Wie het de afgelopen jaren over de beste mannelijke tennisspelers van de wereld had, zou steevast zijn begonnen met de namen Rafael Nadal, Roger Federer en Novak Djokovic – in welke volgorde dan ook. De Zwitser heeft echter inmiddels afgezwaaid als proftennisser en de Spanjaard kampt de laatste tijd met veel blessureleed, waardoor alleen Djokovic van ‘De Gouden Drie’ nog tot de absolute wereldtop behoort. Uiteraard staan de kwaliteiten van Nadal nog steeds buiten kijf, maar een plekje bij ‘de top 15 mannelijke tennisspelers van 2023’ zit er op dit moment niet meer in. Wie bevinden zich dan wel in de top 15 tennisspelers man van 2023? We zetten de beste tennisspelers man in 2023 hieronder voor je op een rijtje!

Op plek 15 staat de Kroaat Borna Coric, die onder meer de 26-jarige Tommy Paul (plek 14) en de Brit Cameron Norrie (plek 13) voor zich moet dulden. Plek 12 is weggelegd voor de talentvolle Canadees Felix Auger-Aliassime, terwijl Karen Khachanov met de elfde plaats inmiddels stevig in de mondiale top 15 is genesteld.

10 – Frances Tiafoe

De speler die we inmiddels terugvinden op de tiende plaats van de ATP Ranking, is Frances Tiafoe. De 25-jarige Amerikaan is een opvallende verschijning op de baan en onder leiding van zijn coach Wayne Ferreira heeft hij in 2023 al twee eindzeges op de ATP Tour op zijn naam geschreven. Zowel in Houston als op het gras in Stuttgart was Tiafoe dit jaar de beste. Hij waren zijn tweede en derde titel op ATP-niveau, nadat hij eerder in 2018 ook al het toernooi van Delray Beach wist te winnen. Ongetwijfeld zullen we nog veel van Tiafoe gaan horen.

9 – Taylor Fritz

Blijkbaar gaat het wel aardig met het Amerikaanse tennis, want met Taylor Fritz heeft de VS nog een speler in de mondiale top tien. De 25-jarige Fritz is de hoogst geklasseerde Amerikaan in de lijst en staat op het moment van schrijven op vijf titels, waarbij 2022 met drie titels tot nu toe zijn beste jaar was. In dit jaar won hij onder meer het Masters-toernooi van Indian Wells, waarbij hij in de finale in twee sets afrekende met Nadal. Daarnaast was hij twee keer de beste op het gras van Eastbourne (2019 en 2022) en won hij in 2023 het toernooi van Delray Beach.

8 – Jannik Sinner

Mede door zijn goede resultaten op Wimbledon 2023 heeft ook Jannik Sinner een plaatsje in de mondiale top tien weten te bemachtigen. Sinner is pas 21 jaar, maar behoort inmiddels al enkele jaren bij ieder toernooi tot de outsiders voor de titel. Dat hij niet ‘slechts’ outsider is maar ook daadwerkelijk titels kan winnen, bewees hij al zeven keer. Met name 2021 was een superjaar voor de Italiaan, die destijds de toernooien in Antwerpen, Sofia, Washington en Melbourne wist te winnen. In 2023 legde hij beslag op de titel in Montpellier.

7 – Andrey Rublev

Andrey Rublev is één van de drie spelers met de Russische nationaliteit die tot de top 15 mannelijke tennisspelers van 2023 behoort. Rublev, 25 jaar, werd professioneel tennisser in 2014 en won sindsdien dertien ATP-toernooien, waarvan zijn eindoverwinning in Monte Carlo (2023) ongetwijfeld de mooiste was. Zijn hoogste notering op de ATP-ranking was de vijfde plaats en dat gebeurde in 2021, hetzelfde jaar als dat hij het ABN Amro Open in Ahoy op zijn naam schreef. Het lukte hem op Grand Slam-toernooien nog niet om verder te reiken dan de kwartfinales.

6 – Holger Rune

Toen Nadal Roland Garros in 2005 voor de eerste keer won, zat de huidige nummer acht van de wereld – Holger Rune – nog in de luiers. De Deen is weliswaar pas twintig jaar, maar heeft al vier ATP-titels op zak waarvan de overwinning op het Masters-toernooi in Parijs de knapste is. Verder mocht hij de beker twee keer omhoog houden in München, waar hij tot twee keer toe in de finale de zege afsnoepte van Botic van de Zandschulp. Zijn andere eindzege boekte hij in Stockholm.

5 – Stefanos Tsitsipas

Ook de 24-jarige Griek Stefanos Tsitsipas schreef al een aantal ATP-titels op zijn naam, negen welteverstaan. Opvallend is dat het Masters-toernooi van Monte Carlo twee keer in dit rijtje voor komt. Zowel in 2021 als in 2022 was Tsitsipas de beste in Monte Carlo, waarmee hij dus veel punten heeft bij kunnen schrijven. Verder won hij toernooien in onder meer Marseille (2x), Lyon en waren ook de ATP Finals in 2019 een prooi voor hem. In 2023 is het Tsitsipas nog niet gelukt om een ATP-titel te winnen.

4 – Casper Ruud

Casper Ruud (24) is misschien een speler die iets minder opvalt, maar ook hij heeft inmiddels ‘gewoon’ al tien ATP-titels op zijn palmares staan. Het leverde hem in september 2022 zelfs de tweede plaats op de ATP-ranking op. De favoriete ondergrond van de Noor is gravel en dat is ook wel aan zijn erelijst af te zien. Zo was hij onder meer al twee keer de beste op het gravel van zowel Genève als Buenos Aires en Gstaad. De meest recente eindzege op de ATP Tour is de titel in Estoril, Portugal, in 2023.

3 – Daniil Medvedev

Over veel titels gesproken: Daniil Medvedev. De 27-jarige Rus heeft inmiddels al twintig eindzeges op zak. Sterker nog: in 2021 schreef hij de US Open op zijn naam, door in de finale Djokovic met 6-4, 6-4, 6-4 te verslaan. Medvedev had in februari 2023 zelfs even de eerste plek op de ATP-ranking in handen, maar vindt zichzelf momenteel weer terug op de derde plaats. Dat hij onder het rijtje ‘beste tennisspelers man in 2023’ kan worden geschaard moge duidelijk zijn, want Medvedev won dit jaar met Dubai, Doha en Rotterdam, Miami én Rome al liefst vijf titels, waaronder twee ATP 1000-toernooien.

2 – Novak Djokovic

93 titels, ruim 170 miljoen euro aan prijzengeld en inmiddels 23 Grand Slams op zijn naam: je zult er niet raar van opkijken dat Novak Djokovic hoog in het rijtje top 15 mannelijke tennisspelers in 2023 staat. Inmiddels is hij al 35 jaar, maar nog steeds verovert hij de ene titel na de andere waarvan Roland Garros 2023 de meest recente is. Iedere tennisliefhebber smult ook nu nog van de kwaliteiten van The Djoker, die naar het lijkt nog wel even met de wereldtop meekan.

1 – Carlos Alcaraz

Veel mensen dichten hem, niet onterecht, een zeer grote toekomst toe. Carlos Alcaraz is niet voor niets op twintigjarige leeftijd al de nummer één van de wereld. Door zijn recente zege op Wimbledon 2023 – hij versloeg Djokovic in een thriller van een finale – heeft hij inmiddels al twee Grand Slam-titels op zak en niemand twijfelt eraan dat dit er nog (veel) meer zullen worden. Onder leiding van zijn coach Juan Carlos Ferrero won de jonge Spanjaard in 2023 al zes titels, waardoor zijn totaal nu op twaalf eindzeges uitkomt. De toekomst moet uitwijzen of hij wat betreft het aantal Grand Slam-overwinningen in de buurt van mannen als Federer, Nadal en Djokovic kan komen.

Door Jeffrey Kool

Vind vergelijkbare artikelen

Blog

Alle blogs bekijken

Top 8 meest succesvolle tenniscoaches

Een tenniscoach: meestal vallen ze niet al te veel op en je krijgt er dan ook niet bijzonder veel van mee, maar ze zijn wel degelijk belangrijk. E...

Hoe zit het WTA puntensysteem eigenlijk in elkaar?

Inmiddels is Iga Swiatek al lange tijd de ‘koningin van het vrouwentennis’. De Poolse is al sinds 4 april 2022 de nummer één van de wereld en rijgt...