Het is niet meer dan logisch dat mensen padel en tennis al snel aan elkaar koppelen. De beide sporten kennen namelijk een aantal gelijkenissen: denk bijvoorbeeld aan de puntentelling en het feit dat je zowel tennis als padel speelt met rackets en ballen op twee speelhelften die door een net van elkaar zijn gescheiden. Toch zitten er wel degelijk een aantal grote verschillen tussen het traditionele tennis en padel, dat juist de laatste jaren erg upcoming is. Maar wat is dan precies het verschil tussen tennis en padel? Sjeng Sports probeert die vraag in deze tekst zo goed mogelijk te beantwoorden, zodat jij straks precies weet welke verschillen er tussen tennis en padel zitten.

Essentiële verschillen tussen beide sporten

Om je een duidelijk antwoord te geven op de vraag ‘wat is het verschil tussen tennis en padel?’, willen we je eerst wijzen op een aantal van de meest essentiële verschillen. Het onderscheid tussen de twee sporten begint namelijk al bij het serveren. Bij tennis serveer je door de bal eerst in de lucht te gooien en deze vervolgens bovenhands in het servicevak te slaan. Bij padel daarentegen, laat je de bal eerst voor je stuiteren en moet je de service bovendien onderhands slaan. Op het moment dat je de bal tijdens het serveren raakt, mag deze bal niet hoger dan je navel zijn.

Kijken we echt naar de verschillen wat betreft het spel zelf, dan vallen vanzelfsprekend de glazen wanden op die rondom de padelbaan staan. Deze ontbreken rondom de tennisbaan: een essentieel verschil. Waar je de bal bij padel nog terug kunt spelen nadat deze via het speelveld op de glazen wand is gestuiterd, is dit bij tennis niet het geval. Als de bal bij tennis namelijk op het speelveld is gekomen en je kunt er niet meer bij, dan gaat de bal de baan uit en is het punt voor de tegenstander. Conclusie: geef bij padel nooit te snel op, want de kans dat je de bal op één of andere manier nog terug kunt spelen is groot!

Verschillen tussen padel en tennis: de rackets

Als je een tennisracket en een padelracket met elkaar vergelijkt, zal het je al snel opvallen dat er een groot verschil tussen beide rackets zit. Zo is een tennisracket normaliter een stuk langer dan een padelracket en ook als je kijkt naar het blad van de beide rackets, kan je onderscheid maken tussen het besnaarde blad van een tennisracket en een glasvezel, carbon of kevlarblad van het padelracket. Daarnaast is het blad van een padelracket een stuk groter en ronder dan het blad van een tennisracket. Waarom? Dat komt doordat het speltempo van padel vaak wat hoger ligt en je bij deze sport een stuk kleiner speelveld hebt.

Tennisballen of padelballen?

Het is een vraag die vaak wordt gesteld: zijn padelballen hetzelfde als tennisballen. Logisch ook, want de ballen lijken zo op het eerste oog ook erg op elkaar. Toch kunnen we je verzekeren dat je beter gewoon kunt tennissen met tennisballen en beter kunt padellen met padelballen. Dat heeft te maken met verschillende factoren.

  • Vulling van de ballen

De druk die in tennisballen zit is een stuk hoger dan de druk die in padelballen zit. Door die hogere druk gaan tennisballen sneller en stuiteren ze hoger op dan de padelballen, die over lagere druk beschikken. Daarnaast zijn padelballen gasgevuld. Dat wil zeggen dat ze wat zachter aanvoelen, maar tegelijkertijd ook minder lang hard blijven. Voel je dat de padelballen wat zachter worden? Dan raden we aan om snel nieuwe te kopen. 

  • Grootte van de ballen

Een padelbal is met een diameter van tussen de 6,35 en 6,77 centimeter qua afmetingen wat kleiner dan een tennisbal, welke een diameter van tussen de 6,54 en 6,86 centimeter heeft. 

Zit er verschil tussen padel- en tennisschoenen?

Zoals we ook al over de ballen vertelden, zit er als je kijkt naar het uiterlijk niet veel verschil tussen padelschoenen en tennisschoenen. Speel je normaal gesproken veel tennis en ga je eens in de zoveel tijd padellen? Dan zou je in principe ook prima op je tennisschoenen kunnen spelen. Sta je echter veel uren in de week op de padelbaan? Dan kan het slim zijn om schoenen te kopen die speciaal voor padel zijn ontwikkeld. Waarom? Dat heeft te maken met de grip en de steun te maken, wat bij padel nog essentiëler is dan bij tennis.

We weten inmiddels dat een padelbaan een stuk kleiner is dan een tennisbaan. Het spel gaat dan ook wat sneller en om die reden moet je wat wendbaarder zijn op de baan. Kort draaien en kort versnellen is belangrijk in dit spel en daarom is het handig om de ietwat flexibelere padelschoenen te dragen. Zeker om blessures aan de enkel te voorkomen. Daarnaast zorgt de goede grip van padelschoenen ervoor dat minder snel uitglijdt. Deze betere grip komt voort uit het feit dat de groeven in de zool van een padelschoen vaak wat dieper zijn dan die van een tennisschoen. Eveneens belangrijk, want doorgaans wordt er over een padelbaan meer zand gestrooid dan over een tennisbaan. 

Kleding voor tennis of padel nodig? Shop snel bij Sjeng Sports!

Wil je, nu je antwoord hebt gekregen op de vraag ‘wat is het verschil tussen padel en tennis?’, wellicht één van de twee of beide sporten proberen? Dan is het vanzelfsprekend wel van belang om hiervoor de juiste sportkleding te dragen. Bij Sjeng Sports ben je op de juiste plek voor allerlei varianten tennis- of padelkleding, voor zowel dames als heren. Wacht niet langer, bestel jouw favoriete kleding en laat jouw talenten zien op de padel- en/of tennisbaan!

Door SenS Sjeng

Vind vergelijkbare artikelen

padeltennis

Alle blogs bekijken

Marketa Vondrousova: de Tsjechische Wimbledon-winnares

Het is 16 april 2017 als er in het Zwitserse Biel opeens een slechts 17-jarig meisje opduikt in de finale van een relatief groot WTA-toernooi. Deze...

Libema Open 2024 verslag

Alex de Minaur winnaar van door regen geteisterd Libéma Open 2024 Alex de Minaur heeft de eindzege gepakt op de Libéma Open 2024. Hij is daarmee de...