Het is 16 april 2017 als er in het Zwitserse Biel opeens een slechts 17-jarig meisje opduikt in de finale van een relatief groot WTA-toernooi. Deze 17-jarige versloeg op de route naar het toernooi, zonder ook maar één set te verliezen, bekende namen als Kristyna Pliskova en Barbora Strycova en wist als kers op de taart in de eindstrijd ook Anett Kontaveit te verschalken. De naam van dit destijds 17-jarige talent was Marketa Vondrousova, linkshandig en op 28 juni 1999 geboren in het Tsjechische Sokolov. Niemand wist op dit moment dat deze Marketa Vondrousova een aantal jaren later op het iconische Wimbledon zou excelleren en de eindzege zou pakken.

Naam: Marketa Vondrousova
Nationaliteit: Tsjechisch
Geboren op: 28 juni 1999
Tennishand: Links
Huidige WTA Ranking: 6

Marketa Vondrousova begon al op vierjarige leeftijd met tennissen. Sporten was voor haar weggelegd: het tennissen kon ze leren van vader David Vondrous, terwijl moeder Jindriska Anderlova op het hoogste volleybalniveau in Tsjechië acteerde. Toch was het, ondanks dat Vondrousova sinds klein af aan al fan was van haar idool Roger Federer, niet direct duidelijk welke sport ze zou gaan beoefenen. Uiteindelijk verkoos ze tennis boven voetbal. De reden? Marketa Vondrousova gaf de voorkeur aan het individuele karakter die met tennis gepaard gaat.

In één klap in internationale top-honderd

Op 15-jarige leeftijd trok de Tsjechische in haar eentje naar Praag, om daar dag in dag uit te kunnen trainen op het hoogste niveau. Later bleek dat deze stap haar geen windeieren had gelegd. Vondrousova, die zichzelf beschrijft als ‘stil’ en ‘kalm’, won zoals hierboven al beschreven twee jaar later al haar eerste grote WTA-titel en vanaf dat moment schoot ze direct de mondiale top-honderd in. Het was pas haar tweede optreden op een hoofdtoernooi van de WTA en mede door deze overwinning kon ze vanaf dat moment aan vrijwel ieder groot toernooi, waaronder de Grand Slams, meedoen. 

Toch kwam het er op de grote toernooien op dat moment nog niet echt uit. In 2017 overleefde ze één ronde op Roland Garros en in 2018 strandde ze, na onder meer onze landgenote Kiki Bertens verslagen te hebben, in de vierde ronde. In 2019 volgde echter een nieuw hoogtepunt in de loopbaan van Marketa Vondrousova. Nadat onder meer Anastasia Potapova, Petra Martic en Johanna Konta werden verslagen, bereikte ze tegen alle verwachtingen in de finale van Roland Garros. Hierin was Ashleigh Barty in twee sets te sterk maar het bleek, samen met de behaalde finales in Budapest en Istanbul in dat jaar, een opmaat naar nieuw succes voor de 1,72 meter lange Tsjechische. Marketa Vondrousova had na dat jaar een ranking van 16 op de WTA.

Grootste successen van Vondrousova

Waar ze in 2020 een iets minder jaar had, volgde er in 2021 nieuw succes. Op de Olympische Spelen in Tokio denderde Vondrousova door naar de finale, waarin Belinda Bencic uiteindelijk net iets te sterk was over drie sets. Toch kon ze met een zilveren medaille tevreden zijn over haar resultaat in Tokio, waar ze onder meer Bertens, de Japanse ‘thuisspeelster’ Naomi Osaka, Paula Badosa en Elina Svitolina versloeg. Grote namen, die op het hardcourt waarschijnlijk niet zoveel rekening hadden gehouden met de destijds nog steeds pas 22-jarige Tsjechische. 

Het tot nu toe absolute hoogtepunt in de loopbaan van de pupil van coach Jan Hernych volgde twee jaar later in Londen, waar Marketa Vondrousova Wimbledon wist te winnen. Dat ging niet zonder slag of stoot: Vondrousova had last van blessures in 2022, maar wist in 2023 dus sterker terug te keren. Vondrousova versloeg in Londen onder meer Veronika Kudermetova, Jessica Pegula en Svitolina voor ze in de finale aan mocht treden tegen Ons Jabeur. Ook de Tunesische kon niet op tegen de kwaliteiten van de Tsjechische en zo werden vriend en vijand verbaasd doordat Marketa Vondrousova Wimbledon wist te winnen. Het leverde haar niet alleen een iconische titel en veel prijzengeld op: ze kwam voor het eerst in de top-tien van de WTA Ranking en wist zich te kwalificeren voor de WTA Finals. Momenteel heeft Marketa Vondrousova ranking 6 op de mondiale ranglijst van de WTA.

Door SenS Sjeng

Vind vergelijkbare artikelen

spelersprofielvrouwen

Alle blogs bekijken

Carlos Alcaraz en Iga Swiatek veroveren eindzeges op Roland Garros 2024

Carlos Alcaraz en Iga Swiatek hebben de eindzeges bij respectievelijk het mannen- en het vrouwentoernooi van de French Open 2024, beter bekend als ...

Wat is het verschil tussen tennis en padel?

Het is niet meer dan logisch dat mensen padel en tennis al snel aan elkaar koppelen. De beide sporten kennen namelijk een aantal gelijkenissen: den...