De Libéma Open 2023 kon ook dit jaar weer rekenen op een deelnemersveld met een aantal grote namen. Net als in 2022 was Daniil Medvedev aanwezig in Rosmalen en met Jannik Sinner, Borna Coric en Alex de Minaur stonden er nog een aantal mooie spelers uit de mondiale top-twintig op het deelnemersformulier. Daarnaast was ook de aanwezigheid van Milos Raonic bijzonder te noemen. Het Canadese servicekanon speelde sinds juli 2021 geen wedstrijd meer op het hoogste niveau, maar keerde na lang blessureleed terug op de Libéma Open 2023 om hier na een lange periode weer eens zijn opwachting op ATP-niveau te kunnen maken.

Echter kreeg het toernooi (en het Nederlandse publiek) ook met een aantal tegenslagen te maken. Zo konden wereldtoppers Felix Auger-Aliassime en Marin Cilic wegens fysiek malheur niet aanwezig zijn en kon Tim van Rijthoven bovendien geen poging wagen om zijn titel te verdedigen. Onze landgenoot ondervond nog teveel hinder van zijn blessure en kon niet op tijd worden klaargestoomd voor de Libéma Open 2023. Hetzelfde gold voor Botic van de Zandschulp, die eveneens door een blessure niet in Rosmalen in actie kon komen. Omdat namen als Jesper de Jong, Robin Haase en Jelle Sels er bovendien niet in slaagden om door de kwalificaties heen te komen, stonden er met Tallon Griekspoor en Gijs Brouwer ‘slechts’ twee Nederlandse troeven in het hoofdtoernooi van de Libéma Open 2023.

Highlights Libéma Open 2023

Voor Gijs Brouwer was het toernooi na één wedstrijd voorbij. De lange Noord-Hollander, die tijdens de ABN Amro Open 2023 – eveneens in eigen land – nog hoge ogen gooide, werd in drie sets uitgeschakeld door Rinky Hijikata (ATP-133). Brouwer wist de eerste set nog via een tiebreak winnend af te sluiten, maar met 6-2 en 6-3 in de tweede en derde set ging de overwinning naar de Australiër. Griekspoor daarentegen wist zijn openingsronde wel te winnen van Mikael Ymer en mocht vervolgens aantreden tegen Alexei Popyrin. Tegen deze Australische nummer negentig van speelde Griekspoor zeer sterk en na een uur tennis stapte hij met een 6-3/6-2 overwinning van de baan af, waardoor hij zich plaatste voor de kwartfinale.

Die kwartfinale werd verrassend genoeg niet gehaald door Medvedev, de nummer één van de plaatsingslijst. De lange Rus, vorig jaar nog verliezend finalist in Rosmalen, redde het in zijn eerste wedstrijd op gras van dit seizoen niet tegen de Fransman Adrian Mannarino. De eerste set ging weliswaar naar Medvedev (4-6), maar via 6-4/6-2 in het voordeel van Mannarino in de tweede en derde set viel het doek zeer snel voor Medvedev, die in de derde set bovendien een geschil had met de umpire. Ook Miomir Kecmanovic, die als vijfde was geplaatst, moest al in zijn eerste wedstrijd buigen. Hij was niet opgewassen tegen de ervaren Raonic, die zijn eerste duel na twee jaar met 6-3/6-4 won.

Ook Coric en Raonic stranden

In de achtste finale, dezelfde ronde als waarin Medvedev verrassend werd uitgeschakeld, lukte het ook de als derde geplaatste Coric niet om zijn tegenstander te verslaan. De Amerikaan Mackenzie McDonald (ATP-68) was met 6-4/6-4 te sterk voor de Kroaat, die vervolgens ook zag dat Raonic het toernooi moest verlaten. De Canadees hield de eerste set goed stand tegen Jordan Thompson (7-6 verlies), maar zag zijn Australische tegenstander in de tweede set vlot bij hem weglopen (6-1). Zo gingen Thompson, McDonald, Mannarino en Griekspoor dus door naar de kwartfinale en hierin werden zij vergezeld door De Minaur, Sinner, Emil Ruusuvuori en Hijikata.

Griekspoor, die als enige Nederlander over was gebleven bij de laatste acht, nam het op tegen De Minaur, de nummer achttien van de wereld. De eerste set ging lang gelijk op, waarbij Griekspoor zijn service in de negende game inleverde en de set vervolgens met 6-4 verloor. Toch gaf onze landgenoot zich nog niet gewonnen en via een break in de vierde game van de tweede set trok hij de stand gelijk, waarna er een beslissende set moest worden gezien. Onder toeziend oog van een uitbundig publiek lukte het Griekspoor om ook in deze set een servicegame van De Minaur af te pakken en zo boekte de Nederlander een belangrijke zege op de Australiër, die hem naar de halve finales loodste.

Ruusuvuori te sterk voor Sinner

In die halve finale moest Griekspoor het verrassend genoeg opnemen tegen Ruusuvuori. De Fin, nummer 44 van de wereld, wist te stunten door het Italiaanse talent Sinner (ATP-9) met 6-3/6-4 opzij te zetten en zodoende werd de halve finale een clash tussen Griekspoor en Ruusuvuori. Tijdens dit duel was het Griekspoor die als een komeet uit de startblokken schoot en direct de servicegame van zijn tegenstander wist te winnen om de set even later met 6-4 op zijn naam te schrijven. Ook in de tweede set bleek één break genoeg om de set naar zijn hand te zetten. Griekspoor brak Ruusuvuori bij een stand van 5-5 en serveerde de wedstrijd vervolgens vakkundig uit (7-5), waarna hij zich mocht gaan voorbereiden op de finale. Hierin nam hij het op tegen de Australiër Thompson, die in de kwartfinale afrekende met Mannarino (5-7/7-6/6-2) en in de halve finale afstand nam van zijn landgenoot Hijikata (7-6/6-3).

Finale Libéma Open 2023

De finale van de Libéma Open 2023 tussen Griekspoor en Thompson werd er eentje om van te smullen. De eerste twee games van de wedstrijd resulteerden allebei in een break, waarna beide spelers er in het vervolg van de set in slaagden om de eigen servicegames alsmaar te winnen. Het leverde een tiebreak op, die uiteindelijk werd gewonnen door de Australiër. Ook in de tweede set gaven beide spelers weinig weg op eigen service, totdat Griekspoor in de negende game plots drie breekkansen kreeg en de tweede hiervan benutte. Zodoende had onze landgenoot vervolgens de mogelijkheid om de set zelf uit te serveren, ware het niet dat Thompson er direct weer 5-5 van maakte. In de tiebreak die volgde liet Griekspoor echter goed spel zien (7-3), waarna er een beslissende set aan te pas moest komen.

In deze derde set kwam Griekspoor steeds beter in zijn ritme en de Noord-Hollander wist Thompson in de zesde game te breken, waarna hij op zijn eigen service niet meer in de problemen kwam: 6-3. Zo werd de finale van de Libéma Open 2023 – na Van Rijthoven in 2022 - voor het tweede jaar op rij gewonnen door een Nederlander en legde Griekspoor beslag op zijn tweede ATP-titel van het jaar, nadat hij eerder al de beste was in Pune. Bovendien werd de kersvers Libéma Open 2023-winnaar hierdoor de beste Nederlander, doordat hij beslag legt op de 29e plek op de ATP Rankings en zodoende voorbij Van de Zandschulp is gegaan.

Door Jeffrey Kool

Vind vergelijkbare artikelen

Blog

Alle blogs bekijken

Welke landen zijn het meest succesvol in tennis?

Als we het hebben over succesvolle spelers in het tennis, dan komen namen als Novak Djokovic, Roger Federer, Rafael Nadal, Serena Williams en Steff...

Verslag Libéma Open 2023 vrouwen

Weliswaar had het vrouwentoernooi van de Libéma Open 2023 met onder anderen titelverdedigster Ekatarina Alexandrova, voormalig nummer één van de we...