Padel is populairder dan ooit. Steeds meer mensen betreden de padelbaan om te kijken of deze sport ook iets is dan hen ligt en doordat er zoveel vraag naar is, worden er steeds meer padelbanen bijgebouwd. De mogelijkheid is dus aanwezig dat jij ook padel gaat spelen en daarom leggen we je graag de padel spelregels uit. Hoe werkt padel? Wat zijn de padel spelregels volgens de KNLTB en mag je bij padel met je racket over het net of niet? Antwoorden op deze vragen en meer over de spelregels van padel kan je vinden in dit artikel.
Hoe speel je padel?
Padel wordt gespeeld op een, je raadt het al, padelbaan. Zo’n baan bestaat uit twee speelhelften, die – net als bij tennis – gescheiden zijn door een net. Wat ook hetzelfde is als bij tennis is het feit dat de speelhelft is verdeeld in twee servicevakken en een achterveld. Echter is er ook een groot verschil als je een padelbaan en een tennisbaan met elkaar vergelijkt. De padelbaan is namelijk een stuk kleiner en deze wordt bovendien omringd door glazen wanden en hekken. Je speelt padel normaliter met 2 personen tegen 2 andere personen. In sommige gevallen, je ziet het echter niet vaak, komt de één-tegen-één-variant ook wel eens voor.
Spelregels van padel: de puntentelling
Ook niet onbelangrijk als we kijken naar de padel spelregels is de puntentelling die wordt gehanteerd bij deze sport. De puntentelling is hetzelfde als bij tennis en gaat dus van 15 naar 30 naar 40, waarna de game kan worden binnengehaald. Is het 40-40 (oftewel deuce)? Dan moet je twee punten achter elkaar scoren om de game te winnen. Je hebt een set gewonnen als je eerder dan je tegenstander zes games hebt weten te winnen. Echter, je wint pas als je twee games meer hebt dan je tegenstander: 6-5 is dus niet voldoende. Is het 6-6 in games? Dan volgt er een tiebreak. Tijdens zo’n tiebreak speel je, volgens zowel de tennis- als padel spelregels, tot de zeven punten waarbij je ook weer met minimaal twee punten verschil moet zien te winnen. Win je de tiebreak? Dan heb je de set alsnog gewonnen met 7-6.
Hoe werkt serveren bij padel?
De spelregels van padel tijdens serveren zijn anders dan bij tennis. Je serveert dan weliswaar van achter de lijn en je moet ervoor zorgen dat de bal diagonaal in het servicevak van de tegenstander wordt gespeeld, maar de handeling is bijna tegenovergesteld als de handeling die je bij tennis bent gewend. De padel spelregels schrijven voor dat je de bal eerst laat stuiteren, voordat je de bal in het servicevak van de tegenstander speelt. Dit doe je niet bovenhands, zoals je bij tennis ziet, maar onderhands. Bovendien mag de bal, nadat deze op de grond is gestuiterd, niet boven de navel van de serveerder uitkomen voor de bal wordt geslagen.
Net als bij tennis begin je met serveren van rechts naar links en wissel je om het punt van kant vanwaar je serveert, waardoor je het tweede punt van links naar rechts serveert et cetera. Gaat je eerste service uit? Dan heb je nog een herkansing (de tweede service). Gaat je eerste service via het net en daarna in? Dan heb je twee pogingen om het vervolgens goed te doen. Op het moment dat de eerste service in het net en vervolgens uit gaat, dan schrijven de padel spelregels van de KNLTB voor dat je nog maar één herkansing hebt. Wanneer je twee keer fout hebt geserveerd, dan gaat het punt naar de tegenstander. Goed om te weten: de service is in als de bal na de stuiter tegen het glas aan komt. Komt de bal na de service tegen het hekwerk aan? Dan is ‘ie uit!
Hoe werkt het stuiteren tegen het glas en het hekwerk?
Tijdens de rally mag je er uiteraard zelf voor kiezen of je de bal laat stuiteren voor je deze terugspeelt, of dat je voor de volley gaat. Een andere optie is om de bal, na de stuiter, eerst tegen het glas- of hekwerk te laten stuiteren om hem daarna alsnog terug te spelen. Gaat de bal tegen het hek of het glas zonder dat deze eerst is gestuiterd? Dan is de bal uit en gaat het punt naar de tegenstander. Je kunt ook op een andere manier gebruikmaken van het glas. Hoe? Als de bal één keer is gestuiterd, dan kan je de bal via de eigen wanden terugspelen. Speel je de bal via de eigen wanden op het moment dat deze nog niet – of meer dan één keer – is gestuiterd? Dan gaat het punt naar de tegenstander.
Mag je bij padel met je racket over het net?
Het is een veel gestelde vraag: mag je bij padel met je racket over het net? Het antwoord is duidelijk: nee. Er is echter één uitzondering op deze regel. Als de bal eerst op jouw eigen helft heeft gestuiterd, mag je wél met je racket over het niet. Te allen tijde geldt wel: je mag het net in ieder geval niet aanraken. Doe je dat wel, dan gaat het punt naar de tegenstander. Overigens is het ook goed om te weten dat je zowel de forehand als de backhand bij padel iets anders speelt dan bij tennis. Zo is topspin bij padel lastiger dan bij tennis, doordat het padel racket zich hier minder goed voor leent. Waar je bij tennis vaak ziet dat de backhand met twee handen wordt gespeeld, wordt de backhand bij padel vaak juist enkelhandig gespeeld. Wanneer je begint met oefenen, zal je er al snel achter komen wat voor jou het beste voelt.
Shop de meest comfortabele padelkleding voor je begint met spelen!
Heb je nu een idee hoe padel werkt en wat de spelregels van padel zijn? Dan is het tijd om te gaan oefenen! Uiteraard heb je dan wel de juiste padelkleding nodig, dat er niet alleen piekfijn uitziet maar ook nog eens comfortabel zit. Daarvoor ben je bij Sjeng Sports aan het juiste adres. Of je nu op zoek bent naar herenkleding of dameskleding: wij hebben de outfits in huis die niet alleen van de hoogste kwaliteit zijn, maar waarin jij je ook nog eens zeer comfortabel voelt.