Wie in Nederland aan rolstoeltennis denkt, denkt aan Esther Vergeer en Diede de Groot. Vergeer heeft een indrukwekkende erelijst opgebouwd en is onder meer zevenvoudig Paralympisch kampioene rolstoeltennis. Bovendien is zes keer Nederlands kampioen rolstoeltennis geworden en stond ze liefst 668 weken bovenaan de wereldranglijst rolstoeltennis voor vrouwen. Ook Diede de Groot heeft zich de laatste jaren opgewerkt tot een ware legende in de sport en we kunnen dus wel stellen dat de Nederlandse tennissters een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de sport. Reden genoeg voor Sjeng Sports om de basisregels van het rolstoel tennis voor je op een rijtje te zetten! 

 

Wat is rolstoeltennis? 

Met Esther Vergeer en Diede de Groot heeft Nederland dus twee absolute grootheden voortgebracht in het rolstoel tennis. Maar wat is rolstoeltennis precies? Rolstoel tennis is een uitdagende variant van het reguliere tennis, ontworpen voor atleten met een lichamelijke beperking. De sport combineert de dynamiek en strategie van tennis met unieke aanpassingen om de sport ook voor rolstoelgebruikers mogelijk te maken. Rolstoeltennis volgt grotendeels de regels van het reguliere tennis, maar er zijn belangrijke verschillen om rekening mee te houden.  

De sport wordt gespeeld op dezelfde banen als het traditionele tennis, met dezelfde uitrusting en dezelfde formaten. Het belangrijkste verschil is dat spelers in een rolstoel zitten en zich daarin over de baan verplaatsen. Vergeer en De Groot hebben door hun uitzonderlijke prestaties en vele titels bijgedragen aan de groei en de erkenning van de sport. Hieronder zetten we de basisregels van rolstoeltennis voor je op een rij.  

 

De twee-keer-stuit regel 

De meest opvallende regel in het rolstoeltennis is het feit dat de bal twee keer mag stuiten. Terwijl in het reguliere tennis de bal maar één keer mag stuiten, mag de bal in rolstoel tennis twee keer stuiten voordat hij moet worden teruggeslagen. Dit geeft de speler meer tijd om zich naar de bal te verplaatsen. Belangrijk om te weten: de tweede stuit hoeft niet per se binnen de lijnen van het speelveld te zijn.  

De rolstoel als deel van het lichaam 

In rolstoeltennis wordt de rolstoel beschouwd als een verlengstuk van het lichaam van de speler. Dit betekent dat de bal de rolstoel mag raken, net zoals het lichaam van de speler in regulier tennis mag worden geraakt. De rolstoel zelf moet voldoen aan bepaalde specificaties, zoals het hebben van twee grote achterwielen en minstens één kleine voorwiel.  

Serveren 

De regels wat betreft serveren zijn in rolstoeltennis vrijwel identiek aan die in regulier tennis. De speler die serveert moet achter de servicelijn blijven totdat de bal is geslagen. Het serveren mag zowel onderhands als bovenhands, afhankelijk van wat de speler het prettigst vindt.  

Bewegen met de rolstoel 

Een cruciale vaardigheid in rolstoeltennis is het effectief manoeuvreren met de rolstoel. Spelers moeten continu in beweging blijven en vaak draaiende bewegingen maken om zich in de juiste positie te brengen voor een slag. De techniek en kracht die nodig zijn om snel en nauwkeurig te bewegen zijn aanzienlijk, en daardoor is rolstoeltennis fysiek veeleisend voor de tennissers.  

Andere regels 

Andere regels, zoals de puntentelling en dergelijken, zijn hetzelfde als bij regulier tennis. Hierdoor blijft de essentie van het spel behouden, terwijl het toch toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. 

 

De groei van rolstoeltennis 

Rolstoeltennis blijft wereldwijd groeien, met steeds meer spelers en toernooien. De sport biedt een unieke manier voor mensen met een lichamelijke beperking om actief te blijven en deel te nemen aan competitieve sporten. Bij Sjeng Sports begrijpen we de passie voor tennis, of het nu regulier tennis of rolstoeltennis is. Daarom bieden wij dan ook een breed assortiment aan hoogwaardige sportkleding aan! Kijk gerust eens rond in onze webshop voor zowel dames als heren en check of er ook kleding bij zit die goed bij jou past! 

Door SenS Sjeng

Vind vergelijkbare artikelen

Blogtennis

Alle blogs bekijken

De geschiedenis van rolstoeltennis

Rolstoeltennis. Het is een sport die de grenzen van mogelijkheden verlegt en het bewijs dat beperkingen alleen bestaan in de geest. Deze dynamische...

De Esther Vergeer Foundation

De Esther Vergeer Foundation is opgericht door de legendarische Nederlandse rolstoeltennisser Esther Vergeer. Met een indrukwekkende carrière – Ver...