Een tenniscoach: meestal vallen ze niet al te veel op en je krijgt er dan ook niet bijzonder veel van mee, maar ze zijn wel degelijk belangrijk. Een tenniscoach – of tennis coach, net wat je wilt – begeleidt tennisspelers niet alleen op technisch en tactisch vlak, maar helpt hen ook om mentaal fris en gezond te blijven. Doordat ze niet veel in beeld zijn en om die reden vaak ook niet erg bekend zijn, zullen veel tennisliefhebbers niet snel een antwoord hebben op de vraag welke tennis coach er nou succes vol is en welke niet. Sjeng Sports geeft zodoende hieronder een antwoord op de vraag welke tenniscoaches er momenteel en recent het meest succesvol zijn (geweest).

Paul Annacone

Paul Annacone is al sinds 1995 tennis coach en had onder meer drie jaar lang Roger Federer onder zijn vleugels. Zelf wist de Amerikaan ooit de twaalfde plek op de wereldranglijst te bemachtigen en datzelfde heeft hij gepresteerd met Taylor Fritz, zijn landgenoot waarvan hij op dit moment de coach is. Onder leiding van Annacone is het Fritz namelijk gelukt om de mondiale top-tien te bestormen en diverse ATP-eindzeges op zijn naam te schrijven.

Gilles Cervara

Gilles Cervara is een opvallende verschijning die al sinds 2017 fulltime samenwerkt met Daniil Medvedev. Onder de bezielende leiding van de Fransman wist Medvedev het al eens te schoppen tot de eerste plek op de ATP-ranking en bovendien sleept de Rus momenteel titel na titel binnen. Ook Cervara kreeg zodoende eens eer voor zijn werk: zijn collega’s benoemden hem in 2019 tot Coach van het Jaar tijdens de ATP Awards.

Toni Nadal

Denk je aan Toni Nadal, dan is er waarschijnlijk één naam die direct in je opkomt: Rafael Nadal. Toni Nadal is de oom van Rafael en begeleidde hem vanaf driejarige leeftijd in één rechte lijn naar de top. Onder leiding van Toni won neef Rafael alle vier de Grand Slam-toernooien meermaals en behaalde hij eveneens goud op de Olympische Spelen. Momenteel heeft Nadal opnieuw een groot talent onder zijn hoede. Sinds 2021 is hij namelijk tenniscoach van het Canadese talent Felix Auger-Aliassime.

Jose Perlas

De Spanjaard Jose Perlas is tegenwoordig coach van Dusan Lajovic, maar heeft in het verleden nog veel meer grote namen gecoacht. Zo leidde hij Carlos Moya naar de nummer één-positie op de ATP-ranking, won Albert Costa onder zijn leiding Roland Garros en was hij tot twee keer aan toe tenniscoach bij een Davis Cup-zege van Spanje. Daarnaast bereikten spelers als Nicolas Almagro en Guillermo Coria de mondiale top-tien onder zijn hoede en begeleidde hij andere spelers als Juan Carlos Ferrero, Fabio Fognini en Janko Tipsarevic.

Goran Ivanisevic

Goran Ivanisevic is voor de meeste mensen waarschijnlijk bekend doordat hij de tenniscoach is die al sinds 2019 succesvol samenwerkt met Novak Djokovic, de huidige nummer één van de wereld. Toch heeft hij naast Djokovic ook een aantal andere grote spelers begeleid. Hij werkte met Tomas Berdych, Milos Raonic en ook Marin Cilic kon op de steun van Ivanisevic rekenen. Sterker nog: onder begeleiding won Cilic in 2014 zijn tot nu toe enige Grand Slam in de vorm van de US Open.

Patrick Mouratoglou

De Fransman Patrick Mouratoglou begon zijn loopbaan als tennis coach van Marcos Baghdatis, die hij onder meer naar een finaleplaats op de Australian Open en een plek in de mondiale top-tien hielp. Daarna coachte hij onder meer Yanina Wickmayer, Jeremy Chardy en Grigor Dimitrov, voor hij tenniscoach werd van Serena Williams en de Amerikaanse naar ontelbaar veel prijzen begeleidde. Momenteel houdt hij zich met Team Mouratoglou bezig met de ontwikkeling van de grootste talenten, waarbij hij onder meer werkt met sterren als Stefanos Tsitsipas en Coco Gauff.

David Taylor

Ana Ivanovic, Sam Stosur, Madison Keys, Jelena Ostapenko, Elise Mertens en Naomi Osaka: zomaar een rijtje namen van spelers die tennis coach David Taylor voorheen onder zijn hoede heeft gehad. De meeste tenniss(t)ers die hij begeleidde waren ook nog eens erg succesvol. Zo bereikte zes van zijn spelers onder zijn leiding de mondiale top-vijftien en hielp de tenniscoach met Stosur (van plek 127 naar plek 4) en Alicia Molik zelfs twee spelers van buiten de top-100 naar de beste tien van de wereld. Bovendien werd Stosur in 2011 de eerste Australische vrouw in dertig jaar die een Grand Slam won en verder was Taylor onder andere coach van het Australische team op de Olympische Spelen van 2008 en 2012.

Juan Carlos Ferrero

Veel mensen zullen Juan Carlos Ferrero vooral kennen vanwege het feit dat hij van 1999 tot 2012 een succesvol tennisser was. Sinds 2017 is de Spanjaard echter ook tennis coach en dat doet de 43-jarige niet onverdienstelijk. Ferrero had een jaar lang Alexander Zverev onder zijn hoede en momenteel is hij de coach van supertalent Carlos Alcaraz, die op 12 september 2022 op 19-jarige leeftijd de jongste tennisser ooit werd die de nummer één van de wereld werd. Verder won Alcaraz onder leiding van Ferrero met de US Open zijn eerste Grand Slam uit zijn loopbaan.

Door Jeffrey Kool

Vind vergelijkbare artikelen

Blog

Alle blogs bekijken

Top 15 tennisspelers vrouwen in 2023 van Nederland

Zeer recent hebben we met Kiki Bertens de hoogst geklasseerde Nederlandse vrouw op de WTA-ranking ooit gehad. Bertens, die goed was voor tien WTA-t...

Hoe zit het WTA puntensysteem eigenlijk in elkaar?

Inmiddels is Iga Swiatek al lange tijd de ‘koningin van het vrouwentennis’. De Poolse is al sinds 4 april 2022 de nummer één van de wereld en rijgt...