Momenteel is Arantxa Rus de Nederlandse tennisster die mondiaal gezien de hoogste ranking heeft. De 32-jarige Delftse neemt op het moment van schrijven de 107e plaats in op de WTA-ranking in beslag en houdt zo Lesley Pattinama (WTA-198) en Arianne Hartono (WTA-227) relatief ver achter zich. Enkele jaren geleden had Nederland met Kiki Bertens, op een gegeven moment de mondiale nummer vier, nog een echte wereldtopper in huis. Inmiddels is de 31-jarige Wateringse gestopt en is Rus dus de vaandeldraagster van het Nederlandse damestennis. Maar wie zijn eigenlijk de beste tennisspelers vrouw aller tijden uit Nederland en hoe succesvol waren onze landgenotes voorheen? Sjeng Sports geeft een top-tien!

Marcella Mesker (hoogste positie: 31)

Bij de naam Marcella Mesker gaat er bij de jongeren onder ons zich wellicht enkel een lichtje branden vanwege het feit dat de Haagse inmiddels al jaren het commentaar levert bij de NOS. Toch kon Mesker voorheen zelf ook wel een aardig balletje slaan en dat leverde haar een 31e positie op de WTA-ranking op. Zo won ze in 1986 het WTA-toernooi van Oklahoma en was ze ook in het dubbelspel succesvol, met name met Christiane Jolissaint als partner. In totaal was Mesker goed voor tien dubbeltitels op het hoogste niveau.

Stephanie Rottier (hoogste positie: 30)

Waar Mesker op de 31e plek in de WTA-ranking terecht kwam, schopte Stephanie Rottier het tot nog een plekje hoger. Helaas voor Rottier moest zij haar loopbaan al op 24-jarige leeftijd gedwongen afsluiten wegens een schouderblessure. In de periode daarvoor wist ze twee WTA-finales te bereiken: eentje in het enkelspel (Tokio) en eentje in het dubbelspel (Peking). Helaas voor Rottier gingen beide finales verloren.

Michaëlla Krajicek (hoogste positie: 30)

Michaëlla Krajicek zal voor veel mensen bekend staan als de jongere halfzus van Richard Krajicek. Toch had ook Michaëlla veel talent en dat leverde haar de 30e positie op de WTA-ranking op. In het enkelspel kwam Krajicek tot drie finales op het hoogste niveau, die ze ook nog eens alle drie wist te winnen. In Tasjkent (Oezbekistan), Hobart en Rosmalen was ze de beste. Bovendien was ze zes keer succesvol met een eindzege in het damesdubbelspel.

Manon Bollegraf (hoogste positie: 29)

Manon Bollegraf was proftennisster van 1985 tot 2000 en haar hoogste notering dateert van 9 juli 1990. Op dat moment tikte zij de 29e plaats op de WTA-ranking aan. In het enkelspel bereikte ze drie keer een WTA-finale, waarvan ze er eentje won (1989 in Oklahoma). Haar grootste successen boekte ze echter in het dubbelspel. In het vrouwendubbelspel haalde ze namelijk liefst 56 finales, waarvan ze er 26 won en in het gemengd dubbelspel ging het nóg een tikkeltje beter. In deze categorie won ze namelijk de US Open, de Australian Open én Roland Garros!

Kristie Boogert (hoogste positie: 29)

Ook Kristie Boogert is, net als Meskers, tegenwoordig veel op televisie te horen. Van 1991 tot 2003 stond ze echter ook zelf op hoog niveau op de baan, wat haar onder meer op 5 februari 1996 haar hoogste notering (29e) op de WTA-ranking opleverde. Ook Boogert was met name succesvol in het dubbelspel en won zo onder meer drie toernooien in het vrouwendubbelspel. Ook in het gemengd dubbelspel wilde het vlotten en zo won Boogert bijvoorbeeld, samen met Menno Oosting, in 1994 Roland Garros in die categorie.

Miriam Oremans (hoogste positie: 25)

Het verhaal van Miriam Oremans is een bijzondere. Oremans, die in juli ’93 nummer 25 van de wereld was, stond vijf keer in een in een WTA-finale in het enkelspel maar won er geen van de vijf. Goede troost voor de Berlicumse was dat ze wel drie keer een finale in het dubbelspel wist te winnen. In Linz, Parijs en Rosmalen was ze succesvol met haar partner. Op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney bereikte Oremans overigens samen met Boogert de finale in het damesdubbelspel. Helaas voor onze landgenotes verloren zij deze finale van de zusjes Serena en Venus Williams.

Marijke Jansen (hoogste positie: 21)

Marijke Jansen, die nadat ze trouwde tenniste onder de naam Marijke Schaar, werd met name bekend vanwege het bijzondere tennisspel dat zij speelde. Jansen gebruikte namelijk geen backhand, maar sloeg met beide handen een forehand. Toch haalde Jansen, die op een gegeven moment op nummer 21 op de WTA-ranking stond, de halve finale van Roland Garros en schreef ze het WTA-toernooi van Cannes op haar naam door in de finale landgenote Betty Stöve te verslaan. Tot zes keer aan toe verloor ze een finale in het enkelspel.

Brenda Schultz (hoogste positie: 9)

Ook Brenda Schultz hoort met recht in het rijtje ‘beste tennisspelers vrouw aller tijden uit Nederland’ thuis, al is het alleen al vanwege het feit dat ze op een gegeven moment tot de mondiale top-tien behoorde. In het enkelspel kwam Schultz tot zestien finales: hiervan werden er zeven gewonnen en negen verloren. Ook in het dubbelspel kon Schultz goed uit de voeten. Zo veroverde ze negen titels met een vrouwelijke partner en haalde ze, samen met landgenoot Michiel Schapers, in 1988 de finale van het gemengd dubbeltoernooi op Roland Garros.

Betty Stöve (hoogste positie: 5)

De enige Nederlandse tennisster die de tot de finale in het damesenkeltoernooi van Wimbledon reikte, is Betty Stöve. Tijdens dit toernooi versloeg ze onder anderen Martina Navrátilová, alvorens ze in de finale haar meerdere moest erkennen in Virginia Wade. Op de WTA-ranking wat betreft het enkelspel stond Stöve op een gegeven moment op de vijfde plek en dan hebben we het nog niet eens over haar kwaliteiten in het dubbelspel gehad. In het damesdubbelspel won Stöve liefst zes Grand Slam-titels, terwijl ze in ook in het gemengd dubbelspel (vier Grand Slam-titels) uitblonk.

Kiki Bertens (hoogste positie: 4)

Voor veel mensen zal Kiki Bertens de meest bekende tennisster in dit het rijtje van ‘de beste tennisspelers vrouw aller tijden in Nederland’ zijn. De Wateringse zette in 2021 een punt achter haar profcarrière en kwam tijdens haar loopbaan tot vijftien finales in het enkelspel. Hiervan werden er tien gewonnen en zodoende schreef ze onder anderen het WTA 1000 toernooi in Madrid op haar naam. Het leidde ertoe dat Bertens op een gegeven moment op de vierde plaats van de WTA-ranking stond en dat is het hoogste wat een Nederlandse tennisster tot nu toe ooit heeft gestaan. Ook in het dubbelspel sleepte Bertens veel prijzen binnen en het kwam dan ook als een schok voor veel tennisliefhebbers dat ze in 2021 wegens aanhoudend fysiek malheur besloot te stoppen met tennis op hoog niveau.

Door Jeffrey Kool

Vind vergelijkbare artikelen

Blog

Alle blogs bekijken

Beste Nederlandse tennisspelers man aller tijden

De Nederlandse tennisliefhebber heeft tegenwoordig weinig meer te klagen als het gaat om onze landgenoten in het herenenkelspel. Zo heeft Botic va...

Aankomend tennistalent in binnen- en buitenland

Iedereen die zichzelf ook maar enigszins tennisliefhebber noemt, weet dat alle ogen nu al – maar zeker ook in de toekomst – op Carlos Alcaraz zijn...