Ook de Australian Open 2023, wat alweer de 111e editie van het toernooi was, stond weer garant voor vele verrassingen, fraaie partijen en een finale om van te smullen. Voorafgaand aan het toernooi kreeg het Australische publiek echter wel met twee fikse tegenslagen te maken. Vanwege een bloedprop in zijn knie kon publiekslieveling – en hoogst geklasseerde Australische tennisser - Nick Kyrgios niet in actie komen op het Grand Slam-toernooi in zijn eigen land. En dat, terwijl hij door zijn prestaties in 2022 nog wel als outsider voor de titel in Melbourne werd gezien. Daarnaast moest ook supertalent Carlos Alcaraz zich noodgedwongen afmelden.

Toch waren er nog genoeg spelers aanwezig die een gooi konden doen naar de zege op de Australian Open 2023. Zo was tienvoudig toernooiwinnaar Novak Djokovic weer van de partij nadat hij in 2022 nog door de organisatie werd geweerd vanwege het feit dat hij niet was gevaccineerd en stond ook titelverdediger Rafael Nadal op de deelnemerslijst. Verder was met spelers als Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas, Casper Ruud, Andrey Rublev en vijfvoudig finalist Andy Murray ook de rest van de wereldtop vertegenwoordigd.

Highlights Australian Open 2023

Hoewel Murray vijf keer de finale in Melbourne haalde, hoorde hij dit toernooi niet bij de 32 geplaatste spelers en zodoende kreeg hij in de eerste ronde direct te maken met de sterke Italiaan Matteo Berrettini. Het deerde Murray echter niet en in een vijfsetter was hij Berrettini, die met Lorenzo Musetti en Borna Coric nog twee geplaatste spelers in de eerste ronde zag stranden, de baas. De Nederlanders die aan de Australian Open 2023 meededen, te weten Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor, waren in de eerste ronde de baas over respectievelijk Ilya Ivashka en Pavel Kotov. De Nederlanders moesten het in de volgende ronde direct tegen elkaar opnemen, wat het einde van het toernooi voor Van de Zandschulp betekende (6-4/6-4/6-4).

Voor wie het toernooi nog meer ophield in de tweede ronde, was titelverdediger Rafael Nadal. De Spanjaard had last van blessureleed en verloor in drie sets afgetekend van Mackenzie McDonald. Die tweede ronde bleek ook voor Alexander Zverev het eindstation. De Duitser won de eerste set weliswaar nog van de Amerikaan Michael Mmoh, waarin hij uiteindelijk zijn meerdere moest erkennen. Maar niet alleen voor Zverev, Van de Zandschulp en Nadal bleek deze ronde een struikelblok; ook andere geplaatste spelers als Casper Ruud, Taylor Fritz, Pablo Carreño Busta, Diego Schwartzman en Alejandro Davidovich Fokina moesten al vroeg het veld ruimen.

Korda verslaat Medvedev

Voor Medvedev, die in 2022 nog tot de finale reikte en in de eerste twee wedstrijden slechts twaalf games verloor, was de Australian Open 2023 na drie rondes voorbij. De Amerikaan Sebastian Korda verraste de Rus die het in drie sets tegen hem af moest leggen. Ook voor Griekspoor, de laatste Nederlander die nog in het toernooi zat, hield het op na ronde drie. Hij trof daar Tsitsipas, die de wedstrijd met 6-2/7-6/6-3 won. Andere outsiders als Felix Auger-Aliassime, Holger Rune en Jannik Sinner werden al voor de kwartfinales uitgeschakeld, waardoor er verrassende namen zoals Jiri Lehecka en Ben Shelton tot de spelers in de kwartfinales behoorden. Hierin werden zij echter uitgeschakeld door respectievelijk Tsitsipas en Tommy Paul.

Waar Tsitsipas vervolgens ook wist door te dringen tot de finale door een overwinning op Karen Khachanov, was een finaleplek niet weggelegd voor Paul. Hij trof Djokovic in de halve finale, die vervolgens in drie sets afrekende met de Amerikaan. Zo ging de Australian Open finale 2023 uiteindelijk tussen Tsitsipas en Djokovic, die tijdens het hele toernooi nog maar één set had afgestaan.

Australian Open finale 2023

Opmerkelijk genoeg had Djokovic, die voorafgaand aan het toernooi al negen keer de beste was in Australië, ook tijdens de finale niet al te veel moeite met zijn tegenstander. De eerste set ging zelfs relatief snel voorbij (6-3), nadat de Serviër de service van Tsitsipas al vrij snel wist te breken. Zowel de tweede als de derde set draaiden uit op een tiebreak, waarin Djokovic tot twee keer toe de beste was. Zo was de Australian Open finale 2023 in drie sets beslist en mocht Djokovic voor de tiende keer in zijn carrière de beker omhoog houden in Melbourne. Het was een historische titel voor Djokovic, die door deze zege het record van Nadal (22 Grand Slam-titels) wist te evenaren.