Miami Open 2023 (vrouwenenkelspel)

Wie voorafgaand aan het vrouwentoernooi tijdens de Miami Open 2023 de gedoodverfde titelfavoriete moest aanwijzen, stond een pittige opgave te wachten. Vrijwel de gehele wereldtop, uitgezonderd de nummer één van de wereld Iga Swiatek, behoorde tot het deelnemersveld. Swiatek moest het toernooi laten schieten vanwege een blessure, maar verder was de hele top-tien van de WTA-ranking aanwezig in Miami.

Zo konden de in uitstekende vorm verkerende Elena Rybakina en Aryna Sabalenka tot de favorieten worden gerekend en zullen ook andere topspeelsters als Coco Gauff (WTA-6) en Ons Jabeur (WTA-5) dit toernooi in hun agenda hebben omcirkeld. Daarnaast stonden oud-finalisten van het toernooi Bianca Andreescu, Jelena Ostapenko en Sloane Stephens op de deelnemerslijst en was ook drievoudig winnares Viktoria Azarenka van de partij in Miami. De Wit-Russische won het toernooi in 2009, 2011 en 2016.

Highlights Miami Open 2023

In de eerste ronde vielen er weinig verrassingen te noteren. Uiteraard had dit te maken met het feit dat de meeste geplaatste spelers al direct waren vrijgeloot voor de deze ronde en zodoende door waren gestoten richting ronde twee, de ronde die een slagveld bleek wat betreft de hooggeplaatste speelsters. Zo lukte het de Belgische Elise Mertens om de als achtste geplaatste Daria Kasatkina te verslaan en bleek Andreescu een bananenschil voor de Maria Sakkari, die als zevende was geplaatst. Daarnaast werden ook Ons Jabeur en Caroline Garcia al in de tweede ronde uitgeschakeld door respectievelijk Varvara Gracheva en Sorana Cirstea. Jabeur wist slechts vier games te pakken dit duel, terwijl Garcia er vijf won.

Ook in de derde ronde van het Miami Open 2023 moest het toernooi afscheid nemen van enkele kanshebbers op de eindzege. Zo moest Gauff haar meerdere erkennen in Anastasia Potapova en lukte het Liudmila Samsonova niet om te winnen van Qinwen Zheng. Ook voor drievoudig winnares Azarenka zat het toernooi er in de derde ronde op door een nederlaag tegen Magda Linette. Afgezien van de overwinning van Martina Trevisan op Ostapenko deden er zich in de achtste finales weinig grote verrassingen voor. Zodoende nam Trevisan met Rybakina, Pegula, Potapova, Ekatarina Alecandrova, Petra Kvitova, Cirstea en Sabalenka louter grote namen mee naar de kwartfinales.

Cirstea stunt tegen Sabalenka

Waar Trevisan eerder in het toernooi nog indrukwekkende resultaten neerzette met zeges op onder anderen Claire Liu en Ostapenko, werd er in de kwartfinale gehakt gemaakt van de Italiaanse door Rybakina: 6-3/6-0. Verder wonnen Kvitova en Pegula hun partijen tegen respectievelijk Alexandrova en Potapova en de grootste verrassing werd ingeleid door Cirstea, die de Wit-Russische Sabalenka wist te verslaan. Sabalenka, die de laatste tijd overwinning op overwinning stapelde, werd middels 6-4/6-4 in twee sets uitgeschakeld door de Roemeense.

Het leidde tot een halve finale waarin Cirstea het op mocht nemen tegen de ervaren Kvitova, die eerder in Miami nooit verder kwam dan de laatste acht en daarmee haar beste prestatie ooit op dit toernooi al binnen had. Het werd echter al snel duidelijk dat een halve finaleplek voor de Tsjechische nog niet genoeg was en middels een 7-5/6-4 zege verzekerde zij zichzelf van een finaleplaats. De andere halve finale ging tussen de Kazachse Rybakina en Pegula uit Amerika en deze werd via 7-6/6-4 een prooi voor de eerstgenoemde, die zich zodoende – na Indian Wells – opnieuw klaar mocht maken voor een mooie finale, dit keer dus tegen Kvitova.

Finale Miami Open 2023

Een fraaie winreeks dus voor Rybakina, die de betreffende voorgaande finale in Indian Wells ook nog eens winnend wist af te sluiten. De laatste titel van haar tegenstander dateerde uit juni 2022, waar Kvitova de WTA-titel op het gras in Eastbourne op haar naam schreef. Vooral de eerste set van deze finale was er eentje om van te smullen, waarbij de vrouwen elkaar letterlijk en figuurlijk tot het uiterste dreven. Er moest een tiebreak aan te pas komen om te beslissen wie de eerste set zou winnen en na liefst dertig (!) punten – het werd 16-14 – ging Kvitova uiteindelijk met de eerste set aan de haal. Die klap kwam Rybakina niet meer te boven, waardoor de tweede set – een stuk sneller – ook naar de Tsjechische ging: 6-2. Daarmee stelde ze de eindzege veilig en kon ze haar eerste WTA-titel van 2023 noteren.

Door Jeffrey Kool

Vind vergelijkbare artikelen

Blog

Alle blogs bekijken

Verslag ABN Amro Open Rotterdam 2023

Zoals ieder jaar kreeg toernooidirecteur Richard Krajicek het ook tijdens het ABN Amro Open Rotterdam 2023 weer voor elkaar om een fraaie line-up ...

Hoe vergaat het de Nederlanders op Roland Garros?

Roland Garros 2023 is inmiddels al meer dan een week onderweg en van de vele spelers die aan het begin van het toernooi op de deelnemerslijst stond...