Roland Garros 2023 is inmiddels al meer dan een week onderweg en van de vele spelers die aan het begin van het toernooi op de deelnemerslijst stonden, zijn er nog maar een klein aantal over. De Nederlanders die zich hadden geplaatst voor het enkelspel van Roland Garros 2023 zijn inmiddels allemaal uitgeschakeld. In het dubbelspel zijn er echter nog wel landgenoten actief. Hoe hebben de Nederlanders het tot nu toe gedaan op Roland Garros en wie zijn er nog in de race om de prijzen? Sjeng Sports zet het voor je op een rijtje!

Van de Zandschulp al vroeg onderuit

Voor Botic van de Zandschulp werd Roland Garros 2023 een toernooi om snel te vergeten. De hoogst geklasseerde Nederlander moest het in de eerste ronde opnemen tegen de Argentijnse qualifier Thiago Augustin Tirante (ATP-153) en ging in vier sets pijnlijk onderuit. Tallon Griekspoor overleefde de eerste ronde daarentegen – met horten en stoten – wel. De Noord-Hollander nam het op tegen Pedro Martinez en wist de eerste set overtuigend te winnen. Vervolgens nam zijn Spaanse tegenstander het heft in handen en won de tweede (6-2) en derde set (6-0) zonder al te veel moeite, waarna het gedaan leek met Griekspoor. Toch knokte onze landgenoot zich knap terug in de wedstrijd en door de laatste twee sets met 7-5 en 6-3 te winnen, plaatste hij zich alsnog voor de tweede ronde.

In die tweede ronde was Hubert Hurkacz (ATP-14) de tegenstander en dit duel mondde uit tot een ware thriller, die uiteindelijk bijna vijf uur duurde. De eerste set ging met 6-3 naar de Pool, waarna Griekspoor met de tweede en derde set aan de haal ging. In de vierde set mocht hij bij een stand van 5-4 serveren voor de winst, maar zijn service werd gebroken waarna de tiebreak uiteindelijk werd gewonnen door Hurkacz. Doordat de nummer veertien van de wereld ook de vijfde set wist te winnen, was ronde twee uiteindelijk het eindstation voor Griekspoor. Op dat moment zat het toernooi voor Arantxa Rus, de enige Nederlandse in het schema van het vrouwenenkeltoernooi, er al op. Rus nam het in de eerste ronde op tegen Julia Grabher (WTA-61) en verloor daarin met 6-2/6-3 van haar Oostenrijkse opponente.

Meer Nederlands succes in het dubbelspel

Waar het Griekspoor in het enkelspel nog lukte om de eerste ronde te overleven, was dit in het dubbelspel niet het geval. Samen met landgenoot Bart Stevens verloor hij in de eerste ronde van het duo Marcel Granollers en Horacio Zeballos. Ook voor Robin Haase viel het doek in de eerste ronde van het dubbeltoernooi. Romain Arneodo en Sam Weissborn waren te sterk voor de Nederlander, die samenspeelde met Philipp Oswald. Matwé Middelkoop (met Andreas Mies) en Jean-Julien Rojer (met Marcelo Arevalo) wisten hun partijen wel te winnen en doordat zij ook beide hun wedstrijd in de tweede ronde overleefden, kwamen de koppels in de kwartfinales tegenover elkaar te staan. Dit onderonsje werd gewonnen door Middelkoop en Mies (7-6/6-1), waardoor zij in de halve finale uitkomen tegen Sander Gille en Joran Vliegen. Wesley Koolhof, samen met zijn dubbelpartner Neal Skupski, wist de halve finale daarentegen niet te bereiken. Granollers en Zeballos waren in de kwartfinale met 6-3/7-6 te sterk voor het Nederlands/Britse duo.

In het damesdubbelspel deed Demi Schuurs samen met haar dubbelpartner Desirae Krawczyk een gooi naar de titel. In de eerste ronde werd er overtuigend afgerekend met Cristina Bucsa en Alicja Rosolska (6-0/6-2), waarna ook Jasmine Paolini en Martina Trevisan (6-2/6-2) eraan moesten geloven. Tijdens de volgende ronde bleken de Nederlandse en de Amerikaanse echter niet opgewassen tegen Su-Wei Hsieh en Xinyu Wang, waardoor Schuurs en haar partner in de achtste finales strandden. Ook in het gemengd dubbelspel is Middelkoop overigens nog de enige overgebleven Nederlander. Samen met zijn mixpartner Aldila Sutjiadi is hij doorgedrongen tot de kwartfinales. Rojer en Schuurs speelden in deze categorie samen, maar werden al in de eerste partij uitgeschakeld. Bethanie Mattek-Sands en Mate Pavic bleken met 6-3/6-4 te sterk.

Door Jeffrey Kool

Vind vergelijkbare artikelen

Blog

Alle blogs bekijken

Verslag ABN Amro Open Rotterdam 2023

Zoals ieder jaar kreeg toernooidirecteur Richard Krajicek het ook tijdens het ABN Amro Open Rotterdam 2023 weer voor elkaar om een fraaie line-up ...

Miami Open 2023 vrouwen

Miami Open 2023 (vrouwenenkelspel) Wie voorafgaand aan het vrouwentoernooi tijdens de Miami Open 2023 de gedoodverfde titelfavoriete moest aanwijz...