Mensen die zelf tennissen en/of veel tennis kijken op televisie, weten dat de sport op diverse soorten tennisbanen wordt gespeeld. Dat komt doordat er verschillende ondergronden zijn waarop de sport wordt beoefend. Als je alleen al kijkt naar de vier Grand Slam-toernooien zie je dat er op drie soorten tennisbanen wordt getennist. Zo wordt Wimbledon op gras gespeeld, wordt Roland Garros afgewerkt op gravel en spelen de tenniss(t)ers tijdens de US Open en de Australian Open op hardcourt. Welke soorten tennisbanen zijn er allemaal, wat zijn de grootste verschillen en zijn er voor- en nadelen aan de verschillende ondergronden? Sjeng Sports legt je er alles over uit.

Verschillende soorten tennisbanen

Het is natuurlijk niet voor niets zo dat er op verschillende soorten tennisbanen wordt gespeeld. De ondergrond waarop je tennist heeft namelijk invloed op de bal en daarmee ook op het spel dat je kunt spelen. Zo is de snelheid van de bal op de ene ondergrond anders dan op de andere ondergrond, stuit de bal op gravel op een andere manier op dan bij gras en zit er ook verschil in het effect dat de bal krijgt op de diverse ondergronden. Mede om die redenen hebben tennissers dan ook veelal een voorkeur voor de baan waarop zij spelen. Het meest bekende voorbeeld is misschien wel Rafael Nadal, voor veel tennisliefhebbers ook wel bekend als de gravelkoning. Hieronder lichten we toe welke soorten tennisbanen er zijn.

Gravel

In Nederland is gravel de baansoort die je het meest tegenkomt. Deze ondergrond bestaat voor een deel uit puin en men zegt dat je op het gravel op technisch vlak het best leert tennissen. De bal stuit op gravel relatief hoog op en op die manier leer je sneller om je techniek te verbeteren. Een ander voordeel aan gravel is dat je er eenvoudig op door kunt glijden zonder dat je daar (ernstige) blessures mee oploopt. Bovendien is een gravelbaan relatief goedkoop in aanleg. Daarentegen kent een deze ondergrond ook een nadeel: gravel laat water niet zo snel door en op die manier kom je in de situatie dat gravel bij periodes van regen langere tijd onbespeelbaar is.

Hardcourt

Waar gravel voor een deel uit puin bestaat, heeft een hardcourtbaan een basis van asfalt of beton. Hier overheen zit een laag coating, wat zowel in een zachte als een harde vorm voor kan komen. Het antwoord op de vraag of er voor een harde of zachte vorm coating is gekozen heeft veel invloed op het spel. Speelt men op een hardcourt baan met harde coating? Dan is de baan vaak zeer ‘snel’. Echter, wanneer er voor zachte coating is gekozen, dan is de baan direct een stuk trager.

Net als bij het gravel is de aanleg – en het onderhoud – van een hardcourtbaan redelijk goedkoop en daarnaast is het een groot voordeel dat men op hardcourt het hele jaar door kan spelen. Daar moet overigens wel een kleine kanttekening bij worden gemaakt: tijdens de regenval kan de baan wel behoorlijk glad worden. Een ander nadeel is dat glijden lastig tot bijna onmogelijk is en bovendien blijft er geen balafdruk achter, wat als gevolg heeft dat het lastig in is te schatten of een bal in of uit is.

(Kunst)gras

Gras en kunstgras lijken erg op elkaar. In beide gevallen stuitert de bal niet erg hoog op en je moet er als tennisspeler zijnde dan ook goed rekening mee houden dat de bal relatief laag blijft, zeker wanneer je gewend bent om op gravel te spelen. Hebben we het over echt gras? Dan zal je er niet van opkijken dat de baan relatief snel slijt. Om die reden is het dan ook niet gek als de grasmat ieder jaar vervangen moet worden. Bovendien moet je bij het spelen op een mat van echt gras rekening houden met de weersomstandigheden. Regent het? Dan is het aannemelijk dat de baan al snel te glad wordt.

Bij kunstgras is het een iets ander verhaal en omdat het kunstgras betreft, slijt het minder snel. Dat heeft vanzelfsprekend als gevolg dat de mat niet ieder jaar vervangen hoeft te worden. Afgezien van tijden van vorst, waarin het te glad wordt op de baan om te kunnen spelen, kan er in principe te allen tijde op kunstgras worden gespeeld. Kunstgras heeft de laatste decennia gewonnen aan populariteit en het is dan ook niet gek dat je steeds meer kunstgrasbanen ziet in binnen- en buitenland. Slagen met veel topspin, slice of andere bijzondere slagen hebben op deze ondergrond minder effect dan op bijvoorbeeld gravel. Dat komt door het feit dat het kunstgras het effect op de bal als het ware neutraliseert.

Andere soorten tennisbanen

Naast gravel, hardcourt en (kunst)gras zijn er nog een aantal soorten tennisbanen waarop kan worden getennist. Deze zijn echter iets minder bekend dan eerder genoemde soorten tennisbanen en komen dan ook minder vaak voor. Soorten tennisbanen waaraan je hierbij kunt denken zijn french court en smashcourt, baansoorten die een beetje tussen gravel en kunstgras in zitten.

Door Jeffrey Kool

Vind vergelijkbare artikelen

Blog

Alle blogs bekijken

Het ATP puntensysteem: hoe gaat het in z’n werk?

Wanneer het over tennis of bepaalde tennisspelers gaat, heeft men het vaak over de ‘nummer één van de wereld’. De afgelopen jaren konden we hierbi...

Dit verdienen de tennis(t)ers bij de winst van grote toernooien

Het zal niemand zijn ontgaan dat er steeds meer geld omgaat in de sport. Zo zijn er steeds duurdere transfers in het voetbal, verdiende darter Mic...