Novak Djokovic is de meest succesvolle tennisser aller tijden. De Servische superster won met Roland Garros 2023 maar liefst zijn 23e Grand Slam-titel en daarmee heeft Djokovic nu de meeste Grand Slams van alle mannelijke tennissers op zijn naam staan. Met zijn 23 eindzeges heeft hij er nu meer dan bijvoorbeeld Rafael Nadal en Roger Federer, die er respectievelijk 22 en 20 wonnen. Het was de derde zege op Roland Garros voor Djokovic, die het toernooi in Frankrijk ook in 2016 en 2021 al eens won.

Superieur naar de eindzege

Voorafgaand aan het toernooi was het de vraag of Djokovic het Grand Slam-record zou gaan pakken en die test doorstond de Serviër met vlag en wimpel. Tijdens de zeven wedstrijden die hij tijdens Roland Garros 2023 speelde, verloor Djokovic slechts twee sets. Alleen Karen Khachanov en Carlos Alcaraz wisten beide een set van hem af te snoepen en dat kwam mede doordat Djokovic tijdens dit toernooi zeer sterk was in de tiebreaks. Hij speelde liefst zes tiebreaks en wist deze allemaal overtuigend te winnen.

Ook in de finale tegen zijn Noorse tegenstander Casper Ruud moest de eerste set met behulp van een tiebreak worden beslist. Tijdens deze tiebreak was Djokovic opnieuw superieur en hij wist deze dan ook met liefst 7-1 te winnen. De tweede set lukte het hem sneller om afstand te nemen en met behulp van een vroege break breidde hij zijn voorsprong uit naar 2-0 in sets. De derde set ging het lang gelijk op en lukte het beide spelers lange tijd om hun servicegames te houden, maar bij een stand van 5-5 wist Djokovic door de servicegame van Ruud heen te breken en op die manier vervolgens de wedstrijd zelf uit te serveren: 7-5.

Bevestiging van niveau

Zelf wil Djokovic overigens niet beweren dat hij de beste ooit is, zo vertelde hij op de persconferentie na zijn overwinning op Ruud in de finale. “Dat vind ik een gebrek aan respect voor alle kampioenen uit verschillende tijdperken van onze sport, gespeeld op een totaal andere manier dan dat er vandaag de dag tennis wordt gespeeld”, liet de Big Titles King weten. Iedere grote kampioen heeft zijn stempel op de sport gedrukt. Ik heb veel geloof in mezelf en in hetgeen wat ik kan en deze titel is een bevestiging van het tennisniveau wat ik nog steeds kan laten zien. Grand Slams hebben wel mijn prioriteit op dit moment.”

Zoals gezegd was dit na 2016 en 2021 de derde eindzege op Roland Garros voor Djokovic. Ook de US Open won hij drie keer (2011, 2015 en 2018) en op het gras van Wimbledon was hij zeven keer de beste: in 2011, 2014, 2015, 2018, 2019, 2021 en 2022. De Australian Open is, kijkend naar het aantal titels dat hij er behaalde, het favoriete toernooi van de nummer één van de wereld. Hij won het toernooi in Melbourne liefst 10 keer (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020, 2021, 2023) waarvan dit jaar de laatste was. Met zeges op de Australian Open en Roland Garros heeft hij dit jaar dus alweer twee titels op zak en ondertussen ligt Wimbledon alweer op de loer, waar Djokovic gaat proberen om zijn 24e Grand Slam-titel te winnen. De afgelopen twee edities was hij dus in ieder geval al wel de beste in Londen.

Nummer één van de wereld

Door de overwinning in Parijs neemt Djokovic ook weer het stokje over van Alcaraz als zijnde de nummer één van de wereld. Djokovic gaf zijn plekje kort uit handen aan de talentvolle Spanjaard, maar zoals hij wel vaker heeft gedaan werd er snel weer orde op zaken gebracht. Ook daarin heeft Djokovic overigens een record in handen: voor de 388e week voert hij inmiddels al de ATP Rankings aan en dat is een stuk langer dan de concurrentie. Roger Federer, tweede in het klassement als het gaat om het aantal weken aan de leiding bij de ATP Rankings, stond namelijk zo’n anderhalf jaar korter bovenaan als nummer één van de wereld.

Naast het feit dat Djokovic nu dus het Grand Slam record wat betreft eindzeges in handen heeft, stond hij al bovenaan als het gaat om het aantal finaleplaatsen op Grand Slam-toernooien. Met in totaal liefst 34 finaleplaatsen op de Australian Open (10), Roland Garros (7), Wimbledon (8) en US Open (9) doet de 36-jarige Djokovic het beter dan iedere ander. In dit rijtje wordt hij uiteraard gevolgd door Federer (31) en Nadal (30), terwijl Ivan Lendl (19), Pete Sampras (18), Björn Borg (16), Andere Agassi (15) en Jimmy Connors (15) op gepaste afstand volgen. Terwijl Nadal zijn afscheid in 2024 inmiddels heeft aangekondigd en de anderen in dit rijtje geen finaleplekken in Grand Slams meer zullen halen, loopt de teller van Djokovic nog ‘gewoon’ door.

Door Jeffrey Kool

Vind vergelijkbare artikelen

Blog

Alle blogs bekijken

Verslag ABN Amro Open Rotterdam 2023

Zoals ieder jaar kreeg toernooidirecteur Richard Krajicek het ook tijdens het ABN Amro Open Rotterdam 2023 weer voor elkaar om een fraaie line-up ...

Hoe vergaat het de Nederlanders op Roland Garros?

Roland Garros 2023 is inmiddels al meer dan een week onderweg en van de vele spelers die aan het begin van het toernooi op de deelnemerslijst stond...