Het Nederlandse mannentennis zit weer in de lift. Met Tim van Rijthoven (Rosmalen ‘22) en Tallon Griekspoor (Pune ‘23 en Rosmalen ‘23) zijn er recent drie fraaie ATP-titels gewonnen in het enkelspel en bovendien nestelde Botic van de Zandschulp zich in 2022 nog knap in de top 25 van de ATP-ranking. Ook in het dubbelspel zijn er op dit moment sterke Nederlanders te vinden en Wesley Koolhof (winnaar van Wimbledon ’23 en samen met Neal Skupski nummer één op de ATP-ranking) en Jean-Julien Rojer (samen met Marcelo Arevalo nummer zes op de ATP-ranking) staan er zelfs twee Nederlandse tennissers in de mondiale top 10 van het dubbelspel. Reden genoeg dus om eens even in te zoomen en een lijstje ‘beste tennisspelers man 2023 in Nederland’ te maken!

1 – Tallon Griekspoor

De top 15 mannelijke spelers van 2023 uit Nederland wordt aangevoerd door Tallon Griekspoor. De Noord-Hollander veroverde in 2023 al twee ATP-titels (in Pune en in Rosmalen), waarbij het hem lukte om diverse grote namen te verslaan. Griekspoor moest lange tijd Van de Zandschulp voor zich dulden als het gaat om de beste Nederlander op de ATP Ranking, maar de goede resultaten in 2023 zorgden ervoor dat Griekspoor zijn landgenoot inmiddels heeft ingehaald. Dat Griekspoor titels kan winnen, stond al even vast. In 2021 maakte hij namelijk al indruk door liefst acht Challenger-titels op zijn naam te schrijven en een serie van liefst 26 overwinningen op rij te noteren. Wie weet wat er verder nog in het vat zit voor de huidige nummer 36 van de ATP-ranking.

2 – Botic van de Zandschulp

Botic van de Zandschulp voerde de lijst met top 15 beste tennisspelers man 2023 eerst lange tijd aan, maar is op het moment van schrijven voorbijgestreefd door Griekspoor. Van de Zandschulp was in 2022 even de nummer 22 van de wereld en moet zich op dit moment tevreden stellen met de 45e positie op de ATP Ranking. De beste resultaten op de ATP Tour boekte de 27-jarige speler uit Wageningen in München. Tot twee keer aan toe reikte Van de Zandschulp hier tot de finale, maar tot een titel kwam het nog niet. Beide keren was Holger Rune de tegenstander: in 2022 moest Van de Zandschulp noodgedwongen opgeven, terwijl in 2023 Rune uiteindelijk aan het langste eind trok.

3 – Gijs Brouwer

Brouwer boekte zijn grootste succes tot nu toe in zijn thuisland. In Rotterdam Ahoy verbaasde de op dat moment nummer 160 van de wereld vriend en vijand door af te rekenen met het Deense toptalent Rune. Het leverde hem een behoorlijke sprong op de ATP-ranking op, waarbij hij inmiddels op plek 145 staat. Het ligt dan ook in de lijn der verwachtingen dat we deze linkshandige tennisser de komende tijd wellicht wel vaker op ATP-toernooien gaan zien. Zo maakte Brouwer afgelopen zomer zijn debuut op Wimbledon, waar hij het direct mocht opnemen tegen Alexander Zverev. Brouwer deed het zeker niet onverdienstelijk, maar ging wel onderuit tegen zijn Duitse opponent.

4 – Jelle Sels

Waar we de bovenstaande namen vaak tegenkomen op ATP-toernooien, speelt Jelle Sels zijn wedstrijden veelal op de Challenger-toernooien. In oktober 2022 won Sels zijn laatste Challenger-titel, door in Frankrijk onder meer Jiri Lehecka en Vasek Pospisil te verslaan. Kort daarvoor haalde hij ook de finale in het Oostenrijkse Tulln, waar uiteindelijk de Slowaak Jozef Kovalik iets te sterk was. Op de ATP-ranking neemt Sels op het moment van schrijven plek 182 in beslag.

5 – Jesper de Jong

Jesper de Jong is een 23-jarige getalenteerde tennisser, die wordt gecoacht door Bas Coulier. Hij maakte twee keer zijn opwachting in een ATP-duel, die hij helaas beide verloor. Daarentegen is De Jong, ondanks zijn nog jonge leeftijd, al aardig aan de weg aan het timmeren op het Challenger-circuit. Het hoogtepunt daarvan dateert uit 2021, toen hij in Almaty (Kazachstan) de titel op zijn naam schreef. In de finale versloeg hij Tomas Barrios met 6-1/6-2. Zijn laatste titel boekte hij in maart 2023, toen hij in het Portugese Quinta Do Lago een ITF-toernooi op zijn naam schreef.

6 – Max Houkes

Max Houkes, de nummer zes in de lijst ‘Beste tennisspelers man 2023’ van Nederland, komt met name uit op Challengers en ITF-toernooien. Hij won in 2022 in Oldenzaal en Haren twee ITF-toernooien in eigen land en sleepte ook de winst tijdens twee ITF-toernooien in het Marokkaanse Casablanca in de wacht. Daarnaast mocht hij via de kwalificaties het hoofdtoernooi van het ABN Amro Open Rotterdam 2023 proberen te bereiken, maar de 23-jarige moest hier zijn meerdere erkennen in de Georgiër Nikoloz Basilashvili. In 2023 legde Houkes beslag op twee titels: in maart was hij de beste tijdens het ITF-toernooi in Palmanova, terwijl hij in juli het ITF-toernooi van Den Haag op zijn naam schreef.

7 - Robin Haase

Robin Haase was jarenlang de vaandeldrager van het Nederlandse mannentennis, maar is inmiddels uit de mondiale top 300 gevallen. De hoogste positie die hij innam op de ATP-ranking is positie 33 en dat heeft hij mede te danken aan de ATP-titels die hij op zijn naam heeft geschreven. Dat deed de 35-jarige Haase tot twee keer toe (2011 en 2012) in het Oostenrijkse Kitzbühel. Zijn eerste toernooizege boekte hij in een finale tegen de Spanjaard Albert Montañes, terwijl hij in 2012 in de finale afrekende met de Duitser Philipp Kohlschreiber. Verder schreef Haase ook dertien Challengers op zijn naam en boekte hij meerdere grote titels in het dubbelspel. Zijn laatste eindzege in het dubbelspel boekte hij, samen met Matwé Middelkoop, in februari ’23 in Montpellier.

8 – Tim van Rijthoven

Hij beleefde zijn grote doorbraak op het Libéma Open 2022 in Rosmalen en is zodoende wellicht iets bekender dan een aantal van de namen die hem op de lijst ‘Top 15 mannelijke tennisspelers 2023’ zijn voorbijgestreefd: Tim van Rijthoven. Van Rijthoven werd in zijn thuisland toegelaten met een wildcard en zorgde al voor veel opschudding door achtereenvolgens Matthew Ebden en de Amerikaan Taylor Fritz te verslaan. Toen daarna ook Hugo Gaston verslagen werd en Van Rijthoven de halve finale bereikte, begon heel Nederland pas écht kennis te maken met de 26-jarige pupil van trainer Igor Sijsling. Toch was de koek nog lang niet op: in de halve finale bleek Felix Auger-Aliassime over drie sets niet opgewassen tegen Van Rijthoven, waarna de Nederlander in de finale ook nog eens op zeer overtuigende wijze (6-4/6-1) afrekende met de sterke Daniil Medvedev. De afgelopen tijd kampt het servicekanon echter met blessureleed, waardoor hij zij goede vorm niet kan doorzetten en inmiddels uit de mondiale top 400 is gevallen.

9 – Alec Deckers

Net als onder meer Sels en Houkes heeft ook Alec Deckers heeft al meerdere ITF toernooien op zijn naam weten te schrijven. Zo mocht hij in 2021 de beker omhoog houden op het hardcourt in Doha en wist hij eind 2022 ook de toernooien in het Egyptische Sharm El Sheikh (oktober) en het Griekse Heraklion (november) naar zijn hand te zetten. Niet onbelangrijk: Deckers (23) is de zoon van oud-tennisser Richard Krajicek (tegenwoordig toernooidirecteur van het ABN Amro Open in Rotterdam) en Daphne Deckers.

10 – Jarno Jans

Jarno Jans (eveneens 23 jaar) sluit de top 10 Nederlandse tennissers af en wat opvalt aan zijn carrière is dat hij vooral op toernooien in Tunesië op dreef is. Zowel in 2021 als in 2022 won hij twee toernooien en opvallend is dat dit allemaal zeges in het Tunesische Monastir betrof. Op het moment van schrijven heeft Jans de 742e plek op de ATP-ranking ingenomen, terwijl hij in 2022 even de mondiale 467 was.

De top 15 mannelijke tennisspelers in 2023 uit Nederland wordt op het moment van schrijven afgesloten met Sidané Pontjodikromo (11), Ryan Nijboer (12), Guy den Ouden (13), Brian Bozemoj (14) en Buvaysar Gadamauri (15).

Door Jeffrey Kool

Vind vergelijkbare artikelen

Blog

Alle blogs bekijken

Top 8 meest succesvolle tenniscoaches

Een tenniscoach: meestal vallen ze niet al te veel op en je krijgt er dan ook niet bijzonder veel van mee, maar ze zijn wel degelijk belangrijk. E...

Hoe zit het WTA puntensysteem eigenlijk in elkaar?

Inmiddels is Iga Swiatek al lange tijd de ‘koningin van het vrouwentennis’. De Poolse is al sinds 4 april 2022 de nummer één van de wereld en rijgt...