Zeer recent hebben we met Kiki Bertens de hoogst geklasseerde Nederlandse vrouw op de WTA-ranking ooit gehad. Bertens, die goed was voor tien WTA-titels en haar tennisracket inmiddels heeft opgeborgen, was op een gegeven moment de nummer vier van de wereld. Eerder waren er met Betty Stöve en Brenda Schultz al meer Nederlandse tennissters die in de mondiale top tien stonden. Maar hoe staat het er momenteel voor met het vrouwentennis in Nederland en wat is de top 15 vrouwelijke tennisspelers in 2023 in ons land? We zetten het voor je op een rijtje.

1 – Arantxa Rus

Arantxa Rus is degene die de lijst ‘beste tennisspelers vrouw 2023 in Nederland’ momenteel aanvoert. Rus is inmiddels 32 jaar oud en staat op plek 86 in de WTA-ranking. Haar hoogste notering op die WTA-ranking pakte ze in 2021, toen ze de 64e plaats bemachtigde. In het enkelspel won ze meermaals een ITF-toernooi en kwam ze tot drie WTA-finales in het enkelspel, die ze alle drie verloor. In het dubbelspel wist ze wel vier WTA-eindzeges te noteren. Dit deed ze samen met Tamara Zidansek (2x), Viktoria Kuzmova en Quirine Lemoine. Zeer recent nog legde Rus beslag op een ITF-titel in Den Haag.

2 – Arianne Hartono

De 27-jarige Arianne Hartono staat met een 194e plek op de WTA-ranking op de tweede plaats in de lijst ‘Top 15 vrouwelijke tennisspelers 2023 uit Nederland’. Hartono maakte in 2022 haar Grand Slam debuut op de Australian Open, waarbij ze in de eerste ronde in drie sets haar meerdere moest erkennen in Amanda Anisimova. Ook in 2023 lukte het haar om door te dringen tot het hoofdtoernooi, maar ook toen was de eerste ronde het eindstation. Hartono was tot nu toe goed voor drie ITF-titels in het enkelspel (waarvan de laatste in juni 2023 in het Portugese Setubal) en wist in het dubbelspel al vijftien ITF-titels op haar naam te schrijven.

3 – Lesley Pattinama Kerkhove

Net als Rus kan Lesley Pattinama Kerkhove met haar 31 jaar als een ervaren vrouw in dit rijtje worden gezien. Pattinama Kerkhove stond zes jaar lang in de mondiale top tweehonderd, maar moet het momenteel doen met de 202e plek. Samen met de Wit-Russische Lidzija Marozava won ze in 2017 het WTA-toernooi van Luxemburg in het dames dubbelspel. Ze haalde, samen met Marozava, Bibiane Schoofs en Aleksandra Krunic nog vijf WTA-finales in het dubbelspel, maar deze gingen allen verloren. Op ITF-toernooien was Pattinama Kerkhove goed voor negen individuele eindzeges.

4 – Suzan Lamens

Suzan Lamens is 24 jaar oud en speelt vooral ITF-toernooien. Daarvan wist ze er tot nu toe dan ook twee te winnen. In 2021 was ze de beste op het Georgische gravel van Telavi, waar ze in de finale afrekende met de Zwitserse Joanne Zuger. In 2022 volgde haar tweede ITF-titel in Medellin, Colombia. Tijdens dit toernooi verloor Lamens slechts één set en won zij in de finale van Yiena In-Albon uit Zwitserland. Momenteel neemt Lamens de 270e plek op de WTA-ranking in.

5 – Eva Vedder

Ook Eva Vedder is vooral op het ITF-circuit te vinden en deze 23-jarige heeft ook al de nodige titels op haar naam staan. In 2019 was Vedder tot twee keer aan toe de sterkste op een toernooi in het Tunesische Tabarka en de meest recente ITF-eindzege van Vedder was in april 2022 in Santa Margherita di Pula in Portugal. Daarnaast slaagde Vedder er samen met haar partner Andrea Gámiz in om een WTA-finale in het dubbelspel te halen. Elisabetta Cocciaretto en Olga Danilovic bleken echter net iets te sterk voor het Nederlands/Venezolaanse duo.

6 – Jasmijn Suzanne Gimbrère

Op nummer zes in de lijst ‘beste tennisspelers vrouw in 2023 uit Nederland’ komen we Jasmijn Suzanne Gimbrère tegen. Gimbrère is 22 jaar en is inmiddels de mondiale 500 binnengekomen. In het dubbelspel had ze die top 500 al lang en breed bereikt, door de inmiddels al acht ITF-titels die ze in die categorie met haar partners heeft binnengesleept in onder anderen Caïro (2x), Istanbul (2x) en Den Haag.

7 – Lexie Stevens

Lexie Stevens (24 jaar) won in 2022 in het Algerijnse Oran zonder setverlies een individuele ITF-titel, maar ook zij heeft in het dubbelspel een grotere erelijst dan in het enkelspel. Zo won ze in de afgelopen drie jaar bij elkaar opgeteld negen ITF-titels in het dubbelspel en staat er ook in 2023 alweer een eindzege genoteerd. Samen met Maria Fernanda Herazo Gonzalez uit Colombia schreef ze het toernooi in het Argentijnse Tucuman op haar naam.

8 – Anouk Koevermans

De 19-jarige Anouk Koevermans wist tot op heden in het enkelspel weliswaar nog geen ITF-titel in de wacht te slepen, maar in het dubbelspel was het al wel raak. Samen met haar landgenote Marente Sijbesma legde Koevermans beslag op de eindzege in het Tunesische Monastir. Extra knap was dat dit ook nog eens zonder setverlies gebeurde. In het enkelspel staat Koevermans voorlopig op de 705e plaats op de WTA Ranking en dat er nog meer in het vat zit voor deze talentvolle tennisster lijkt ons duidelijk.

9 – Joy de Zeeuw

Joy de Zeeuw is met haar zeventien lentes jong de jongste van de tien beste tennisspelers vrouw in 2023 uit Nederland. Het talent uit Vlaardingen won onlangs haar eerste internationale toernooi in Emmeloord en traint bij Raymond Knaap en Roel Oostdamen. Door haar leeftijd speelt ze nu nog met name jeugdtoernooien, maar De Zeeuw heeft als ultieme doel om Grand Slam-toernooien en dan met name Wimbledon te gaan spelen. Wie weet wat we in de toekomst nog allemaal van dit talent gaan zien!

10 – Stephanie Visscher

Stephanie Visscher kan op haar 23e al zeggen dat ze twee ITF-titels heeft gewonnen. Beide eindzeges boekte ze overigens al in 2022. De eerste op het Belgische gravel in Wanfercee-Baulet, waar ze in augustus in de finale Amelie van Impe versloeg, en de tweede op het hardcourt in El Sheikh (Egypte). Ook in het dubbelspel won Visscher al negen titels, waaronder in Cancun (Mexico), Johannesburg (Zuid-Afrika) en de laatste in Casablanca (Marokko).

Quirine Lemoine, (11), Bibian Schoofs (12), Julie Belgraver (13), Anouck Vrancken Peeters (14) en Isis van den Broek (15) maken de lijst met de top 15 vrouwelijke tennisspelers in 2023 uit Nederland compleet.

Door Jeffrey Kool

Vind vergelijkbare artikelen

Blog

Alle blogs bekijken

Top 8 meest succesvolle tenniscoaches

Een tenniscoach: meestal vallen ze niet al te veel op en je krijgt er dan ook niet bijzonder veel van mee, maar ze zijn wel degelijk belangrijk. E...

Hoe zit het WTA puntensysteem eigenlijk in elkaar?

Inmiddels is Iga Swiatek al lange tijd de ‘koningin van het vrouwentennis’. De Poolse is al sinds 4 april 2022 de nummer één van de wereld en rijgt...