Van Martina Navratilova tot Serena Williams en van Steffi Graf tot Ashleigh Barty: het zijn stuk voor stuk grootheden uit de vrouwelijke tenniswereld en als we het aantal Grand Slams gaan optellen die deze vrouwen bij elkaar opgeteld hebben gewonnen, dan zijn we nog wel even bezig. Maar ook op dit moment zijn er natuurlijk weer een aantal vrouwen die meer dan een aardig balletje kunnen slaan en daarom presenteren we jullie graag de top 15 vrouwelijke tennisspelers van 2023! Wie hebben er momenteel een plekje in de mondiale top tien en wie voert de lijst ‘beste tennisspelers vrouw in 2023’ op dit moment aan? Je leest het hieronder!

Op plek vijftien en plek veertien vinden we met respectievelijk Belinda Bencic en Vernonika Kudermetova twee 26-jarigen terug. Beide tennissters stonden al eens in de mondiale top vijf,maar staan nu iets lager in de top 15 vrouwelijke tennisspelers van 2023. Zij staan nog net onder de Braziliaanse Beatriz Haddad Maia (13), die op haar beurt weer de Tsjechische Barbora Krejcikova (12) en Daria Kasatkina (11) voor zich moet dulden op de WTA-ranking.

10 – Marketa Vondrousova

Door haar spectaculaire zege op Wimbledon heeft Marketa Vondrousova zich toch wel plotseling in de mondiale top tien genesteld. Voor Wimbledon 2023 stond de Tsjechische nog op de 42e plek op de WTA Ranking, maar het succesvolle toernooi heeft haar dus liefst 32 plekken doen stijgen. Overigens was dit niet de allereerste titel voor de 24-jarige Vondrousova. In 2017 was ze namelijk al eens de beste in het Zwitserse Biel/Bienne.

9 – Maria Sakkari

Maria Sakkari draait al heel wat jaartjes mee in de top, maar het lukt haar maar niet om haar erelijst aan te vullen. De Griekse won weliswaar in 2019 een WTA-toernooi in het Marokkaanse Rabat – in de finale versloeg ze Johanna Konta -, maar tot meer eindzeges kwam het voor de 27-jarige Sakkari tot dusver niet. Toch is het haar in 2022 wel even gelukt om de nummer drie van de wereld te worden.

8 – Petra Kvitova

Petra Kvitova is ongetwijfeld de meest ervaren vrouw in dit rijtje. Ondanks haar 33 jaar neemt ze toch maar mooi de achtste plek in op de lijst met de beste tennisspelers vrouw in 2023. Dat de Tsjechische titels kan winnen is al wel even duidelijk, want Kvitova heeft een erelijst waarop tot op heden al liefst 31 eindzeges staan. In 2011 en 2014 was ze zelfs de beste op Wimbledon.

7 – Coco Gauff

Iemand die nog lang geen 33 jaar is, is Coco Gauff. Sterker nog: de Amerikaanse is – nog steeds – pas negentien! Gauff staat te boek als een waar natuurtalent en ondanks haar leeftijd staat ze nu al een paar jaar in de top tien van de wereld. In 2022 bereikte ze op Roland Garros zelfs in zowel het enkel- als het dubbelspel de finale, die ze overigens wel beide verloor. Toch was ze al goed voor drie WTA-titels, waarvan de meest recente in 2023 op het hardcourt van Auckland. Het is dan ook geen wonder dat Gauff in het rijtje beste tennisspelers vrouw in 2023 staat en het lijkt wachten op het moment dat zij haar eerste Grand Slam-titel verovert.

6 – Ons Jabeur

Ons Jabeur, die al eens tweede op de WTA-ranking stond, is de hoogst geklasseerde Afrikaanse en Arabische tennisster ooit in de historie van de WTA. De 28-jarige Tunesische speelde al drie keer een Grand Slam-finale, maar wist nog niet de titel van één van de vier grootste toernooien van de wereld binnen te slepen. In 2022 trok ze zowel op Wimbledon (tegen Rybakina) als op de US Open (tegen Swiatek) in de finale niet aan het langste eind en ook in de Wimbledon finale van 2023 ging de overwinning naar haar opponente. Wel pakte ze al vier WTA-titels, waarvan het WTA 1000-toernooi in Madrid de grootste was.

5 – Caroline Garcia

2022 kan wel worden omschreven als het jaar van Caroline Garcia. De Française won toernooien in Bad Homburg, Warschau en Cincinnati en schreef aan het einde van het jaar ook nog eens de WTA Finals op haar naam door in de finale af te rekenen met Aryna Sabalenka. In totaal was Garcia in haar profcarrière al goed voor elf WTA-eindzeges in het enkelspel en zeven in het dubbelspel. Samen met Kristina Mladenovic was ze bij de dames dubbel al twee keer de beste op Roland Garros.

4 – Jessica Pegula

Jessica Pegula is een verhaal apart. De Amerikaanse is op het moment van schrijven 29 jaar, maar stoof pas op haar 27e de top twintig van de WTA-ranking binnen. Sterker nog: voor 2018 stond ze nog niet bij de beste 150 vrouwen van de wereld. Inmiddels is Pegula niet meer weg te denken uit de wereldtop en heeft ze in Washington en Guadalajara ook al twee individuele titels geboekt. Daarnaast heeft Pegula in het dubbelspel ook al de nodige titels binnengesleept, waarvan al vijf in 2022.

3 – Elena Rybakina

Op nummer drie in de lijst vinden we Elena Rybakina terug. De Kazachse is pas 24 jaar, maar staat toch al sinds 2020 in de mondiale top twintig. Het absolute hoogtepunt van Rybakina vond plaats in 2022, waarin ze de beker op Wimbledon omhoog mocht houden. Begin 2023 bereikte ze ook nog eens de finale van de Australian Open, die ze in drie sets verloor van Aryna Sabalenka. Als Rybakina dit niveau voort kan zetten, zullen er ongetwijfeld nog veel WTA-titels volgen. In 2023 staat de teller inmiddels alweer op twee: Rybakina was de beste op de toernooien van Indian Wells en Rome.

2 – Aryna Sabalenka

De Wit-Russische Aryna Sabalenka drong in 2018 al de top vijftien op de WTA-ranking binnen – ze is nog maar 25 jaar – en is daar ook niet meer uit vandaan gekomen. Toch duurde het tot 2023 voordat het Sabalenka lukte om haar eerste eindzege op een Grand Slam binnen te slepen. Tijdens de Australian Open begin dit jaar wist ze over drie sets de finale van Elena Rybakina te winnen. Dat Sabalenka garant staat voor prijzen was echter al even duidelijk. Ze won in haar loopbaan al twaalf WTA-titels.

1 - Iga Swiatek

Ze is pas 22 jaar, maar heeft toch al meer dan twee handen vol aan titels op zak. Om Iga Swiatek kunnen we al een paar jaar niet meer heen. Zo won ze al vier Grand Slam-titels (3x Roland Garros en 1x US Open) en heeft ze ook in 2023 alweer goede zaken gedaan met onder anderen eindzeges in Doha, Stuttgart én op Roland Garros. Het beste jaar tot nu toe in de carrière van de Poolse was 2022. Hierin was ze niet alleen goed voor twee Grand Slam-zeges, maar won ze ook nog eens vier WTA 1000-titels. Als Swiatek op deze voet doorgaat, zal ze waarschijnlijk dan ook nog lang de mondiale nummer één blijven.

Door Jeffrey Kool

Vind vergelijkbare artikelen

Blog

Alle blogs bekijken

Top 8 meest succesvolle tenniscoaches

Een tenniscoach: meestal vallen ze niet al te veel op en je krijgt er dan ook niet bijzonder veel van mee, maar ze zijn wel degelijk belangrijk. E...

Hoe zit het WTA puntensysteem eigenlijk in elkaar?

Inmiddels is Iga Swiatek al lange tijd de ‘koningin van het vrouwentennis’. De Poolse is al sinds 4 april 2022 de nummer één van de wereld en rijgt...