Al vanaf 1930 staat de BNL d’Italia, dat wordt gespeeld in Rome, op de WTA-kalender en het toernooi kent met onder andere Billie Jean King, Serena Williams en Maria Sjarapova vele grote winnaressen. Het is dan ook niet gek dat vrijwel de hele mondiale top-tien aanwezig was in Rome om de BNL d’Italia 2023 te spelen. Alleen Petra Kvitova ontbrak in dit rijtje. De Tsjechische was geblesseerd en liet dit voorbereidingstoernooi op Roland Garros daarom ook schieten. Drievoudig finaliste Karolina Pliskova en Elena Svitolina, die het toernooi in 2017 en 2018 op haar naam schreef, deden daarentegen wel mee.

Bovendien was er Nederlandse inbreng op dit WTA-1000 toernooi in de Italiaanse hoofdstad. Arantxa Rus, om dit moment de hoogst geplaatste Nederlandse van de wereld, kwam de kwalificaties door en mocht zich zodoende melden op de line-up van het hoofdtoernooi. Ze nam het hierin op tegen de Italiaanse Camila Giorgi en ondanks het feit dat ze de eerste set wel wist te winnen, kwam ze niet verder dan één wedstrijd op de BNL d’Italia 2023. De tweede en de derde set gingen met respectievelijk 6-2 en 6-3 naar Giorgi en zodoende zat het toernooi er na deze wedstrijd op voor Rus.

Highlights BNL d’Italia 2023

De eerste ronde waren de meeste grote namen vrijgeloot, dus van grote verrassingen was in die fase van het toernooi nog geen sprake. Dat was tijdens de tweede ronde, wat gerust een slagveld kon worden genoemd, wel anders. Nummer twee van de wereld Aryna Sabalenka bijvoorbeeld, die een toernooi hiervoor nog winnares werd van de Madrid Open 2023, kon haar succesvolle streak niet voortzetten en verloor met 7-6/6-2 van Sofia Kenin en ook voor Jessica Pegula zat het toernooi er hier al op. De nummer drie van de plaatsingslijst verloor van haar landgenote Taylor Townsend (WTA-168) die in drie sets te sterk was. Pliskova, toch een oud-winnares in Rome, verloor van Anna Bondar en Ons Jabeur – in 2022 nog finalist – verslikte zich in de Spaanse Paula Badosa.

Ook in de derde ronde ging de ene na de andere outsider voor de eindzege eruit. Zo verloor de Griekse Maria Sakkari van Marketa Vondrousova, sneuvelde Barbora Krejcikova tegen Jelena Ostapenko en was de Tsjechische Marie Bouzkova te sterk voor Coco Gauff. Daarnaast was de derde ronde tevens het eindstation voor de Française en als vijfde geplaatste Caroline Garcia. Zij moest het onderspit delven tegen de uit Colombia afkomstige nummer honderd van de wereld Camila Osorio. Voor Swiatek, de mondiale nummer één, ging het toernooi nog voorspoedig. De Poolse kreeg in haar eerste twee wedstrijden te maken met Anastasia Pavlyuchenkova en Lesia Tsurenko en verloor in die duels bij elkaar in totaal slechts twee (!) games: 6-0/6-0 en 6-2/6-0.

Zheng verslaat Wang in Chinees duel

In de achtste finale kreeg Swiatek al wat meer tegenstand. Het lukte haar tegenstander Donna Vekic om zeven games te pakken, maar een uitslag van 6-3/6-4 zorgde ervoor dat Swiatek desondanks toch zonder al te veel moeite de kwartfinales bereikte. Dat gold ook voor Rybakina, die Vondrousova aftroefde, en Badosa, die te sterk was voor Karolina Muchova. Verder won Ostapenko na Krejcikova dit keer ook van de als achtste geplaatste Daria Kasatkina, waren Beatriz Haddad Maia en Veronika Kudermetova te sterk voor respectievelijk Osioro en Bouzkova en ging Qinwen Zheng er met de zege van door tijdens het Chinese onderonsje met Xiyu Wang. Als laatste meldde ook Anhelina Kalinina zich bij de laatste acht speelsters van de BNL d’Italia 2023. De Oekraïnse worstelde zich na twee uur tennis langs Madison Keys.

In de kwartfinales werd er noodgedwongen afscheid genomen van Swiatek, de gedoodverfde favoriet voor de eindzege. Bij een stand van 1-1 in sets tegen Rybakina raakte de nummer één van de wereld geblesseerd en om die reden moest zij haar partij vroegtijdig staken. Wie wel doordrong naar de halve finales waren Ostapenko en Kudermetova. De eerstgenoemde versloeg Badosa, terwijl Kudermetova te sterk was voor Zheng. Veruit de meest spannende partij was echter de clash tussen Kalinina en Haddad Maia. In een bijna vier uur durende thriller was het de Oekraïnse die uiteindelijk aan het langste eind trok en doordat zij een dag later ook te sterk was voor Kudermetova, mocht zij zich opmaken voor de finale van het BNL d’Italia 2023. Ze nam het hierin op tegen Rybakina, die in de halve finale afrekende met Ostapenko.

Finale BNL d’Italia 2023

Voor de 23-jarige Rybakina is het inmiddels niet meer zo uitzonderlijk om in een finale van een groot WTA-toernooi te staan, maar voor Kalinina was het een unicum. De Oekraïnse is 25e van de wereld wilde in deze finale een kroon zetten op het voor haar waanzinnige toernooi in Rome, waar ze naast Keys, Haddad Maia en Kudermetova ook Kenin en Anna Blinkova versloeg. Het sprookje van Kalinina barstte echter na elf games spelen hard uiteen. Nadat de eerste set 6-4 in het voordeel van Rybakina was geëindigd moest de nummer 25 van de wereld door een vervelende blessure noodgedwongen opgeven waardoor de eindzege van de BNL d’Italia 2023 naar Rybakina ging. Het was, na Indian Wells, alweer de tweede toernooizege voor de Kazachse, die in 2022 ook al Wimbledon op haar naam schreef.

Door Jeffrey Kool

Vind vergelijkbare artikelen

Blog

Alle blogs bekijken

Verslag Dubai Tennis Championships 2023

Dubai Tennis Championships 2023 De Dubai Tennis Championships 2023 werd ook dit jaar weer vroeg in het jaar gespeeld en voor veel spelers geldt di...

Top 10 beste sportleggings voor dames

De 10 beste sportleggings voor vrouwen! Sporten moet een plezier zijn en een goede sportlegging draagt daar aan bij. De beste dames sportlegging...