Weliswaar had het vrouwentoernooi van de Libéma Open 2023 met onder anderen titelverdedigster Ekatarina Alexandrova, voormalig nummer één van de wereld Viktoria Azarenka en oud US Open-winnares Bianca Andreescu grote namen op de line-up staan; desondanks ging de meeste aandacht uit naar een andere speelster. Venus Williams kreeg een wildcard van de organisatie en meldde zich in Rosmalen om op 42-jarige leeftijd voor het eerst sinds januari weer een wedstrijd op het hoogste niveau te spelen. Een grote stunt voor de toernooiorganisatie, die met het oudste deel van de Williams-sisters een zevenvoudig Grand Slam-winnares binnenhaalden. Bovendien won Venus aan de zijde van haar zus Serena Williams liefst drie gouden medailles op de Olympische Spelen.

Eerste ronde Venus Williams

Williams, die tijdens het toernooi 43 jaar oud werd, had een relatief gunstige loting en mocht aantreden tegen de liefst 25 (!) jaar jongere Celine Naef uit Zwitserland. De inmiddels tot de 701e plek van de wereld afgezakte Williams begon goed aan haar wedstrijd tegen de Zwitserse en won de eerste set vrij snel met 6-3. Ook in de tweede set leek de Amerikaanse met een 4-2 voorsprong op de winst af te stevenen, ware het niet dat Naef zich terugvocht en de tiebreak op haar naam schreef. De derde en beslissende set begon vermoeidheid Williams parten te spelen en zodoende ging de jonge Zwitserse er uiteindelijk met de winst vandoor. Het was dus direct de eerste en de laatste wedstrijd op de Libéma Open 2023 voor Williams, die onder toeziend oog van zus Serena een vroegtijdige aftocht blies.

Highlights Libéma Open 2023

Waar Williams dus wel aanwezig was op de Libéma Open 2023, meldden Karolina Muchova en Elina Svitolina zich af voor het toernooi in Rosmalen. Beide speelsters waren ver gekomen op Roland Garros 2023 en redden het niet om op tijd weer te kunnen schitteren op het Brabantse gras. Dat gold wel voor Lesley Pattinama-Kerkhove, die als enige Nederlandse in het hoofdtoernooi van het vrouwen enkeltoernooi stond. Ze nam het op tegen de Australische Kimberly Birrel (WTA-117), maar de wedstrijd ging met 6-1/6-4 verloren voor onze landgenote. De andere Nederlandse troeven die in de kwalificaties meededen, te weten Anouk Koevermans, Eva Vedder, Lexie Stevens en Jasmijn Gimbrere, redden het niet om door te stoten tot het hoofdtoernooi.

In dat hoofdtoernooi moest er al in de eerste ronde – net als van Williams en Pattinama-Kerkhove – afscheid worden genomen van Alison Riske-Amritraj. De oud-winnares in Rosmalen nam het op tegen Veronika Kudermetova, maar moest haar wedstrijd vanwege blessureleed vroegtijdig staken. De geplaatste spelers wisten zich wel allemaal naar de volgende ronde te slaan. Zo won Azarenka haar duel met Natalija Stevanovic, was Liudmila Samsonova te sterk voor Lena Papadakis en won Alexandrova van haar landgenote Evgeniya Rodina.

Azarenka moet vroeg passen

Waar Azarenka haar eerste partij nog in twee sets won, was de volgende ronde het eindstation voor de ervaren Wit-Russische. De nummer negentien van de wereld nam het op tegen Ashlyn Krueger (WTA-152), die opvallend weinig moeite had met Azarenka. Na vijf kwartier tennis stond er 6-3/6-2 op het scorebord en was uitschakeling voor de als derde geplaatste Azarenka een feit. Een andere opvallende gebeurtenis was de vroegtijdige exit van Andreescu, die als zesde was geplaatst tijdens de Libéma Open 2023. Andreescu kreeg tijdens de eerste set van haar duel met Viktoria Hruncakova liefst negen setpoints, maar liet deze allemaal onbenut. Voor Hruncakova was het met haar eerste setpoint raak en zo won ze de eerste set via een tiebreak. De set die daarop volgde kwam Andreescu met 0-2 voor, om vervolgens de draad weer kwijt te raken. Vervolgens zag de nummer 37 van de wereld de tweede set en daarmee de wedstrijd met 6-3 naar Hruncakova (WTA-144) gaan.

Hruncakova won vervolgens ook haar volgende ronde tegen Krueger, terwijl Kudermetova in de kwartfinale eenvoudig afstand nam van Naef. Alexandrova had in haar partij niet al te veel moeite met Emina Bektas (WTA-150), waardoor zij het in haar halve finale op mocht nemen tegen Aliaksandra Sasnovich. De Wit-Russische, die met Samsonova de nummer twee geplaatst uitschakelde, wist het Alexandrova in de halve finale echter niet moeilijk te maken. De Russin won haar partij met 6-1/7-6 en plaatste zich zodoende voor de finale van de Libéma Open 2023. Hierin mocht ze het opnemen tegen Kudermetova, die Hruncakova in haar halve finale met 6-3/6-2 opzij zette.

Finale Libéma Open 2023

Zo ging de finale van de Libéma Open 2023 bij de vrouwen dus tussen de als nummer één geplaatste Kudermetova en titelverdedigster Alexandrova, die er in Rosmalen een bijna drie uur durende eindstrijd van maakten. De eerste set ging naar Kudermetova, die haar landgenote twee keer brak en zodoende met 6-4 wist te winnen. Wat volgde was een spannende tweede set, waarin het juist Alexandrova was die de service van haar opponente twee keer wist af te snoepen en de set zodoende met 6-4 op haar naam schreef. Een derde set moest dus beslissing brengen en deze set mondde uit in een thriller, die uiteindelijk bijna vijf kwartier duurde. Alexandrova liet in een eerder stadium al twee matchpoints onbenut, maar wist de tiebreak daarentegen toch naar haar hand te zetten en won de beslissende set dus met 7-6, waardoor ze haar titel met verve had verdedigd en de eindoverwinning op de Libéma Open 2023 kon toevoegen aan haar erelijst.

Door Jeffrey Kool

Vind vergelijkbare artikelen

Blog

Alle blogs bekijken

Welke landen zijn het meest succesvol in tennis?

Als we het hebben over succesvolle spelers in het tennis, dan komen namen als Novak Djokovic, Roger Federer, Rafael Nadal, Serena Williams en Steff...

Verslag Libéma Open 2023 mannen

De Libéma Open 2023 kon ook dit jaar weer rekenen op een deelnemersveld met een aantal grote namen. Net als in 2022 was Daniil Medvedev aanwezig i...