Hoe werkt een tiebreak in het tennis?

Een tiebreak: mensen die kort op tennis zitten zullen er ongetwijfeld van gehoord hebben, maar het is geen gekke gedachte dat zij de tiebreak regels niet exact kennen. Dat is ook niet zo gek, want het komt niet iedere wedstrijd voor dat je een tiebreak speelt tijdens een potje tennis en bovendien zijn de regels en de puntentelling weer een stuk anders dan tijdens de normale games die tijdens een tenniswedstrijd worden gespeeld. Sjeng Sports geeft hieronder zodoende een uitgebreide uitleg, zodat je de volgende keer precies weet hoe een tiebreak werkt en je deze zonder problemen kunt spelen!

Tiebreak regels

Allereerst leggen we je uit wanneer men een tiebreak speelt met tennis. Wanneer beide spelers in de set zes games hebben gewonnen en het dus 6-6 staat in de set, volgt er een tiebreak. Vanaf dit moment gaat het even helemaal anders dan hoe het de twaalf games hiervoor ging. Allereerst is het goed om te weten dat de telling anders gaat. In plaats van 15, 30, 40 et cetera, wordt er nu geteld met 1, 2, 3 en verder. Uiteraard begint de tiebreak met een stand van 0-0 en het gaat door tot één van de twee spelers de zeven punten heeft bereikt. Let wel: je hebt pas gewonnen wanneer je twee punten meer hebt dan de tegenstander. Wanneer je 7-6 voor staat in de tiebreak, zul je dus nog een extra puntje moeten scoren om ook daadwerkelijk de winst binnen te hebben.

Ook het serveren tijdens de tiebreak gaat anders dan bij de ‘reguliere’ games. Bij een stand van 0-0 begint speler A op rechts met serveren. Na slechts één punt is speler B, de tegenstander, aan de beurt. Deze begint op links en serveert vervolgens op rechts. Daarna doet speler A weer hetzelfde, et cetera. Dit gaat door totdat de tiebreak is afgelopen en de set dus met 7-6 naar speler A of B gaat. Overigens schrijven de tiebreak regels voor dat je ook af en toe, net als tijdens de rest van de wedstrijd, van kant wisselt. Zowel in de ‘normale’ tiebreak als in de super tiebreak is dit na zes punten, na twaalf punten, na achttien punten, et cetera. Overigens zijn er ook toernooien waarbij de wedstrijd in plaats van met een beslissende set, met een zogenaamde super tiebreak wordt beslist. Deze super tiebreak wordt volgens dezelfde regels als een normale tiebreak gespeeld, echter gaat deze ‘versie’ tot tien gewonnen punten.

Langste tiebreak ooit

Nu je de belangrijkste tiebreak regels wel een beetje kent, is het wellicht leuk om ook een aantal feitjes over de tiebreak te lezen. In sommige gevallen, zeker vanwege het feit dat er met twee punten verschil moet worden gewonnen, kan het namelijk erg lang duren voor de tiebreak is afgelopen. Zo was er in 1985 een tiebreak tijdens Wimbledon die liefst 26-24 werd. Dit gebeurde tijdens de herendubbelpartij met de duo’s Jan Gunnarson / Michael Mortensen en John Frawley en Victor Pecci in de hoofdrol. Ook bij vrouwenpartijen is er zo af en toe een uitschieter wanneer het gaat om de duur van een tiebreak. Tijdens de tweede ronde van het WTA-toernooi in Madrid in 1999 bijvoorbeeld, eindigde de tiebreak gedurende de partij tussen Tara Snyder en Emanuelle Gagliardi in 21-19. Een ander voorbeeld van een lange tiebreak op Wimbledon dateert van 1973. Björn Borg versloeg Premjit Lall uit India in de tiebreak met 20-18.

Als het goed is ben je nu helemaal op de hoogte van de manier waarop je een tiebreak kunt spelen. Ben je toch nog een beetje bang dat je de regels op de baan nog niet helemaal goed weet wanneer het zover is dat je zelf een tiebreak of een super tiebreak gaat spelen? Geen probleem, want vaak kom je er samen met je tegenstander wel uit. Als deze het ook niet weet, is er altijd wel iemand aanwezig die jullie kan helpen. Denk dan bijvoorbeeld aan iemand van de toernooicommissie of de wedstrijdleiding.


Door SenS Sjeng

Vind vergelijkbare artikelen

Blog

Alle blogs bekijken

Welke landen zijn het meest succesvol in tennis?

Als we het hebben over succesvolle spelers in het tennis, dan komen namen als Novak Djokovic, Roger Federer, Rafael Nadal, Serena Williams en Steff...

Verslag Libéma Open 2023 mannen

De Libéma Open 2023 kon ook dit jaar weer rekenen op een deelnemersveld met een aantal grote namen. Net als in 2022 was Daniil Medvedev aanwezig i...