Vanaf het moment dat Daniil Medvedev in 2005 zijn landgenoot Marat Safin de Australian Open zag winnen, wist hij het zeker: Medvedev zou in zijn voetsporen treden. Geïnspireerd door Safin was het tennisracket niet meer uit zijn handen te slaan en negentien jaar later kan Medvedev terugkijken op onder anderen drie Australian Open-finales en een titel op de US Open. Een eindzege op de Australian Open zat er dus nog niet in voor Medvedev, maar deze staat ongetwijfeld nog hoog op de bucketlist van de boomlange Rus. Sjeng Sports schetst een profiel van de 28-jarige tennisser Medvedev, die niet meer weg te denken is uit de internationale tennistop en momenteel de nummer vijf van de ATP Ranking is.

 

Naam: Daniil Medvedev
Nationaliteit: Russisch
Geboren op: 11 februari 1996
Tennishand: Rechts
Huidige ATP Ranking: 5

 

Zestien weken op nummer één in 2022

Op 28 februari 2022 was het dan zover. Daniil Medvedev loste Novak Djokovic voor de eerste keer in zijn loopbaan af als nummer één van de wereld. Onder leiding van Gilles Cervara, die al sinds 2017 de vaste coach van Medvedev in het tennis is. Toch was er hiervoor al veel gebeurd in de carrière van Medvedev, die in 2022 uiteindelijk zestien weken de mondiale nummer één was en bovendien - na Andy Roddick in 2004 - de eerste nummer één van de wereld was die niet de naam Djokovic, Rafael Nadal of Roger Federer droeg. Denk dan bijvoorbeeld aan de eerste – en tot nu toe enige – Grand Slam-eindzege van de Rus, die destijds in de finale van de US Open Djokovic met 6-4, 6-4, 6-4 versloeg.

 

Van hardhitter tot prijzenpakker

De goede resultaten van Medvedev waren een logisch gevolg van de omslag die hij in 2018 had gemaakt. Medvedev veranderde en professionaliseerde in dat jaar zijn speelstijl. Waar het tennis van Medvedev eerst vooral gericht was op ‘gekke shots’ en hij veelal zo hard mogelijk wilde slaan, heeft hij zijn stijl vanaf dat moment aangepakt. Duidelijk is in elk geval dat hem dat geen windeieren heeft gelegd. Waar hij tot aan 2018 ‘slechts’ één titel had gepakt, volgden de eindzeges zich vanaf dat jaar in een razend tempo op. Vooral het hardcourt, de favoriete ondergrond van Medvedev, bleek hem goed te liggen: hij legde in 2018 beslag op de eindzeges in Sydney, Tokio en Winston-Salem (allen hardcourt) en stormde op die manier de top-twintig van de wereld binnen.

 

2,5 miljoen dollar aan prijzengeld

Het bleek een opmaat voor een aantal prachtige jaren voor Medvedev, waarin hij de titels aaneen reeg. Zo won hij in 2019 vier hardcourt-toernooien (waaronder in Shanghai en Cincinnati) en schreef hij in 2020 niet alleen de Paris Masters, maar ook de prestigieuze ATP Finals op zijn naam. Een jaar later bewees Medvedev, die tot dat moment dus enkel nog maar titels had gewonnen op hardcourt, dat hij soms ook op andere ondergronden zijn beste tennis kan laten zien door het grastoernooi van Mallorca te winnen. Verder boekte hij dat jaar eindzeges in Marseille en Toronto en was dit het jaar waarin hij, zoals al eerder vermeld, ook zijn eerste Grand Slam-titel wist te winnen. Door de finale te winnen van Djokovic streek Medvedev liefst 2,5 miljoen dollar aan prijzengeld op.

 

Beste resultaten op Grand Slams voor Medvedev:
Australian Open – Finale (2021, 2022, 2024)
Roland Garros – Kwartfinale (2021)
Wimbledon – Halve finale (2023)
US Open – Winnaar (2021)

 

Vijf ATP-finales op rij

Waar Medvedev in 2022 dus al zestien weken lang op nummer één stond in de ATP Rankings, bleek hij ook in 2023 zijn vorm door te trekken. Voor de tweede keer in zijn loopbaan slaagde de Rus erin om liefst vijf finales op de ATP Tour op rij te behalen. Medvedev behaalde titels in Rotterdam, Doha, Dubai en Miami, terwijl hij tussendoor ook nog eens in de eindstrijd stond op het toernooi van Indian Wells. De misschien wel meest verrassende titel die Medvedev in 2023 echter pakte, was de eindzege in Rome. Waarom? Het toernooi van Rome is één van de voorbereidingstoernooien op Roland Garros en wordt dus op gravel gespeeld. Allereerst pakte Medvedev hiervoor nog nooit een titel op het gravel en daarnaast is hij ook vaak duidelijk over het feit dat gravel hem niet erg goed ligt. Saillant detail: enkele weken later, op Roland Garros, werd Medvedev in de eerste ronde uitgeschakeld. 

Tot op heden wist Daniil Medvedev in 2024 nog geen toernooien te winnen en is hij ‘afgezakt’ naar de vijfde plek op de ATP Rankings. Toch weten we zeker dat deze zesvoudig Grand Slam-finalist, die nog steeds pas 28 jaar is en in zijn carrière al goed was voor liefst twintig titels, ook dit jaar nog de nodige toernooizeges op zijn naam gaat schrijven.

Door SenS Sjeng

Vind vergelijkbare artikelen

BlogLibema Openspelersprofieltennis

Alle blogs bekijken

Sjeng Sports aanwezig op Libéma Open 2024

Van 8 tot en met 16 juni komt de internationale tennistop weer samen in Rosmalen om te strijden voor de titel van het Libéma Open 2024. Het toernoo...

Voorbeschouwing Wimbledon 2024: kan Alcaraz zijn kunstje herhalen?

In 2023 had het mannentoernooi van Wimbledon, nadat Novak Djokovic viermaal achter elkaar had gedomineerd op het heilige gras in Londen, eindelijk ...