De BNL d’Italia is traditioneel gezien het laatste grote voorbereidingstoernooi op de Roland Garros en dat was aan de line-up voor het toernooi ook wel te zien. Zo was de hele mondiale top-tien aanwezig, inclusief Novak Djokovic (nummer één van de wereld en zesvoudig winnaar in Rome) en Carlos Alcaraz (nummer twee van de wereld en won hiervoor de Madrid Open 2023). Bovendien waren ook oud-winnaars Alexander Zverev (2017) en Andy Murray (2016) van de partij en stonden er met Stefanos Tsitsipas en Diego Schwartzman nog meer voormalig finalisten op de deelnemerslijst. Rafael Nadal, tienvoudig winnaar in Rome, moest – evenals Matteo Berrettini – wegens een blessure afzeggen.

Namens Nederland zouden er in eerste instantie twee tennissers aan de BNL d’Italia 2023 deelnemen, ware het niet dat Tallon Griekspoor een dag voor zijn partij tegen de Argentijn Sebastian Baez noodgedwongen af moest zeggen. Griekspoor ondervond nog te veel last van zijn blessure en besloot daarom zijn plek af te staan aan lucky loser Alezander Shevchenko. Botic van de Zandschulp was de andere Nederlander die meedeed aan de BNL d’Italia 2023. Van de Zandschulp nam het tijdens zijn eerste wedstrijd op tegen Laslo Djere, maar kon zijn beste vorm niet vinden en zag zijn Servische tegenstander met 6-2/6-4 winnen.

Highlights BNL d’Italia 2023

Naast Van de Zandschulp waren er echter nog een aantal geplaatste spelers die de derde ronde niet haalden. Zo overleefde Murray de eerste ronde al niet doordat hij werd uitgeschakeld door Fabio Fognini en was de Amerikaan Jeffrey John Wolf in de tweede ronde te sterk voor Hubert Hurkacz. Ook voor Taylor Fritz bleek de tweede ronde het eindstation. De Amerikaan, nummer negen van de wereld, werd met liefst 6-4/6-1 verslagen door Yannick Hanfmann (ATP-101). Karen Khachanov en Roberto Bautista-Agut strandden eveneens in dit stadium van het toernooi. De Rus verloor in drie sets van Gregoire Barrere, terwijl de Spanjaard met liefst 6-2/6-2 ten onder ging tegen Marco Cecchinato (ATP-83).

De grootste stunt van het toernooi vond echter plaats in de derde ronde. De 23-jarige Hongaar Fabian Marozsan, tot nu toe goed voor één titel op Challenger-niveau, speelde de wedstrijd van zijn leven en won in straight sets van topfavoriet Alcaraz: 6-3/7-6. Alcaraz was in 2023 al goed voor vier titels en hoopte in Rome zijn vijfde eindzege van het jaar bij te schrijven, maar daar stak Marozsan (ATP-135) dus een stokje voor. Overigens had ook Djokovic het niet eenvoudig tijdens de derde ronde van het BNL d’Italia 2023. De Serviër moest een set afstaan aan zijn tegenstander Grigor Dimitrov, maar wist zijn wedstrijd uiteindelijk wel te winnen.

Opvallende nederlagen Sinner en Rublev

Waar Maroszan in de derde ronde dus nog wist te stunten met een overwinning op Alcaraz, was het een ronde later voorbij voor hem. De Hongaar wist de eerste set tegen Borna Coric nog te winnen, maar de Kroaat rechtte zijn rug en drong alsnog door naar de kwartfinales. Wie zich geen kwartfinalisten mochten noemen, waren Jannik Sinner en Andrey Rublev. Sinner werd verrassend verslagen door Francisco Cerundolo, terwijl Rublev zich – net als Fritz – verslikte in Hanfmann. Andere outsiders voor de titel in Rome, zoals Medvedev (tegen Zverev), Tsitsipas (tegen Lorenzo Musetti) en Casper Ruud (tegen Djere) wisten hun partijen daarentegen wel te winnen en voegden zich zodoende evenals Djokovic en Holger Rune bij de laatste acht.

Tijdens de kwartfinales deden Medvedev, Tsitsipas en Ruud wat er van ze werd verwacht door te winnen van respectievelijk Hanfmann, Coric en Cerundulo. Voor Djokovic werd het echter een ander verhaal. De nummer één van de wereld mocht het opnemen tegen Rune en kwam er in de eerste set (6-2 voor Rune) al achter dat het een zware dobber zou worden. De Serviër vocht zich terug in de wedstrijd en pakte de tweede set met 6-4, waardoor er een derde en beslissende set aan te pas moest komen. Hierin wist Rune de service van zijn opponent twee keer te breken, waardoor hij direct met 4-0 de leiding nam en deze voorsprong gaf de Deen vervolgens niet meer uit handen.

Finale BNL d’Italia 2023

Rune wist vervolgens ook in drie sets afstand te nemen van Ruud, terwijl Medvedev zijn halve finale met 7-5/7-5 won van Tsitispas. Dat zorgde ervoor dat de finale van de BNL d’Italia 2023 een Russisch-Deens onderonsje werd tussen de nummers drie en zeven van de plaatsingslijst. Het werd, zoals verwacht, een spannend duel dat lang alle kanten op kon gaan. De eerste speler die een servicebreak wist te plaatsen was Medvedev en dat deed hij op een goed moment, want daardoor pakte hij direct de set met 7-5. De tweede set konden er meer servicebreaks worden genoteerd en leek Rune op de setwinst af te stevenen, ware het niet dat Medvedev zich vanaf een 3-5 achterstand terugvocht en ook de tweede set vervolgens met 7-5 naar zich toetrok. Daardoor ging de eindzege op de BNL d’Italia naar de Rus en dat was opvallend, omdat het Medvedev nog niet eerder lukte om een titel te pakken op gravel.

Door Jeffrey Kool

Vind vergelijkbare artikelen

Blog

Alle blogs bekijken

Verslag Dubai Tennis Championships 2023

Dubai Tennis Championships 2023 De Dubai Tennis Championships 2023 werd ook dit jaar weer vroeg in het jaar gespeeld en voor veel spelers geldt di...

Top 10 beste sportleggings voor dames

De 10 beste sportleggings voor vrouwen! Sporten moet een plezier zijn en een goede sportlegging draagt daar aan bij. De beste dames sportlegging...