De Australian Open 2023 voor vrouwen kende met de deelname van Iga Swiatek van tevoren één grote titelfavoriet. Toch stonden er een aantal vrouwen op de deelnemerslijst die het de Poolse erg lastig zouden kunnen maken. Zo waren Aryna Sabalenka, Ons Jabeur en de in grote vorm verkerende Caroline Garcia, die even daarvoor nog de WTA Finals wist te winnen, aanwezig in Melbourne. Tel daar outsiders als Wimbledon-winnares Elena Rybakina, Jessica Pegula en supertalent Coco Gauff bij op en je hebt een grote vijver met mogelijke winnaressen waar je uit zou kunnen vissen.

De winnaressen van de afgelopen twee jaar, Ashleigh Barty (2022) en Naomi Osaka, waren er niet bij omdat de Australische inmiddels gestopt is en de Japanse zwanger was. Daarnaast ontbraken ook Paula Badosa (blessure) Simona Halep (dopingschorsing) op de line-up. Iemand die niet ontbrak, was de Nederlandse Arianne Hartono. Zij mocht na haar debuut in 2022 dit jaar voor de tweede keer meedoen in Melbourne, maar voor haar zat het toernooi er na de eerste ronde op. Shelby Rogers was met 6-4/6-3 te sterk voor Hartono.

Highlights Australian Open 2023

Waar er met Barty en Osaka twee oud-winnaressen ontbraken, leverde de loting ook direct een clash tussen twee oud-winnaressen op in de eerste ronde. Viktoria Azarenka, winnares van de Australian Open in 2012 en 2013, rekende in deze wedstrijd af met Sofia Kenin (winnares in 2020). Ook voor Daria Kasatkina was de eerste ronde het eindstation. De Russische nummer acht van de wereld werd met dikke cijfers (6-1/6-1) van de baan geveegd door haar landgenote Varvara Gracheva. Daarnaast verslikten de geplaatsten Beatriz Haddad-Maia, Martina Trevisan, Marie Bouzkova, Amanda Anisimova en Kaia Kanepi zich ook al tijdens de eerste ronde in hun tegenstander.

Ook de tweede ronde werd een behoorlijk struikelblok voor een aantal grote namen. Zo moest de als tweede geplaatste ons Jabeur haar meerdere erkennen in Marketa Vondrousova en vlogen ook grote namen als Veronika Kudermetova en Petra Kvitova het toernooi uit. Daar kwamen in de derde ronde Maria Sakkari, Madison Keys en Danielle Collins – finaliste van 2022 – bij, waardoor de weg naar de finale open lag voor onder anderen Swiatek en Sabalenka. Zeker omdat er in de vierde ronde – oftewel de achtste finale – nog maar zestien speelsters actief zijn.

Rybakina verrast Swiatek

Rybakina dacht er echter anders over en zorgde in die achtste finales voor een fraaie stunt door de Poolse nummer één van het toernooi in twee sets naar huis te sturen: 6-4/6-4. De Kazachse verloor slechts twee keer haar eigen servicegame en wist vier keer een game van de grote titelfavoriete af te snoepen. Rybakina versloeg vervolgens ook Jelena Ostapenko en meldde zich daardoor samen met Azarenka, Sabalenka en – de meest opvallende naam – Magda Linette in de halve finales. Vooral van Linette was dit een puike prestatie, omdat ze onderweg naar de halve finale onder meer Anett Kontaveit, Jekaterina Aleksandrova en Garcia wist uit te schakelen.

De finale was echter een brug te ver voor de 30-jarige Poolse routinier, die met 7-6/6-2 werd verslagen door Sabalenka. Aan de andere kant van het schema ging de halve finale tussen Rybakina en Azarenka, waarbij de eerstgenoemde uiteindelijk aan het langste eind trok door oud-winnares in twee sets naar huis te sturen: 7-6/6-3. Op die manier was een finale tussen de 24-jarige Sabalenka en de 23-jarige Rybakina een feit.

Australian Open finale 2023

De Australian Open finale van 2023 bij de vrouwen werd een lange, meeslepende finale die beide kanten op kon gaan. De eerste set wist Rybakina twee keer de service van de Wit-Russische te breken, terwijl het andersom maar één keer lukte (6-4). In de twee sets die volgden waren de beide vrouwen sterk op hun eigen service en lukte het alleen Sabalenka om de service van haar opponente een keer te breken, waardoor de sets in 6-3 en 6-4 in het voordeel van Sabalenka eindigde. Zo was het Sabalenka die de Australian Open 2023 op haar naam schreef en op die manier voor de eerste keer in haar carrière, na wel al elf WTA-titels te hebben gepakt, een Grand Slam-zege boekte.

Door Jeffrey Kool

Vind vergelijkbare artikelen

Blog

Alle blogs bekijken

Verslag Dubai Tennis Championships 2023

Dubai Tennis Championships 2023 De Dubai Tennis Championships 2023 werd ook dit jaar weer vroeg in het jaar gespeeld en voor veel spelers geldt di...

Top 10 beste sportleggings voor dames

De 10 beste sportleggings voor vrouwen! Sporten moet een plezier zijn en een goede sportlegging draagt daar aan bij. De beste dames sportlegging...