Iedereen die zichzelf ook maar enigszins tennisliefhebber noemt, weet dat alle ogen nu al – maar zeker ook in de toekomst – op Carlos Alcaraz zijn gericht. Het Spaanse supertalent is slechts negentien jaar, maar vindt zichzelf op dit moment al terug de tweede plaats in de mondiale ATP-ranking. Holger Rune is een ander voorbeeld van zo’n naam die men snel opnoemt wanneer het over aankomend tennistalent gaat. Rune heeft zich ook al in de top tien van de wereld genesteld en de verwachting is dan ook dat de Deen in de toekomst veel titels op zijn naam zal schrijven.

Ook in Nederland kent het mannentennis momenteel een opleving en met Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor hebben we inmiddels weer twee landgenoten die zich in de top vijftig van de wereld hebben gemeld. Daarnaast zette Gijs Brouwer zichzelf dit jaar op de kaart door Rune te verslaan op het ATP-toernooi in Rotterdam. Maar hoe zit het met de rest van het aankomend tennistalent in Nederland? En wie kunnen er samen met namen als Alcaraz en Rune tot de aanstormende talenten op internationaal niveau worden gerekend? Sjeng Sports probeert hieronder te schetsen wie er, zowel nationaal als internationaal, tot de aankomende tennistalenten kunnen worden gerekend!


Aankomend tennistalent in het buitenland

Beide negentien jaar en beide ook al in de top tien van de wereld. Alcaraz en Rune zijn het predikaat ‘aankomend tennistalent’ misschien zelfs al wel een beetje ontgroeid. Zowel de Spanjaard als de Deen hebben al het één en ander aan grote titels op hun erelijst staan en beide zijn al relatief lange tijd bekend bij het grote publiek. Hetzelfde geldt in principe voor Jannik Sinner, die – ondanks dat hij al enkele jaren meegaat en al de nodige prijzen in zijn kast heeft staan – ook nog ‘slechts’ 21 jaar is. Stefanos Tsitsipas en Casper Ruud (beide 24) zijn inmiddels al gevestigde namen maar horen in principe ook nog bij de jongere spelers op de ATP-tour en dan hebben we het nog niet eens gehad over nog maar 22 lentes jonge Felix Auger-Aliassime.

Toch zijn er ook een aantal mannen die iets minder in de schijnwerpers staan, maar toch echt wel in het rijtje aankomende tennistalenten horen. Denk bijvoorbeeld aan Lorenzo Musetti (ATP-21), landgenoot van Sinner en ook pas 21 jaar. In 2022 schreef hij met Napels en Hamburg al twee fraaie ATP-titels op zijn naam. Andere namen waarvan we waarschijnlijk nog wel het één en ander van zullen gaan horen zijn die van de 22-jarige Amerikaan Sebastian Korda (ATP-26) en de 23-jarige Spanjaard Alejandro Davidovich Fokina (ATP-28). Waar Korda inmiddels ook al een ATP-titel op zijn naam heeft kunnen schrijven, geldt dit voor Davidovich Fokina echter nog niet.

Amerika heeft de toekomst

Naast Korda zijn er nog meer jonge Amerikanen die zichzelf de afgelopen tijd flink laten gelden in al het tennisgeweld. Zo haalde de 20-jarige Ben Shelton (ATP-41) onlangs nog de kwartfinale van de Australian Open 2023 en lijken ook zijn landgenoten Brandon Nakashima (ATP-48) en Jenson Brooksby (ATP-49) een mooie toekomst tegemoet te gaan. Ook Groot-Brittannië heeft met de 21-jarige Jack Draper (ATP-56) een potentiële topper in huis en andere namen die we de komende jaren in de gaten moeten blijven houden zijn die van de Canadees Denis Shapovalov (23 jaar, ATP-30), de Tsjech Jiri Lehecka (21 jaar, ATP-47) en die van de 22-jarige Argentijnse gravelbijter Sebastian Baez (ATP-35).

Van Jelle Sels tot Alec Deckers

Naast de inmiddels gevestigde namen zijn er in Nederland uiteraard ook een aantal jongens die we tussen de Nederlandse tennistalenten kunnen scharen. We noemden net Gijs Brouwer al even, die zichzelf van deelname aan steeds meer ATP-toernooien aan het verzekeren is, en het zou mooi zijn als ook Tim van Rijthoven de vorig jaar ingezette lijn kan doortrekken. Hij won vorig jaar de ATP-titel in Rosmalen door op indrukwekkende wijze onder meer Taylor Fritz, Auger-Aliassime en Daniil Medvedev te verslaan.

Andere namen waar we wellicht rekening mee moeten gaan houden zijn die van Jelle Sels en Alec Deckers. Jelle Sels is momenteel de nummer vijf van Nederland, terwijl Alec Deckers (22) in december 2022 nog de halve finales van het Nederlands Kampioenschap haalde. Alec Deckers, wat overigens de zoon van oud-prof Richard Krajicek is, staat momenteel negende van Nederland en ziet andere talentvolle jongens als Jesper de Jong en Max Houkes kort boven hem staan.

Door Jeffrey Kool

Vind vergelijkbare artikelen

Blog

Alle blogs bekijken

Beste tennisspelers vrouw aller tijden uit Nederland

Momenteel is Arantxa Rus de Nederlandse tennisster die mondiaal gezien de hoogste ranking heeft. De 32-jarige Delftse neemt op het moment van schr...

Beste Nederlandse tennisspelers man aller tijden

De Nederlandse tennisliefhebber heeft tegenwoordig weinig meer te klagen als het gaat om onze landgenoten in het herenenkelspel. Zo heeft Botic va...