Het BNP Paribas Open, oftewel het toernooi van Indian Wells, is een prestigieus ATP-1000 toernooi en om die reden is het deelnemersveld dan ook altijd sterker dan sterk. Het BNP Paribas Open van 2023 kon dan ook weer rekenen op de deelname van een groot gedeelte van de wereldtop. Waar grootheden Rafael Nadal (blessure) en Novak Djokovic (geen vergunning om de Verenigde Staten binnen te komen) nog ontbraken, waren toppers als Carlos Alcaraz, Stefanos Tsitsipas, Casper Ruud en Daniil Medvedev wel aanwezig op Indian Wells. Daarnaast behoorden ook de Nederlanders Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor tot de deelnemers aan het hoofdtoernooi.

Zowel Van de Zandschulp als Griekspoor kreeg een zogenoemde ‘bye’ in de eerste ronde en beide landgenoten werden zodoende vrijgeloot om direct door te gaan naar de tweede ronde. Hierin moest Van de Zandschulp onverhoopt opgeven tegen zijn Wit-Russische tegenstander Ilya Ivashka bij een 7-5/3-2 achterstand door een enkelblessure. Griekspoor won zijn eerste wedstrijd middels twee tiebreaks (7-6/7-6) van zijn Argentijnse tegenstander Guido Pella, waarna hij het direct mocht opnemen tegen de als eerste geplaatste Alcaraz. Hoewel Griekspoor dapper stand hield (7-6/6-3), moest hij na twee sets toch zijn meerdere erkennen in het Spaanse supertalent.

Highlights BNP Paribas Open 2023

De eerste ronde leverde buiten de zege van Wu Tung-Lin (ATP-175) op Alexander Bublik (ATP-46) daargelaten, weinig verrassingen op. Dat was in de tweede ronde echter wel anders. Zo moest Alex de Minaur (ATP-18) het afleggen tegen de Hongaar Marton Fucsovics (ATP-84) en werd de sterke Matteo Berrettini uitgeschakeld door de Japanner Taro Daniel. Degene die echter misschien nog wel voor de grootste stunt zorgde, was Jordan Thompson uit Australië. Hij wist nummer drie van de wereld Stefanos Tsitsipas in drie sets uit het toernooi te knikkeren. Dat Thompson met die wedstrijd zijn kruid wel verschoten had, bleek in wedstrijd die daarop volgde. In die derde ronde werd hij namelijk uitgeschakeld door de relatief onbekende Alejandro Tabilo.

De derde ronde bleek tevens het eindstation voor andere grote namen als Andy Murray en Holger Rune. Waar Murray aan het kortste eind trok tijdens het Britse onderonsje met het 21-jarige talent Jack Draper, verslikte Rune zich over drie sets in de ervaring van Stan Wawrinka. Ook Casper Ruud moest het loodje leggen in deze fase van de BNP Paribas Open 2023. De Chileen Christian Garin, die normaliter zijn beste tennis speelt op gravel, bleek met 6-4/7-6 te sterk. Nadat zich in de achtste finale verder geen bijzondere resultaten voordeden, mochten Frances Tiafoe, Cameron Norrie, Medvedev, Alejandro Davidovich Fokina, Taylor Fritz, Jannik Sinner, Alcaraz en Felix Auger-Aliassime zichzelf kwartfinalist noemen.

Tiafoe en Davidovich Fokina als grootste verrassing

Gezien de plaatsingslijst waren Tiafoe – als veertiende geplaatst – en Davidovich Fokina (23e) de meest verrassende namen in de kwartfinales van de BNP Paribas Open 2023. Zo versloeg laatstgenoemde onder andere Garin en Karen Khachanov en was Tiafoe te sterk voor onder meer Marcos Giron en Jason Kubler. Terwijl de halve finale een brug te ver was voor Davidovich Fokina door een nederlaag tegen Medvedev, reikte Tiafoe zelfs tot de laatste vier. De Amerikaan rekende in twee sets af met Norrie en voegde zich zo, samen met Medvedev, Sinner en Alcaraz, bij de halve finalisten op het BNP Paribas Open 2023. In deze halve finales was Alcaraz met 7-6/6-3 te sterk voor Sinner en versloeg Medvedev Tiafoe met 7-5/7-6, zodat de finale tussen Alcaraz en Medvedev ging.

Finale BNP Paribas Open 2023

In deze finale van het BNP Paribas Open 2023 stond er voor zowel Medvedev als Alcaraz veel op het spel. Voor de Rus zou de eindzege op Indian Wells zijn vierde ATP-titel van 2023 betekenen, terwijl Alcaraz dankzij een overwinning de nieuwe nummer één van de wereld zou worden. Het bleek een goede drijfveer voor de jonge Spanjaard, die vanaf het allereerste moment een perfecte wedstrijd op de mat legde. Medvedev, die tot deze wedstrijd liefst negentien overwinningen op rij had geboekt, kwam er vrijwel de hele wedstrijd niet aan te pas en het duurde dan ook slechts een uur en twaalf minuten voor Alcaraz de zege en daarmee de titel op het BNP Paribas Open 2023 had veiliggesteld. Daarmee haalde hij Djokovic in op de ATP-ranking en mocht hij zichzelf dus ook weer direct de nummer één van de wereld noemen.

Door Jeffrey Kool

Vind vergelijkbare artikelen

Blog

Alle blogs bekijken

Verslag Dubai Tennis Championships 2023

Dubai Tennis Championships 2023 De Dubai Tennis Championships 2023 werd ook dit jaar weer vroeg in het jaar gespeeld en voor veel spelers geldt di...

Top 10 beste sportleggings voor dames

De 10 beste sportleggings voor vrouwen! Sporten moet een plezier zijn en een goede sportlegging draagt daar aan bij. De beste dames sportlegging...