Wie regelmatig naar tenniswedstrijden kijkt, weet dat een tenniswedstrijd alle kanten op kan gaan. Een wedstrijd kan binnen een mum van tijd voorbij zijn, maar het kan ook zeer lang duren. Bovendien kan het gebeuren dat een tenniswedstrijd al snel beslist lijkt in het voordeel van speler A, tot speler B zijn draai ineens heeft gevonden en de wedstrijd weer helemaal wordt omgekeerd. Wedstrijden die heel lang duren of waarbij comebacks plaatsvinden die niemand ooit meer zag aankomen blijven vaak tijden bij mensen in het geheugen. Sjeng Sports licht een aantal van deze ‘historische’ tenniswedstrijden uit en vertelt je er het fijne van!

Nadal v Medvedev (finale Australian Open 2022)

De echte kenners zullen zich het ongetwijfeld nog herinneren: de finale van de Australian Open in 2022 tussen Rafael Nadal en Daniil Medvedev. Nadal, destijds met zijn 35 jaar toch al aardig op leeftijd, kon tijdens deze finale zijn rivalen Novak Djokovic en Roger Federer overtreffen door zijn 21e Grand Slam-titel te winnen. Ook voor Medvedev stond er veel op het spel, omdat hij (na de US Open in 2021) twee opeenvolgende Grand Slam-toernooien op zijn naam kon schrijven. Lang leek het er ook op dat de titel in Melbourne naar de lange Rus ging. Medvedev won de eerste twee sets (6-2 en 7-6) en kreeg in de derde set met een 3-2 voorsprong ook nog eens drie breakpoints. Toch hield Nadal zijn service, waarna de Spanjaard erin slaagde om ook nog eens de service van zijn opponent te breken en de rest is geschiedenis. De derde, vierde én vijfde set gingen naar Nadal, waardoor hij na ruim 5,5 uur tennis alsnog degene was die de trofee omhoog mocht houden en op die manier de eerste speler werd met liefst 21 (!) Grand Slam-titels op zak.

Jimmy Connors v Mikael Pernfors (Wimbledon 1987)

Jimmy Connors en Mikael Pernfors zijn wat onbekendere namen in dit rijtje, maar ook zij hebben een partij gespeeld die men zeker nog lang is bijgebleven. Tijdens de vierde ronde van Wimbledon in 1987 ging zowel de eerste als de tweede set met 6-1 naar Pernfors, waarna de Zweed ook in de derde set met 4-1 voorkwam. Waarschijnlijk raad je het al, want Connors zette de derde set alsnog naar zijn hand en wist vervolgens ook de vierde en de vijfde set nog te winnen. Op die manier zette hij één van de meest opmerkelijke comebacks in een tenniswedstrijd ooit op zijn naam. De Amerikaan zegevierde uiteindelijk met 1-6/1-6/7-5/6-4/6-2 en strandde tijdens dit toernooi in de halve finale, die hij verloor van de Australiër Pat Cash.

Ivan Lendl v John McEnroe (finale Roland Garros 1984)

Tijdens de finale van Roland Garros in 1984 namen de toenmalig nummers één en twee van de wereld, John McEnroe en Ivan Lendl, het tegen elkaar op. De Amerikaan McEnroe stak dat jaar met kop en schouders boven iedereen uit – hij had een winst-verlies balans van 82-3 - en alle seinen stonden voor hem dan ook op groen om ook Roland Garros 1984 op zijn naam te schrijven. Niemand twijfelde eraan dat de eindzege naar de Amerikaan ging, zeker niet toen hij na een uur via 6-2 en 6-3 een 2-0 voorsprong in sets had gepakt. McEnroe stond er echter om bekend zeer grillig te zijn en er was dan ook niet veel nodig om hem uit balans te brengen. Dat gebeurde: McEnroe werd kwaad vanwege een koptelefoon van een cameraman en vervolgens draaide de volledige wedstrijd om. Lendl won de derde set met 6-4 en schreef vervolgens ook set vier en vijf met beide 7-5 op zijn naam, zodat de Roland Garros-titel dat jaar tot ieders grote verbazing niet naar McEnroe, maar naar Lendl ging.

Tomas Berdych/Lukas Rosol v Stan Wawrinka/Marco Chiudinelli (Davis Cup 2013)

Dubbelpartijen worden niet heel vaak uitgezonden op televisie, maar zijn toch echt uiterst vermakelijk om te kijken. Dat gold ook voor het Davis Cup-duel tussen het Tsjechische duo Tomas Berdych en Lukas Rosol en de Zwitsers Stan Wawrinka en Marco Chiudnelli. Wilde je de hele wedstrijd zien dan moest je er overigens wel wat tijd voor uittrekken, want de vier heren stonden liefst zeven uur en twee minuten op de baan. Niet gek ook, als je nagaat hoe erg de beide duo’s aan elkaar waren gewaagd. De eerste set ging naar de Tsjechen, de tweede naar de Zwitsers, Tsjechië pakte opnieuw een voorsprong en Zwitserland maakte gelijk: tijd voor een beslissende set dus. Dat de heren ook tijdens deze vijfde set nog aan elkaar waren gewaagd waren bleek wel uit de uiteindelijke stand, want het werd liefst 24-22 (!) in het voordeel van de Tsjechen. Pikant feitje: de wedstrijd eindigde met een dubbele fout van Wawrinka, de man die op dit moment nog steeds op hoog niveau tennist.

John Isner v Nicolas Mahut (Wimbledon 2010)

Als je dacht dat zeven uur en twee minuten lang was, dan heb je het verhaal over de bizarre wedstrijd tussen John Isner en Nicolas Mahut nog niet meegekregen. In de eerste ronde van Wimbledon in 2010 troffen de Amerikaan en de Fransman elkaar en die wedstrijd werd er eentje voor in de boeken. Na liefst elf uur en vijf minuten, een wedstrijd verspreid over drie dagen, stapte Isner uiteindelijk als winnaar van de baan af. De eerste vier sets eindigden in 6-4, 3-6, 6-7 en 7-6 en de beslissende vijfde set werd met acht uur en elf minuten (!) de langste set die ooit gespeeld werd. Het werd liefst 70 tegen 68 in het voordeel van Isner. In totaal werden er tijdens deze partij maar liefst 980 punten gespeeld en met 113 aces was er nog een extra record dat door de lange Amerikaan uit de boeken werd geslagen. Overigens zal dit record voorlopig ook niet meer worden verbroken: tegenwoordig wordt er op Grand Slam-toernooien bij een stand van 6-6 in de vijfde set een matchtiebreak (een tiebreak tot de 10 punten) gespeeld.

Door Jeffrey Kool

Vind vergelijkbare artikelen

Blog

Alle blogs bekijken

Welke landen zijn het meest succesvol in tennis?

Als we het hebben over succesvolle spelers in het tennis, dan komen namen als Novak Djokovic, Roger Federer, Rafael Nadal, Serena Williams en Steff...

Verslag Libéma Open 2023 mannen

De Libéma Open 2023 kon ook dit jaar weer rekenen op een deelnemersveld met een aantal grote namen. Net als in 2022 was Daniil Medvedev aanwezig i...