Nederland heeft de tweede plaats veroverd op de Davis Cup 2024. Daarmee schrijft de ploeg van captain Paul Haarhuis geschiedenis, want voorafgaand aan het toernooi was de halve finaleplaats in 2001 de beste prestatie ooit van Nederland tijdens het Davis Cup tennis. Na twee fraaie overwinningen op Spanje (2-1) en Duitsland (2-0), was titelverdediger Italië in de finale te sterk voor onze landgenoten. Toch kan het Nederlandse team meer dan tevreden terugkijken op de Davis Cup Final 8 in het Spaanse Málaga.
Van de Zandschulp en Koolhof sturen Nadal met pensioen
De Davis Cup Final 8 begon voor Nederland met een kwartfinale tegen het thuisland Spanje. Een pikant treffen, want tennislegende Rafael Nadal gaf eerder dit jaar aan dat dit het laatste toernooi zou zijn waar hij als professioneel tennisser aan zou deelnemen. Lang was de vraag of de ‘gravelkoning’ in actie zou komen in Nederland, maar uiteindelijk maakte de Spaanse bond bekend dat hij het in de eerste wedstrijd van het treffen tussen Nederland en Spanje op ging nemen tegen Botic van de Zandschulp. Het werd al snel duidelijk dat Nadal in de kolkende tennisarena in Málaga niet aan zijn topvorm kon tippen en binnen twee uur rekende Van de Zandschulp af met de Spanjaard (6-4, 6-4), die hierdoor afhankelijk was van zijn landgenoten. Lukte het Carlos Alcaraz en co niet om de stand om te draaien? Dan was Nadal zijn pensioen een feit.
Tallon Griekspoor was de volgende Nederlander die in actie kwam en hij had Alcaraz, de huidige nummer drie van de wereld, als tegenstander. De Spanjaard wist de wedstrijd met 7-6, 6-3 naar zich toe te trekken en dus moest een dubbelpartij beslissen wie zich plaatste voor de halve finales van de Davis Cup Final 8. Hierbij mocht Alcaraz opnieuw opdraven om het pensioen van Nadal nog even uit te stellen en dat deed hij samen met dubbel specialist Marcel Granollers. Voor Nederland betraden Van de Zandschulp en dubbelspecialist Wesley Koolhof, voor wie het eveneens het laatste toernooi in zijn profcarrière was, de baan. Het werd een waar spektakelstuk van beide kanten, waarbij met name Koolhof liet zien een uitstekende dubbelspeler te zijn. Hij won de thriller samen met Van de Zandschulp met 7-6, 7-6 en daarmee zorgden ze er niet alleen voor dat de laatste professionele partij van Nadal gespeeld was, maar stelden ze ook nog eens een plek bij de laatste vier veilig.
Ook Duitsland vroegtijdig naar huis
In de halve finales was Duitsland de tegenstander. Duitsland, dat naar Málaga was afgereisd zonder wereldtopper Alexander Zverev, versloeg Canada in de kwartfinale en trof zodoende Nederland in de halve finales van het Davis Cup tennis. Van de Zandschulp kreeg opnieuw de eer om als eerste aan te treden en hij nam het op tegen Daniel Altmaier. Van de Zandschulp en zijn Duitse tegenstander maakte er een bijna drie uur durende strijd van, waarna de Nederlander er met de winst vandoor ging: 6-4, 6-7, 6-3. Vervolgens was het de beurt aan Griekspoor, die het karwei tegen Jan-Lennard Struff mocht afmaken. Ook deze heren maakten er een spektakelstuk van. Struff zette de eerste set op zijn naam (7-6), waarna Griekspoor zich terug in de wedstrijd moest vechten. Dat lukte: hij won de tweede set met 7-5 en wist de derde set met 6-4 naar zich toe te trekken, waardoor Nederland zich voor de eerste keer in de geschiedenis mocht opmaken voor een finaleplaats in de Davis Cup.
Titelverdediger Italië te sterk voor de Nederlanders
In deze finale was mocht Nederland het opnemen tegen Italië. Italië, uiteraard met nummer één van de wereld Jannik Sinner in de gelederen, won in de kwartfinale van Argentinië en rekende in de halve finale af met Australië. Vorig jaar waren de Italianen te sterk voor Nederland tijdens de Davis Cup en ook dit jaar was Italië de grote favoriet tijdens de finale van het Davis Cup tennis. Van de Zandschulp mocht aantreden tegen Matteo Berrettini, terwijl Griekspoor de degens kruiste met Sinner. Helaas voor Nederland werd het al snel duidelijk dat het een lastig verhaal zou worden, doordat Berrettini een zéér sterke pot speelde en binnen anderhalf uur afrekende met Van de Zandschulp (6-4, 6-2).
Vervolgens was het dus Griekspoor die Nederland moest zien te redden en dat was tegen Sinner, die van zijn laatste 33 enkelwedstrijden er slechts één verloor, een zware opgave. Toch kreeg Griekspoor, die in de eerste set goed tennis liet zien, wat kansen. De twee breakpoints die hij in deze eerste set kreeg werden echter niet benut en de tiebreak bleek een prooi voor Sinner, die in de tweede set een tandje bijschakelde en drie breaks plaatste om de set met 6-2 naar zich toe te trekken. Zodoende was de strijd beslist, hoefde er geen dubbelpartij meer te worden gespeeld en won Italië de Davis Cup, terwijl Nederland met een tweede plaats ook zeker trots mag zijn.