Het WTA-1000 toernooi van Madrid doet de meeste Nederlandse tennisliefhebbers waarschijnlijk terug denken aan 2019, het jaar waarin landgenote Kiki Bertens er in slaagde om het prestigieuze toernooi op haar naam te schrijven. Inmiddels staan de zaken er anders voor, want Bertens is tegenwoordig gestopt met tennissen en de mondiale top-tien ziet er heel anders uit dan vier jaar geleden. Van deze wereldwijde top-tien staat veruit het grootste deel op de deelnemerslijst van de Madrid Open 2023. Alleen Ons Jabeur, die het toernooi overigens in 2022 won, moest wegens knieklachten afzeggen en kon zodoende haar titel niet verdedigen.

De andere grote namen, zoals nummer één van de wereld Iga Swiatek, voormalig winnares Aryna Sabalenka, Jessica Pegula (vorig jaar nog finaliste) en drievoudig toernooiwinnares Pertra Kvitova verschenen wel op de line-up. Net als Arantxa Rus overigens, de enige Nederlandse vertegenwoordigster dit toernooi. De 32-jarige Rus boekte in de eerste ronde een knappe overwinning op Amanda Anisimova en speelde ook in de tweede ronde een sterke partij. Hierin was Maria Sakkari, de nummer acht van de wereld, echter net even iets te sterk voor onze landgenote: 6-4/6-4.

Highlights Madrid Open 2023

Dat het geen schande was dat Rus in de tweede ronde sneuvelde, bleek wel uit het rijtje namen waarvan in deze fase van het toernooi nog meer afscheid werd genomen. Zo kon Kvitova direct haar koffers pakken na een nederlaag tegen Jule Niemeier (WTA-74) en hield het toernooi ook al op voor Victoria Azarenka, die het niet kon bolwerken tegen de relatief onbekende Alycia Parks. Ook Rybakina, die in 2023 haar goede vorm al meermaals had aangetoond, strandde in de tweede ronde. Anna Kalinskaya (WTA-57) was in drie sets te sterk voor de Kazachse. Voor andere geplaatste speelsters als Bianca Andreescu, Beatriz Haddad Maia en Donnan Vekic viel het doek eveneens al in dit stadium van het toernooi.

Ook een ronde later moest het Madrileense publiek afscheid nemen van een aantal gevestigde namen. Zo ging Coco Gauff roemloos ten onder tegen Paula Badosa (6-3/6-0) en verloor Caroline Garcia, de nummer vier van de wereld, in straight sets van Mayar Sherif. De Egyptische verraste overigens in de achtste finales opnieuw door Elise Mertens uit België uit te schakelen. In deze achtste lukte het Swiatek wel om door te stoten naar de volgende ronde. De Poolse won, weliswaar met moeite, van Ekatarina Aleksandrova en verzekerde zichzelf zo van een plekje bij de laatste acht. Datzelfde gold voor Veronika Kudermetova, Irina-Camelia Begu, Sakkari, Sabalenka, Pegula én Petra Martic, die stuntte door Barbora Krejcikova naar huis te sturen.

Swiatek kent geen genade

Overigens bleek de kwartfinale vervolgens wel het eindstation voor Martic. De Kroatische nam het daarin op tegen Swiatek, die geen genade kende en haar opponente met een dikke nederlaag opzadelde: 6-3/6-0. Ook Sabalenka, nummer twee van de wereld, voegde zich bij de laatste vier. De Wit-Russische herstelde zich na een zwakke eerste set (6-2 verlies) tegen Sherif, maar had in de twee sets die daarop volgden weinig te duchten van haar tegenstandster en ging eenvoudig door. Kudermetova (WTA-12) verraste door voormalig finaliste Pegula uit te schakelen en Sakkari sloeg zichzelf in drie sets naar de halve finale door af te rekenen met de Roemeense Begu, waardoor Sabalenka-Sakkari en Swiatek-Kudermetova de halve finales werden.

Waar Martic in de kwartfinale nog drie games van Swiatek wist af te snoepen, werd het in de halve finale voor Kudermetova, haar volgende tegenstander, nog pijnlijker. Swiatek veegde de Russin werkelijk met 6-1/6-1 van de baan en na tachtig minuten tennis had de 21-jarige haar ticket voor de finale binnen. Ook Sabalenka had tijdens haar halve finale niet al te veel moeite met haar opponente. Sakkari bleef in de eerste set nog aardig bij (6-4), maar had in de tweede set te weinig in zich om het haar tegenstander moeilijk te maken: 6-1.

Finale Madrid Open 2023

Zo stonden Swiatek en Sabalenka voor de tweede keer in korte tijd – beide dames troffen elkaar ook al tijdens de eindstrijd in Stuttgart – in een finale tegenover elkaar en dat is ook niet gek, als je bedenkt dat we het hier over respectievelijk de nummers één en twee van de wereld hebben. Swiatek schreef dit jaar al de toernooien in Doha (hardcourt) en Stuttgart (gravel) op haar naam, terwijl Sabalenka de beste was in Adelaide én op de Australian Open (beide hardcourt). De laatste overwinning kwam dus op naam te staan van de Poolse en het was direct te merken dat Sabalenka revanchegevoelens had. De Wit-Russische speelde een sterke eerste set en sleepte deze met 6-3 binnen.

Tijdens de tweede set kwam Swiatek beter in de wedstrijd, legde direct beslag op de service van Sabalenka en kwam in no-time met 3-0 voor om de set uiteindelijk met 6-3 te winnen. Zodoende moest er een derde set aan te pas komen om te beslissen wie deze titanenstrijd zou winnen. Sabalenka kwam al snel met 3-0 voor in de derde set, maar verloor vervolgens haar eigen game en zag Swiatek terugkeren tot 3-3. Toch was het Sabalenka die uiteindelijk aan het langste eind trok: de nummer twee van de wereld won haar eigen service, wist de service van Swiatek te breken en kon na het benutten van haar vierde matchpoint na zo’n tweeënhalf uur eindelijk juichen. Zo pakte de 25-jarige Sabalenka haar derde WTA-titel van 2023 en verstevigde zij haar positie op de WTA-ranking.

Door Jeffrey Kool

Vind vergelijkbare artikelen

Blog

Alle blogs bekijken

Welke landen zijn het meest succesvol in tennis?

Als we het hebben over succesvolle spelers in het tennis, dan komen namen als Novak Djokovic, Roger Federer, Rafael Nadal, Serena Williams en Steff...

Verslag Libéma Open 2023 mannen

De Libéma Open 2023 kon ook dit jaar weer rekenen op een deelnemersveld met een aantal grote namen. Net als in 2022 was Daniil Medvedev aanwezig i...