Miami Open 2023

Terwijl de BNP Paribas Open - oftewel het toernooi van Indian Wells – nog maar net af was, stond er met de Miami Open 2023 alweer een nieuw ATP 1000-toernooi op het punt van beginnen. Uiteraard was kersvers nummer één van de wereld én Indian Wells-winnaar Carlos Alcaraz van de partij in Miami en was met namen als Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas, Andrey Rublev en Alexander Zverev ook een groot deel van de rest van de wereldtop vertegenwoordigd op de deelnemerslijst. Novak Djokovic (kwam de VS niet in wegens ontbreken van vaccin) en Rafael Nadal (blessure) ontbraken op dit prestigieuze toernooi.

Nederland kon tijdens het mannentoernooi van de Miami Open 2023 op één troef teren. Alleen Botic van de Zandschulp (26e geplaatst) stond in de line-up, omdat Tallon Griekspoor dit toernooi liet schieten ten behoeve van wat rust. Van de Zandschulp plaatste zich middels een bye direct voor de tweede ronde en mocht het daarin opnemen tegen Alexei Popyrin, die hij in drie sets versloeg. In de derde ronde zorgde onze landgenoot vervolgens voor een grote stunt, door de als derde geplaatste Noor Casper Ruud met 3-6/6-4/6-4 te verslaan. Jammer genoeg bleek Emil Ruusuvuori een ronde later een maatje te groot voor Van de Zandschulp, die zodoende in de achtste finales van het Miami Open 2023 strandde.

Highlights Miami Open 2023

Waar Van de Zandschulp het nog tot de achtste finales schopte, was het toernooi voor een aantal grote namen al een stuk sneller voorbij. Zo bleek Dusan Lajovic in de eerste ronde te sterk voor Andy Murray en werd ook Zverev in zijn eerste partij direct op een nederlaag getrakteerd. De Duitser verloor met maar liefst 6-0/6-4 van zijn Japanse opponent Taro Daniel. Andere verrassingen in de tweede ronde waren de uitschakelingen van de Brit Cameron Norrie, Alex de Minaur uit Australië en de Italiaan Matteo Berrettini. Zij verslikten zich in respectievelijk Gregoire Barrere, Quentin Halys en Mackenzie McDonald.

De derde ronde was zoals al eerder vermeld het eindstation voor Ruud door de knappe overwinning van Van de Zandschulp, maar met de Noor viel het doek in deze ronde voor meer hooggeplaatste spelers. Zo kon Frances Tiafoe het niet bolwerken tegen Lorenzo Sonego, moest Hubert Hurkacz zijn meerdere erkennen in Adrian Mannarino en werd Felix Auger-Alliasime verrast door de Argentijn Francisco Cerundolo. Cerundolo, nummer 33 van de wereld, had slechts twee sets nodig om de jonge Canadees van zich af te schudden (6-2/7-5).

Knappe zeges Jannik Sinner

In de achtste finales stonden er gelijk al een aantal interessante duels op het programma. Zo wist Taylor Fritz (ATP-10) af te rekenen met Holger Rune, die als achtste van de wereld eveneens in de mondiale top-tien staat en lukte het de Italiaan Jannik Sinner om af te rekenen met Rublev. Tsitsipas, nummer drie van de wereld en dit toernooi als tweede geplaatst, diende Karen Khachanov (ATP-11) te verslaan om door te stoten naar de kwartfinales. Het was echter de lange Rus die tijdens dit onderlinge duel aan het langste eind trok en zich zo bij de laatste acht van de Miami Open 2023 voegde.

Nummer één van de wereld Alcaraz won in de kwartfinales van Fritz, terwijl Sinner, Medvedev en Khachanov respectievelijk Ruusuvuori, Cristopher Eubanks en Cerundolo versloegen. Alle kwartfinales werden in twee sets afgehandeld en zodoende was er dan ook hoop dat de halve finales spannender zouden worden en die hoop kwam dan ook uit. Medvedev mocht het opnemen tegen zijn landgenoot Khachanov en won met 7-5/3-6/6-3, terwijl de andere halve finale ging tussen de supertalenten Alcaraz en Sinner. In een partij die ruim drie uur duurde en bol stond van de fraaie punten, was het uiteindelijk de laatstgenoemde die aan het langste eind trok en zich om die reden mocht melden voor de finale van de Miami Open 2023 tegen Medvedev.

Finale Miami Open 2023

Voor Medvedev betekende de eindstrijd in Miami al de vijfde (!) finale van 2023, waarbij de Rus eerder al de beste was in Rotterdam, Dubai en Doha. Ook Sinner had met het toernooi van Montpellier al een eindzege op zijn naam staan dit jaar en dus was het een strijd tussen twee spelers in vorm. Tijdens deze finale van de Miami Open 2023 was het Sinner die de eerste break plaatste, maar doordat het Medvedev twee keer lukte om de servicegame van zijn tegenstander te winnen ging de Rus alsnog met de eerste set aan de haal (7-5). Toen Medvedev in de tweede set doorpakte en al snel met 3-1 aan de leiding ging, was het kwaad geschiet voor Sinner en kon Medvedev uiteindelijk middels een 7-5/6-3 overwinning zijn vierde ATP-titel van 2023 noteren.

Door Jeffrey Kool

Vind vergelijkbare artikelen

Blog

Alle blogs bekijken

Top 8 meest succesvolle tenniscoaches

Een tenniscoach: meestal vallen ze niet al te veel op en je krijgt er dan ook niet bijzonder veel van mee, maar ze zijn wel degelijk belangrijk. E...

Hoe zit het WTA puntensysteem eigenlijk in elkaar?

Inmiddels is Iga Swiatek al lange tijd de ‘koningin van het vrouwentennis’. De Poolse is al sinds 4 april 2022 de nummer één van de wereld en rijgt...