Alex de Minaur winnaar van door regen geteisterd Libéma Open 2024

Alex de Minaur heeft de eindzege gepakt op de Libéma Open 2024. Hij is daarmee de opvolger van Tallon Griekspoor, die de Libéma Open in 2023 wist te winnen. De Minaur, die door de afzegging van Daniil Medvedev als eerste geplaatst was bij het internationale tennistoernooi in Rosmalen, was in de finale te sterk voor zijn Amerikaanse opponent Sebastian Korda. Ook het vrouwentoernooi kreeg een nieuwe winnares ten opzichte van vorig jaar, toen Ekatarina Alexandrova voor de tweede keer op rij de beste was in Rosmalen. Deze keer ging de titel naar Liudmila Samsonova, die in de finale de Canadese Bianca Andreescu versloeg.

Voortdurende regenval zorgt voor oponthoud

Vanaf dag één van deze editie had de organisatie van de Libéma Open constant te maken met regen. Dit zorgde ervoor dat het schema zo nu en dan aardig in de war raakte. Toch wisten een aantal Nederlandse tennissers zich goed raad met de weersomstandigheden op het moment dat er dan wél kon worden getennist. Zo wist Gijs Brouwer in de eerste ronde Jakub Mensik te verschalken, terwijl Griekspoor in een slepende marathonpartij uiteindelijk toch de baas was over Miomir Kecmanovic. Voor Botic van de Zandschulp en de van een blessure teruggekeerde Tim van Rijthoven verliep de eerste ronde minder succesvol. Van de Zandschulp verloor in drie sets van Mackenzie McDonald, terwijl Van Rijthoven zijn meerdere moest erkennen in zijn Belgische tegenstander Zizou Bergs. 

Ook de resultaten van de Nederlandse tennissers in de eerste ronde van het vrouwentoernooi waren erg wisselend. Zo had Arantxa Rus, toch de als hoogst geplaatste Nederlandse vrouw op de WTA Ranking, niet veel in te brengen regen Dalma Galfi (6-0/6-3) terwijl Eva Vedder en Suzan Lamens zich wel van hun beste kant lieten zien. Vedder bood goed partij tegen Andreescu en verloor na drie sets, terwijl Lamens zich zelfs plaatste voor de tweede ronde. De Nederlandse vocht zich na de verloren eerste set knap terug en trok uiteindelijk aan het langste eind in haar duel met Bernarda Pera. Een ronde later nam de tennisster uit Berkel en Rodenrijs het op tegen Naomi Osaka, die net een maatje te groot bleek: 6-2/6-2.

Toernooi al snel ten einde voor oud-finalist Thompson

Op dat moment was Jordan Thompson, vorig jaar nog finalist bij het tennis in Rosmalen, al uitgeschakeld. De Australiër trad aan tegen Milos Raonic en mocht deze editie van het Libéma Open al na twee sets verlaten. Een ronde later kruiste Griekspoor de degens met McDonald en nam Brouwer het op tegen oud-winnaar Adrian Mannarino. En met succes: beide Nederlandse tennissers wisten hun partij te winnen en zich zodoende te plaatsen voor de kwartfinales van het grastoernooi. In deze fase van het toernooi werden ze vergezeld door De Minaur, Raonic, Ugo Humbert, Aleksandar Vukic, Korda en Tommy Paul. Karen Khachanov, die in de mondiale top-twintig staat, was er toen al niet meer bij. Hij werd in de achtste finales uitgeschakeld door de Australiër Vukic.

Favoriete Pegula al verrassend snel uitgeschakeld

Wie er in de achtste finales ook al – zeer verrassend – werd uitgeschakeld, was Jessica Pegula. De nummer vijf van de wereld, die als eerste geplaatst was op het Libéma Open, was als grote favoriete in het vrouwentoernooi afgereisd naar het tennis in Rosmalen maar verslikte zich al snel in Aleksandra Krunic, die zo’n vierhonderd plaatsen lager staat op de WTA Ranking dan Pegula. Namen als Samsonova, Andreescu, Osaka, titelverdedigster Alexandrova en de Belgische Greet Minnen slaagden er wel in om door te dringen tot de kwartfinales. Met wisselend succes: Andreescu versloeg Osaka, Alexandrova boekte haar ticket voor de halve finales door middel van een overwinning op Robin Montgomery en Samsonova won van Minnen.

Griekspoor reikt tot halve finale Libéma Open

In de kwartfinales bij de mannen hadden de Nederlandse tennissers met Griekspoor en Brouwer dus nog twee troeven om ervoor te zorgen dat de eindzege voor het derde jaar op rij naar een landgenoot ging. Brouwer won weliswaar de eerste set knap van Humbert (ATP-16), maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in zijn Franse tegenstander. Bij Griekspoor ging het juist andersom: de Noord-Hollander verloor de eerste set, maar vocht zich terug in de wedstrijd om even later alsnog zijn plekje in de halve finales te bemachtigen.

Een finaleplaats zat er echter niet in voor de titelverdediger: Korda bleek tijdens de halve finale van het Libéma Open de betere speler en dus mocht hij zich op gaan maken voor een finale tegen Alex de Minaur, die in zijn halve finale Humbert versloeg. Ook bij de vrouwen sneuvelde de winnares van de afgelopen editie van het Libéma Open 2024 in de halve finales. Alexandrova verloor van Samsonova, die het in de finale mocht gaan opnemen tegen Andreescu. Zij won haar halve finale van Galfi. 

Geen regen op finaledag

Gelukkig voor de organisatie en de toeschouwers van het Libéma Open 2024 was het op de finaledag minder regenachtig op het terrein van Autotron. Hierdoor konden zowel de finale van het mannentoernooi als die van het vrouwentoernooi ‘gewoon’ plaatsvinden. De eindstrijd bij de mannen was vrij eenzijdig: De Minaur bleek al snel een maatje te groot voor Korda, waardoor de als eerste geplaatste Australiër na anderhalf uur tennis in Rosmalen al met de beker in zijn handen stond: 6-2/6-2. 

Bij de finale van het vrouwentoernooi was het spannender. Andreescu trok de eerste set met 6-4 naar zich toe, waarna Samsonova (WTA-15) alle zeilen bij moest zetten om de wedstrijd om te keren. En dat lukte: de tweede set werd met 6-3 gewonnen, waarna de eindzege over de streep werd getrokken met een 7-5 overwinning in de derde set. Met De Minaur en Samsonova heeft de Libéma Open zodoende twee nieuwe winnaars op de erelijst staan.

Alle winnaars Libéma Open 2024

Herenenkelspel: Alex de Minaur
Damesenkelspel:
Liudmila Samsonova
Herendubbelspel:
Nathaniel Lammons en Jackson Withrow
Damesdubbelspel:
Ingrid Neel en Bibiane Schoofs

Door SenS Sjeng

Alle blogs bekijken

Wat is het verschil tussen tennis en padel?

Het is niet meer dan logisch dat mensen padel en tennis al snel aan elkaar koppelen. De beide sporten kennen namelijk een aantal gelijkenissen: den...

Sjeng Sports aanwezig op Libéma Open 2024

Van 8 tot en met 16 juni komt de internationale tennistop weer samen in Rosmalen om te strijden voor de titel van het Libéma Open 2024. Het toernoo...