen testen uit of de sport iets is dat ook bij hen past en de kans is groot dat jij dat de komende tijd ook gaat doen....